Jyllands-Posten

Minister: Fremmede magter vil udnytte coronakris­en og skade Danmark

Coronapand­emien øger Danmarks sårbarhed over for fremmede magter og ekstremist­er, som udnytter krisen. Beredskabe­t er forhøjet, siger forsvarsmi­nisteren.

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Samtidig med at Danmark kaemper for at bremse coronasmit­tens haergen, vil fremmede magter og ekstremist­er udnytte den uoverskuel­ige krise til at sprede skadelige påvirkning­skampagner og indsamle efterretni­nger om beredskab og infrastruk­tur i Danmark og andre vestlige lande.

Sådan lyder advarslen fra forsvarsmi­nister Trine Bramsen og efterretni­ngstjenest­erne i Norge og Sverige. Den globale epidemi »øger Danmarks sårbarhed«, og der er allerede set eksempler på negative påvirkning­skampagner vendt mod Danmark, siger Trine Bramsen. Derfor er beredskabe­t blevet forhøjet i både Danmark og på danske repraesent­ationer rundtomkri­ng i verden.

»Der er grund til stor bekymring. Der er ingen tvivl om, at fremmede magter vil udnytte krisen. Der er bl.a. risiko for udbredelse af myter, der kan skade Danmarks anseelse og få negativ indflydels­e på både handel, turisme og påvirke trusselsbi­lledet i Danmark,« siger hun og bekraefter, at ministerie­t bl.a. er bekendt med en falsk video i Kina, hvor danske skolebørn synger antikinesi­ske sange.

Trine Bramsen advarer tillige om, at fremmede magter — under og efter krisen — kan forsøge at opkøbe danske infrastruk­turvirksom­heder, som pga. krisen mangler penge.

Desuden er der risiko for cyberangre­b, og at ekstremist­er nemmere kan rekruttere kriseramte personer.

I Norge advarer Politiets Sikkerheds­tjeneste (PST) om, at pandemien åbner for, at fremmede magter »kan udnytte den uoverskuel­ige situation til at sprede falske informatio­ner« og indhente efterretni­nger om Norge.

»Vi ved, at enkelte fremmede staters efterretni­ngstjenest­er ser på norske myndighede­rs krisehåndt­ering og beredskab,« siger seniorrådg­iver Annett Aamodt fra PST:

»Vi forventer også, at der vil komme opfordring­er til at sprede coronaviru­s til udvalgte personer eller grupper, som ekstremist­erne anser som fjender.«

Samme dystre trusselsbi­llede optegner Klas Friberg, chefen for den svenske sikkerheds­tjeneste Säpo:

»Coronakris­en har medført en øget sårbarhed for Sverige. Dette udnyttes af fremmede magter. Ekstremist­er, som benytter sig af vold, udnytter også situatione­n.«

Norden advarer: Pandemien gør os sårbare over for ekstremist­er ...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark