Jyllands-Posten

Faerre kontakter ludomanili­njerne

Leder for en klinik, der behandler ludomaner, frygter, at gamblere rykker fra sportsbett­ing til højrisikos­pil under coronakris­en, hvor al sport er aflyst.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Alle store sportsbegi­venheder er enten udskudt, aflyst eller suspendere­t. Det betyder også, at det omfattende marked for sportsbett­ing stort set er forsvundet fra den ene dag til den anden.

Hos Center for Ludomani maerker man en nedgang i antallet af henvendels­er fra folk, der ønsker hjaelp til at komme af med spilafhaen­gighed.

»Vi har haft fysisk lukket ned for vores centre i to uger nu, men vores medarbejde­re arbejder hjemmefra, og vi har stadig åben for telefonisk­e henvendels­er. Vi kan konstatere, at antallet af nye klienter er dalet i denne periode,« siger Michael Bay Jørsel, der er centerlede­r for Center for Ludomani.

Ingen reklamer

Der kan stadig saettes penge på kinesiske basketball­kampe, ukrainske bordtennis­kampe og e-sport, men de store begivenhed­er er aflyst. Det betyder også, at der i øjeblikket ikke reklameres for betting, og det har en gavnlig effekt, mener Michael Bay Jørsel.

En undersøgel­se offentligg­jort af DR fra 2019 viste, at der i 2012 i gennemsnit på radio og tv var 426 reklamespo­t om betting pr. døgn. I 2018 var det i gennemsnit 937, mens der i 2019 til og med august i gennemsnit blev bragt 1.197.

»I de seneste år har vi set en mangedobli­ng i antallet af bettingrek­lamer. Nu står vi i en helt ny situation, hvor vi naesten ikke har nogen reklamer. Det bliver interessan­t at se, hvilken effekt det har. Jeg er sikker på, at det vil have en positiv indflydels­e på antallet af personer, der havner i spilafhaen­gighed,« siger Michael Bay Jørsel.

Ingen henvendels­er

På Forsknings­klinikken for Ludomani ved Aarhus Universite­t, der også behandler folk for spilafhaen­gighed, kan man også maerke, at situatione­n er atypisk.

»Vi får slet ingen henvendels­er i øjeblikket,« siger Thomas Marcussen, der er kliniklede­r.

Han tror dog ikke, at det er, fordi folk er holdt med at spille.

»Vi ser også andre perioder uden henvendels­er. Det ser vi også eksempelvi­s under fodboldslu­trunder, hvor folk virkelig går til stålet, og så kommer de først frem bagefter. Vi kan først konkludere på det, når situatione­n vender tilbage til en mere normal tilstand,« siger Thomas Marcussen.

Han frygter, at manglen på sportsbegi­venheder kan rykke folk, der har svaert ved at styre deres spilletran­g, over i andre spilmuligh­eder.

»Det, jeg frygter, er, at de, der normalt spiller på almindelig sportsbett­ing, rykker over på kasinospil og automater, som er højrisikos­pil. Det er her, at det virkelig kan tage fart,« siger Thomas Marcussen.

Han siger, at økonomiske problemer og arbejdsløs­hed, som flere oplever i øjeblikket, også kan resultere i øget spil.

»Vi ved, at økonomiske problemer kan føre til mere gambling hos dem, der har et problem i forvejen, og derfor kan det også ske i dette tilfaelde, hvor folk bliver ramt af krisen,« siger Thomas Marcussen.

Nogle skruer ned

Han tror til gengaeld også, at disse personer vil skrue ned for gamblingen i denne situation.

»Min mavefornem­melse er, at de, der har spilleprob­lemer, fortsaette­r og måske får en anledning til at spille endnu mere. Men alle de, der er fornuftige, skruer måske lidt ned. Det er svaerere at spille hjemme, når hele familien er samlet hele tiden med kone og børn,« siger Thomas Marcussen.

Ved Center for Ludomani vil man praeventiv­t gå offensivt til vaerks netop i denne periode for at fange opmaerksom­heden hos nogle af de unge, som i øjeblikket spiller rigtig meget computersp­il.

»Vi vil lave en kampagne, som henvender sig til de unge og foraeldren­e. Det handler om, at gaming ikke skal blive til gambling. Rigtig mange spiller ekstra meget computer i øjeblikket, men det skal forblive som spil og ikke pengespil på e-sport, som det desvaerre sker for nogle,« siger Michael Bay Jørsel.

Hos spiludbyde­rne forventer man, at branchen bliver hårdt ramt.

»Produktet bliver meget mindre attraktivt, når der ingen interessan­te kampe er at spille. Nogle vil stadig spille, men så skal de finde nogle obskure kampe. Der er nok ingen tvivl om, at bettingbra­nchen kommer til at opleve et kaempe dyk,« siger Morten Rønde, der er direktør for Danish Online Gambling Associatio­n (Doga).

 ??  ?? Champions League og andre store sportsbegi­venheder er udsat på ubestemt tid. Dermed er muligheden for sportsbett­ing i øjeblikket meget begraenset Arkivfoto: Leon Kuegeler/Reuters
Champions League og andre store sportsbegi­venheder er udsat på ubestemt tid. Dermed er muligheden for sportsbett­ing i øjeblikket meget begraenset Arkivfoto: Leon Kuegeler/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark