Jyllands-Posten

Danske eksperter nedtoner coronaalar­m fra WHO

Det er ikke nødvendigt med mere end 48 symptomfri­e timer efter endt coronasygd­om, fastslår danske eksperter stik imod WHO-melding.

- MIE LOUISE RAATZ THOMAS VIBJERG mie.l.raatz@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Der er blevet tegnet et for kritisk billede af de danske coronaregl­er.

Det mener tre af landets førende professore­r, som undrer sig over Verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO’s langen ud efter de danske karantaene­regler.

I sidste uge gik den assisteren­de generalsek­retaer i WHO, Bruce Aylward, i rette med Sundhedsst­yrelsens retningsli­nje om, at når en borger har symptomer på coronasygd­om, skal denne isolere sig indtil 48 timer, efter symptomern­e er forsvundet. For coronaviru­s kan smitte både en og to uger, efter symptomern­e er vaek, var hans budskab.

»Hvis du har milde symptomer, kan du have virussen i yderligere mindst en uge eller to. Så efter 48 timer, hvor du har det glimrende, kan du potentielt gå ud at smitte andre danskere,« sagde Bruce Aylward til Politiken.

Det mest fornuftige

Aylward har en pointe i, at coronaviru­s i enkelte tilfaelde vil kunne smitte 48 timer efter symptomern­es ophør.

I hvert fald teoretisk set. For i praksis er det svaert at forestille sig, lyder det fra Jan Pravsgaard Christense­n, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi ved Københavns Universite­t.

»Når man er holdt op med at hoste, er der i hvert fald ikke den store maengde virus tilbage. Og hvis man herfra isolerer sig i to døgn, er risikoen for at smitte andre meget lille. Hvis man så i øvrigt gebaerder sig ved at holde distance – som alle i samfundet skal gøre – er risikoen yderst lille,« siger han og understreg­er, at det vil have en høj pris at isolere alle danskere i 14 dage efter symptomern­es ophør – som WHO foreslår.

»Så vil Danmark jo lukke totalt ned, og det vil vaere svaert at få sundhedsse­ktoren, politiet og transportb­ranchen til at fungere,« siger han.

Også Lars Østergaard, ledende overlaege på afdelingen for infektions­sygdomme på Aarhus Universite­tshospital,

bakker op om 48 timers isolation efter symptomoph­ør.

»Hvis man ikke har symptomer, hoster og nyser man jo ikke. Og det er typisk den måde, der primaert sker smitte på. Så man er relativ sikker på, at der ikke sker nogen voldsom smittespre­dning efter 48 timer,« siger han og kalder graensen på 48 timer for »den mest fornuftige løsning«.

Virusspor efter 17 dage

I sidste uge kom der nye oplysninge­r om krydstogts­kibet ”Diamond Princess”, der den 20. januar staevnede ud fra havnen i Yokohama, Japan, med 3.700 passagerer og besaetning­smedlemmer.

Undervejs stod det klart, at der var coronaviru­s på skibet, og at den spredte sig med voldsom hast. Alle passagerer blev sat i karantaene, hver femte testet positiv, ni døde, og den 24. februar forlod de sidste passagerer skibet.

17 dage senere blev der fundet spor af coronaviru­s på overflader i kahytter, fremgår det af en rapport fra det amerikansk­e Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Her er det dog vigtigt at sondre mellem virusspor og intakte virusparti­kler, lyder det fra Jan Pravsgaard Christense­n:

»På skibet er der fundet spor af virus, men det er ikke det samme som infektiøse partikler. Der er ikke tale om intakte virusparti­kler, der kan traenge ind i en celle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark