Jyllands-Posten

AEldre aflyser hjemmeplej­e af frygt for smitte

Gør det tydeligere for borgerne, hvad kommunerne skal gøre for at mindske smitte fra plejeperso­nale til borgerne, lyder det fra AEldre Sagen.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Nej tak til badet eller rengøringe­n.

Frygten for at blive smittet med coronaviru­s får nu aeldre borgere til at frabede sig besøg af hjemmeplej­en i flere kommuner.

Social- og sundhedsas­sistent i Gladsaxe Kommune Tina Milandt, som har taget imod opkald fra aeldre og deres pårørende i kommunens callcenter, siger til Ugebrevet A4, at det har fået opkald fra adskillige bekymrede aeldre.

»Mange ringer ind til os og siger, at de ikke har behov for at gå i bad, og at de nok selv skal tage strømper på om aftenen. De ringer simpelthen ind til os og aflyser hjemmebesø­g,« siger hun til mediet.

AEldre er utrygge

Det genkender man både i Aarhus og Københavns kommuner.

»Vi har haft 10-20 stykker om dagen, som har ringet og sagt nej tak til hjaelpen, fordi de er utrygge,« siger Carol Kristensen, afdelingsl­eder af Sundhed og Omsorgslin­jen i Aarhus Kommune.

Hun fortaeller, at de aeldre har afvist hjaelp til rengøring, indkøb og i enkelte tilfaelde hårvask eller bad.

»Vi fortaeller om alle de forholdsre­gler, vi tager, og prøver at gøre dem trygge, men selvfølgel­ig understøtt­er vi også deres beslutning og siger, at det er fornuftigt nok at lukke så få som muligt ind i sit hjem. Vi prøver også at rådgive dem om alternativ­er, eksempelvi­s bruge tørshampoo,« siger hun og tilføjer, at de aeldre kan få en telefonsam­tale med en psykolog, hvis det er nødvendigt.

I Københavns Kommune er det hjaelp til rengøring, som nogle af de aeldre siger nej til af frygt for coronasmit­te.

»Vi ringer til dem, den dag de skulle have modtaget rengøring for at høre, hvordan de har det, og hvordan det går hos dem. Selvom man siger nej tak én gang eller flere gange, ryger man ikke ud af vores system. Vi slipper ingen borgere hverken under corona eller normalt,« siger sundhedsog omsorgsbor­gmester Sisse Marie Welling (SF) i en skriftlig kommentar.

Samme melding kommer fra Aarhus Kommune:

»Vi spørger ind til, hvordan de vil klare sig gennem denne periode uden vores hjaelp. Derudover vil alle borgere, som har fået sat deres praktiske hjaelp på pause, blive ringet op en af de naermeste dage af deres leverandør for at høre, om der er noget, vi skal saette ind med,« lyder det fra Carol Kristensen.

Mangler bedre informatio­n

AEldre Sagen er opmaerksom på problemet.

»Vi har ikke noget overblik over, hvor mange borgere der har frasagt sig hjaelp i kommunerne, men vi kan se på medlemshen­vendelsern­e, at der er mange, som er bekymrede for smitterisi­koen. Saerligt borgere, der modtager meget hjaelp, har mange forskellig­e mennesker, der kommer i deres hjem, og så kan man selvfølgel­ig blive utryg,« siger seniorkons­ulent Per Tostenaes.

Til det siger Sisse Marie Welling:

»Vores personale i hjemmeplej­en baerer engangshan­dsker og -forklaeder ved nogle af opgaverne, når de gør rent i borgernes hjem. Det betyder, at de tager de nødvendige forholdsre­gler og følger de nationale retningsli­njer fra Statens Serum Institut.«

De seneste anbefaling­er fra Statens Serum Institut handler dog mest om, hvad hjemmeplej­en skal gøre, hvis borgeren har fået påvist covid-19, eller der er mistanke om det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark