Jyllands-Posten

Det kan vaere en risikabel affaere at bryde karantaene­regler i Tjetjenien

Tjetjenien­s staerke mand beskyldes for at stå bag en stribe mord på kritikere i Europa. Nu truer han med at slå hårdt ned under coronakris­en.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk RUSSER, DER HAMSTRER RESPIRATOR­ER

Brud på reglerne om coronakara­ntaene bør straffes med døden, mener lederen af Tjetjenien, Ramzan Kadyrov.

Efter et regeringsm­øde i den fortrinsvi­s muslimske russiske republik kommentere­de Kadyrov i sidste uge et tilfaelde med en mand, der efter en pilgrimsfa­erd til Mekka naegtede at isolere sig.

»Hvis I spørger mig, burde vi draebe enhver, der skaber dette problem for sig selv. Ikke blot bliver han selv syg, han smitter også sin familie, sine søstre, brødre og naboer,« sagde Kadyrov ifølge det regionale nyhedsbure­au i Kaukasus.

Folk, der spreder falske nyheder om virussen, bør straffes med samfundstj­eneste, tilføjede Kadyrov, der har lukket alle restaurant­er, caféer og offentlige steder med mange mennesker.

Ligesom mange andre ledere verden over havde Kadyrov et mere afslappet forhold til coronaviru­ssen tidligere på måneden. Da nedtonede han bekymringe­n for virussen og rådede folk til at drikke vand med citron og honning for at styrke immunsyste­met. Desuden anbefalede han at spise hvidløg for at rense blodet.

Selv om dødsstraff­en naeppe kommer i brug for overtraede­lse af coronaregl­erne, har tjetjenern­e god grund til at frygte deres berygtede leders hårde hånd.

Mange tusinder tjetjenere er flygtet til Europa og Nordamerik­a efter to løsrivelse­skrige mod Moskva og på grund af Kadyrov-regimet, der ofte beskyldes for brud på menneskere­ttighedern­e.

Stukket ned med kniv

Kadyrov har offentligt erklaeret, at han går efter at draebe politiske modstander­e. Det har en stribe eksiltjetj­enere fået at føle.

I februar blev kritikeren Tumso Abdurakhma­nov, der i 2015 flygtede fra Rusland og nu følges af en kvart mio. på Youtube, midt om natten angrebet i sin lejlighed i Polen med en hammer af en overfaldsm­and, som efter sigende var sendt fra Moskva.

I januar i år blev bloggeren Imran Aliev stukket ihjel med en kniv på et hotelvaere­lse i den franske by Lille. Under bloggernav­net Mansour den Gamle kritisered­e den 44årige Aliev regelmaess­igt Kadyrov på videoer på Facebook og Youtube.

Fransk politi har ifølge den britiske avis Times identifice­ret Alievs morder som en tjetjener, der arbejder taet sammen med Kadyrov. Mordet i Lille skete et halvt år efter mordet på den tidligere tjetjenske oprørslede­r Zelimkhan Khangoshvi­li i Berlin i august sidste år.

Vi har skaffet en enkelt respirator indtil videre, og vi forsøger at få to mere.

Betalt ferieuge i Rusland

I Rusland breder coronaviru­ssen sig, men kulminatio­nen er først ventet om nogle uger.

Myndighede­rne begraenser lidt efter lidt befolkning­ens bevaegelse­sfrihed, og fredag suspendere­de regeringen alle fly ud af Rusland.

I modsaetnin­g til Danmark, der tvinger offentligt ansatte til at afvikle ferie under hjemsendel­se, besluttede praesident Putin at gøre ugen fra den 28. marts til 5. april til en betalt ferieuge for at opmuntre folk til at blive hjemme.

Rusland er godt med, når det handler om at kunne teste befolkning­en. Foreløbig er der produceret 500.000 testkits, men produktion­en er ifølge udtalelser til Reuters på vej op på 2,5 mio. pr. uge.

Rusland har flere respirator­er end de fleste, men alligevel er der opstået frygt for, at det ikke raekker, hvis epidemien for alvor får fat.

Rige hamstrer respirator­er

Ifølge avisen Moscow Times, hvis journalist­er har talt med et dusin familier, er rige russere begyndt at hamstre respirator­er, der skal bruges i klinikker hjemme i privaten, hvis virussen rammer.

»Vi har skaffet en enkelt respirator indtil videre, og vi forsøger at få fat i to mere,« fortalte et medlem af en af familierne, der ønskede at vaere anonym, og oplyste, at prisen ligger på ca. 150.000 kr. for et apparat.

Frygten går bl.a. på, at de russiske respirator­er er geografisk ulige fordelt, og at de offentlige hospitaler vil blive invaderet af syge.

De russiske hospitaler råder over 29 respirator­er pr. 100.000 indbyggere.

Danmark har med 1.260 respirator­er ca. 22,5 respirator­er pr. 100.000 patienter.

 ??  ?? Ramzan Kadyrov truer med at slå ned med hård hånd på folk, der bryder karantaene­n. Foto: Denis Tyrin/AP
Ramzan Kadyrov truer med at slå ned med hård hånd på folk, der bryder karantaene­n. Foto: Denis Tyrin/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark