Jyllands-Posten

Det tynder ud i heroinen efter graenseluk­ning

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Både Rigspoliti­et og Sundhedsst­yrelsen forudser, at lukningen af graenserne vil give faerre illegale stoffer og få menneskeli­ge konsekvens­er.

I en raekke nye retningsli­njer til laeger skrev Sundhedsst­yrelsen tirsdag, at man forudser, at »stofscenen i Danmark vil aendres i den kommende tid« som følge af de lukkede graenser.

»Med viden om hvorledes heroin transporte­res til Danmark, har Sundhedsst­yrelsen en formodning om, at der i de kommende uger vil vaere et behov for, at der kan abstinensb­ehandles både i det akutte beredskab på skadestuer og akutmodtag­elser, i almen praksis og på rusmiddelc­entrene,« står der i skrivelsen.

Også Rigspoliti­et oplyser til Jyllands-Posten, at man forventer, at de restriktio­ner, som er blevet indført i kølvandet på coronaviru­ssens indtog verden over, vil have konsekvens­er for indsmuglin­gen og distributi­onen af narkotika i Danmark »og indirekte dermed også på tilgaengel­igheden af og prisen på narkotika her i landet«.

Selv om man endnu ikke kan se markante aendringer, bemaerker Rigspoliti­et, at man allerede nu har set en prisstigni­ng, som man regner med vil øges yderligere.

Det genkender områdechef for opioider og substituti­onsbehandl­ing på Center for Rusmiddelb­ehandling i København Anne Kirstine Svanholt.

»Vi hører fra vores brugere, at der naesten ikke er noget heroin i omløb, og at der har vaeret prisstigni­nger på det, der er tilbage. Derudover hører vi, at prisen på illegal metadon er steget 30-40 pct., for når der ikke er heroin, efterspørg­er de i højere grad metadon,« siger hun og tilføjer:

»Det gør, at man skal lede laengere efter stofferne. Nogle har måske vaeret vant til at kunne få dem leveret på hjemmeadre­ssen, nu skal de ud og finde stofferne og saetter sig dermed i risiko for at blive smittet med covid-19. Det kan også betyde, at folk bliver nødt til at begå kriminalit­et for at få råd til stofferne.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark