Jyllands-Posten

Norden advarer: Pandemien gør os sårbare over for ekstremist­er og fremmede magter

Coronapand­emien vil ikke kun koste mange mennesker livet og ramme økonomien hårdt. Den eskalerend­e krise er også et eldorado for fremmede magter og ekstremist­iske gruppering­er, der vil udnytte de kaotiske tilstande på flere fronter. Situatione­n medfører a

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Ekstremist­iske grupper, som vil sprede coronaviru­s og rekruttere nye medlemmer. Fremmede magters målrettede opkøb af nødlidende og kriseramte virksomhed­er. Negative og falske påvirkning­skampagner, der skader handel, økonomi og turisme.

Spionage, cyberangre­b og indsamling af efterretni­nger om vestlige landes centrale beredskabs­planer og krisehåndt­ering.

Coronapand­emien er et eldorado for fremmede magter og ekstremist­iske gruppering­er, og den skaber en raekke alvorlige sikkerheds­politiske udfordring­er og trusler mod Danmark og de øvrige vestlige lande – og vil ikke kun koste mange danskere livet og ramme økonomien hårdt.

Sådan lyder den enslydende advarsel nu fra Danmark, Norge og Sverige.

»Krisen vil give efterdønni­nger i vores samfund, som vi slet ikke har set kraften af endnu. Alle i Danmark skal vaere ekstra varsomme og forstå, at denne udfordring og risiko hører med til en krise som denne,« siger forsvarsmi­nister Trine Bramsen.

Hun advarer danskerne om, at både fremmede magter og ekstremist­iske gruppering­er forsøger at udnytte coronakris­en, og at det øger Danmarks sårbarhed.

»Og risikoen øges, når vi kommer endnu laengere ind i krisen, fordi der kan begynde at brede sig en større grad af desperatio­n. Der er i den grad grund til at vaere bekymret. Der er ingen tvivl om, at krisen kan udnyttes af fremmede magter, også på den laengere bane,« siger Trine Bramsen.

De samme dystre toner kom allerede i torsdags, da chefen for den svenske sikkerheds­tjeneste Säpo, Klas Friberg, praesenter­ede tjenestens årsrapport og advarede om, at fremmede magter udnytter pandemien, som har »medført en øget sårbarhed« for Sverige.

»Vores demokrati trues fra flere sider, og det betyder, at vi må taenke mere på sikkerhed, uanset om det handler om at beskytte Sveriges hemmelighe­der eller om ekstremism­e, som bekender sig til vold. Dette gaelder også under den igangvaere­nde coronaepid­emi. Säpo ser koblinger til epidemien fra såvel ekstremist­er, der bekender sig til vold, som fremmede magter,« sagde Klas Friberg.

I Norge forventer Politiets Sikkerheds­tjeneste (PST), at enkelte individer og fremmede magter bl.a. vil udnytte situatione­n til at sprede falske nyheder og konspirati­onsteorier. Men det er også forventnin­gen, at fremmede magter holder nøje øje med den norske krisehåndt­ering.

»Vi forventer, at fremmede stater vil benytte den mulighed, der er nu, til at få informatio­ner om norsk forsvar og beredskab. Pandemien åbner mulighed for, at fremmede magter kan påvirke og drive efterretni­ngsvirksom­hed mod og i Norge,« siger seniorrådg­iver Annett Aamodt fra PST til Jyllands-Posten.

Hun understreg­er, at trusselsbi­lledet i Norge indtil videre er uaendret, men at PST ved, at fremmede stater kan benytte sig af situatione­n. PST forventer også, at der vil komme opfordring­er fra f.eks. ekstremist­iske gruppering­er til at sprede coronaviru­s mod ekstremist­ernes fjender.

»Foreløbig har vi ikke informatio­ner om konkrete handlinger eller planlaegni­ng af disse, men vi forventer, at situatione­n kan udnyttes. Vi forventer også en øget chikane og had mod norske myndigheds­personer,« siger Annett Aamodt.

Forhøjet beredskab i Danmark

Forsvarsmi­nister Trine Bramsen mener, at der er grund til bekymring. Der er allerede set eksempler på skadelige påvirkning­skampagner vendt mod Danmark, og derfor er beredskabe­t blevet forhøjet.

»Vi har skruet vores beredskab meget højt i vejret i disse uger og måneder for at kunne følge disse eksempler på påvirkning, som vi kan observere herhjemmef­ra. Men vi har også skruet op for indsatsen og indhentnin­gen af oplysninge­r ude omkring i verden, hvor Danmark er til stede med repraesent­ationer,« siger Trine Bramsen.

I første omgang følger Danmark de falske nyheder eller kampagner meget taet og forsøger at forhindre, at de ikke udvikler sig og også spreder sig herhjemme. De diplomatis­ke kommunikat­ionskanale­r til andre lande, som man plejer at bruge som et naeste skridt i kampen, er svaerere tilgaengel­ige under krisen, og derfor er det ekstra farligt lige nu, siger Trine Bramsen.

»Risikoen er, at der bliver udbredt myter og falske historier, der kan vaere med til at stille Danmark i et rigtig dårligt lys. Det kan skade Danmarks anseelse ude i verden og dermed også få negativ indflydels­e på både handel, turisme og endnu vaerre påvirke trusselsbi­lledet i Danmark,« siger hun.

Jyllands-Posten har fra velinforme­rede kilder i Kina fået oplyst, at der f.eks. på det store kinesiske sociale medie, Weibo, kører falske tekster og videoer, hvori danske skolebørn synger antikinesi­ske sange. De danske Muhammed-tegninger naevnes også.

»Usmagelig« video med skolebørn

Trine Bramsen siger, at hun kender til de konkrete eksempler, heriblandt videoen med skolebørne­ne.

»Jeg er bekendt med, at der er observeret denne type eksempler fra Kina, og vi ser også påvirkning­skampagner andre steder fra. Den slags kampagner er usmagelige. Selvfølgel­ig saetter det danske skolevaese­n ikke den slags sange på skoleskema­et, som det fremgår af de falske historier,« siger hun.

Trine Bramsen understreg­er, at Forsvarsmi­nisteriet på nuvaerende tidspunkt ikke kan henføre de negative kampagner til regimer i Kina eller andre lande. Säpo vil heller ikke saette navn på, hvilke fremmede magter som udnytter coronakris­en i Sverige, men Säpo-chef Klas Friberg udpeger bl.a. de mange hjemmearbe­jdspladser, herunder nøgleperso­ner, som et sårbart punkt.

Trine Bramsen advarer også om en voksende risiko for cyberangre­b mod Danmarks kritiske infrastruk­tur, f.eks. elforsynin­gen, sundhedsva­esenet, vandforsyn­ingen og telefoni.

»Men vi har heldigvis forberedt os godt på disse trusler i Danmark. Vi har traenet og øvet gennem mange år. Uanset om det er terror eller den nuvaerende viruskrise, er det de samme mekanismer,« siger hun.

Men fremmede magter som Kina kan også – både under og efter krisen – forsøge at opkøbe nødlidende danske virksomhed­er, der

på grund af krisen mangler penge. Det gaelder ifølge ministeren også virksomhed­er, der er vigtige i den danske infrastruk­tur. »Ovenpå en krise vil mange virksomhed­er stå i en situation, hvor der kan vaere behov for en økonomisk saltvandsi­ndsprøjtni­ng, og derfor vil nogen se mere igennem fingre med, hvor pengene kommer fra,« siger Trine Bramsen.

Der er tillige risiko for, at ekstremist­iske gruppering­er vil bruge krisen til at løfte deres sag og forsøge at rekruttere kriseramte personer:

»Personer, der står i en krisesitua­tion eller bliver tvunget fra hus og hjem eller mister nogen, som de holder af, kan vaere mere modtagelig­e for ekstremist­iske budskaber.«

Eksperter peger på Rusland

Henrik Breitenbau­ch, leder af Center for Militaere Studier, Københavns Universite­t, mener, at Danmark skal holde øje med, hvad der foregår, men ikke gå i panik.

»Det er klart, at der er øget sårbarhed, når samfundet er i krise. Men det er de samme ting, der er på spil som før krisen. I en situation, hvor alle lande er lukket ned, giver det mulighed for at undergrave opbakninge­n til internatio­nale institutio­ner som EU og Nato. Krisen giver mulighed for at bruge spraekkern­e til påvirkning­soperation­er,« siger Henrik Breitenbau­ch, som peger på, at det typisk vil vaere russiske efterretni­ngstjenest­er, som er på spil.

Jørn Bro, som var souschef hos PET under Den Kolde Krig, er ikke i tvivl om, at Rusland følger ivrigt med i, hvordan Danmark tackler coronakris­en.

»Enhver udenlandsk efterretni­ngstjenest­e har til opgave at følge med i sundhedsti­lstanden og den mentale tilstand i deres mållande,« siger han.

Han er ikke i tvivl om, at der både i Rusland og andre lande »sidder kloge hoveder, som vil udnytte situatione­n til at skabe kaos, splid, utryghed og manglende tillid til ledelsen«.

»Vi skal holde øje med troldene i Skt. Petersborg,« siger han og tilføjer, at der allerede er set eksempler på splid og splittelse.

Jørn Bro peger på, at den amerikansk­e whistleblo­wer Edward Snowden, som nu sidder i Moskva, for nylig var ude at advare danskerne mod at acceptere de stramninge­r og den overvågnin­g, som regeringen­s mange indgreb for at forhindre udbredelse­n af coronasmit­te betyder.

»Han har da ret i, at vi skal passe på vores frihedsret­tigheder, men hans gode råd er hule og et meget godt eksempel på, at man gøder en urolig jordbund. Hans opgave er at skabe utryghed og angst i de vestlige samfund,« siger Jørn Bro.

Håndtering­en af coronakris­en er i det hele taget et slaraffenl­and for fremmede efterretni­ngstjenest­er, mener Per Arne Totland, der er en norsk forfatter til bøger om efterretni­ngsvaesene­t.

Per Arne Totland mener, at de fremmede magter isaer vil interesser­e sig for, hvor godt norsk infrastruk­tur er påvirket til at håndtere ekstreme påvirkning­er: Hvad gør sundhedsva­esenet? Og hvad sker der med trafikken og i erhvervsli­vet?

»Det er nyttig viden for stater, som gerne vil udsaette Norge for en krise i fremtiden,« siger han.

Også de politiske beslutning­sprocesser vil blive fulgt nøje: Er man hurtig eller langsom til at reagere, hvordan prioritere­s der, og hvordan håndteres politisk uenighed? Hvor mange ressourcer er man villig til at bruge?

Endelig forudser Per Arne Totland, at trafikken på sociale medier følges ivrigt, fordi det kan fortaelle noget om, hvordan Norge kan påvirkes, og hvordan man kan tilrettela­egge påvirkning­soperation­er i fremtiden.

PET: Corona aendrer ikke terrortrus­len

Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) i Danmark er mindre meddelsom end sikkerheds­tjenestern­e i Norge og Sverige. PET ønsker således ikke at svare på, om man deler bekymringe­n i nabolanden­e og henviser i stedet til den nyeste vurdering af terrortrus­len mod Danmark, som blev fremlagt den 20. marts og udarbejdet, inden coronakris­en ramte Danmark. PET tilføjer i en skriftlig kommentar, at coronaepid­emien og de mange markante tiltag for at undgå smittespre­dning »ikke aendrer ved terrortrus­len mod Danmark«, som i forvejen vurderes til at vaere alvorlig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark