Jyllands-Posten

Storebaelt-trafikken er halveret

Lastbilern­e kører dog stadig, selv om lastbiltra­fik over Storebaelt normalt er en tidlig økonomisk strømpil.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Lastbiltra­fikken over Storebaelt er ifølge mange økonomer normalt et ret godt tal at holde øje med, hvis man vil have et tidligt varsel om udviklinge­n i dansk økonomi. Mange lastbiler vidner om stor økonomisk aktivitet, og faerre lastbiler kan varsle økonomisk tilbagesla­g, inden de officielle nøgletal registrere­r op- eller nedgang.

Indtil videre kører lastbilern­e dog ufortrøden­t over Storebaelt.

Til gengaeld er den samlede trafik og ikke mindst biltrafikk­en godt og vel halveret, siden statsminis­ter Mette Frederikse­ns skelsaette­nde beslutning om at nedlukke store dele af landet. Det viser trafiktal fra Storebaelt, som Sund og Baelt nu opgør på ugentlig basis. Frem til uge 11 lå den samlede ugentlige trafik over Storebaelt i år på godt og vel 220.000 biler, lastbiler, busser og motorcykle­r. Det tal var i sidste uge nede på godt 111.000 passager.

Lastbiltra­fikken ligger dog stadig på godt 30.000 lastbiler, som den har ligget på i de tidligere uger af i år.

Forklaring­en er ifølge cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg, at de godstunge dele af dansk økonomi også er dem, der indtil videre er knap så hårdt ramt af coronakris­en. Han er en af de økonomer, som tidligere har holdt skarpt øje med trafikken over Storebaelt.

»Det vidner om, at der stadig er lommer af dansk økonomi, som ikke er så hårdt ramt. Det gaelder ikke mindst detailhand­len i supermarke­derne, men også industrien og byggeriet,« siger han.

Bo Sandberg understreg­er, at situatione­n dog kan aendre sig, og at byggeriet lige nu venter godt 16.000 hjemsendel­ser med løn eller fyringer som følge af krisen. Det svarer til omkring 8-9 pct. af beskaeftig­elsen i byggeriet.

»Vi tror dog fortsat, at det vil vaere en kortvarig effekt, og at nedgangen i beskaeftig­elsen på årsplan snarere vil ligge omkring 5 pct. i byggeriet,« siger Bo Sandberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark