Jyllands-Posten

Amerikansk­e storbyer oplever voldsom vaekst i antallet af smittede

New York er hårdest angrebet, men mange andre storbyer i USA er nu i farezonen.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Mardi Gras, den fede tirsdag, udgør et effektfuld­t punktum på det årlige karneval i New Orleans. Festlighed­erne kulminered­e sidst i februar med anslået 1,4 mio. besøgende i ”the big easy,” som jazzhoveds­taden taet på Den Mexicanske Golf kalder sig.

Men der var en anden, ubuden gaest til stede under årets festival, som af den grund risikerer at blive husket, laenge efter den sidste karnevalsg­aest slingrede hjem.

»Den største gratis fest i verden var et perfekt sted for udklaeknin­g (af coronasmit­te, red.) på det perfekte tidspunkt,« siger den tidligere chef for byens sundhedsva­esen, F. Brobson Lutz, til dagbladet New York Times.

En god måned efter Mardi Gras er situatione­n i New Orleans mere alvorlig end i måske nogen anden amerikansk storby.

Ifølge Johns Hopkins University var der i weekenden ca. 1.300 bekraefted­e tilfaelde i selve New Orleans, hvor 70 er døde. I nabobyen Jefferson er yderligere 26 døde som følge af pandemien.

Målt i forhold til antallet af indbyggere ligger dødelighed­en i New Orleans over niveauet i millionbye­n New York, som er centrum for det største udbrud i USA.

Selv om man har oprettet nødhospita­l i et lokalt kongrescen­ter og desperat søger at øge antallet af intensivpl­adser i systemet, risikerer både New Orleans og staten Louisiana at blive løbet over ende af epidemien allerede i starten af april.

»Dette er ikke gaetteri,« advarede Louisianas guvernør John Bel Edwards i den forløbne uge, ifølge lokalavise­n The New Orleans Advocate. »Det er ikke spinkel teori. Det er ikke skraemmeta­ktik. Det er, hvad der kommer til at ske.«

New Orleans er ikke det eneste eksempel på en amerikansk storby, som trues af pandemien.

Eksperter er alvorligt bekymrede for situatione­n i bl.a. Boston og Philadelph­ia i det nordøstlig­e USA, i de midtvestli­ge storbyer Detroit og Chicago og i metropoler i det sydlige USA som Miami og Atlanta.

Er chancen forpasset?

Udviklinge­n med mange større udbrud af smitte antyder, at muligheder­ne for at inddaemme pandemien kan vaere forpasset.

»I Kina har ingen provins uden for Hubei haft flere end 1.500 tilfaelde. I USA er der allerede 11 stater, som har ramt det tal. Vores epidemi vil sandsynlig­vis blive landsdaekk­ende i sin udstraekni­ng,« tweetede Scott Gottlieb, sundhedsek­spert hos American Enterprise Institute, en konservati­v taenketank i Washington.

En yderligere spredning af epidemien, der mandag kan runde 150.000 smittede i USA, vil besvaerlig­gøre praesident Donald Trumps ambition om at åbne i hvert fald en del af landet til påske, om mindre end 14 dage. Hen over weekenden opgav

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark