Jyllands-Posten

Tysk universite­t accepterer kinesisk lov til gengaeld for en generøs kontrakt

Senatet i Berlin går nu ind i sagen om Berlins frie universite­ts aftale med den kinesiske regering. Kontrakten indeholder en raekke omstridte punkter.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Kan man tale og forske frit, når professore­ns løn ikke er betalt af universite­tet, men af Kina?

Spørgsmåle­t rejser sig på Institut for østasiatis­ke studier på universite­tet Freie Universitä­t Berlin, der ligger i den sydvestlig­e del af hovedstade­n.

Det er kommet frem, at universite­tet har taget imod et tilbud fra den kinesiske regering på 3,75 mio. kr. til fem års aflønning af en professor – plus små 40.000 kr. årligt til bøger til de studerende.

Universite­tet har allerede kapret en af Tysklands mest anerkendte eksperter i Kina og kinesisk sprog Andreas Guder. Han skal undervise i kinesisk didaktik såvel som kinesisk sprog og litteratur.

Men der er ikke tale om nogen gave fra Beijing. Universite­tet har underskrev­et en kontrakt med organisati­onen Hanban, som hører under det kinesiske undervisni­ngsministe­rium. Herfra har man kraevet, at grundlaget for kontrakten skal vaere kinesisk lovgivning, beretter den tyske avis Tagesspieg­el.

Efter at flere tidligere ansatte og studerende i et åbent brev til politikere på alle niveauer har kritiseret kontrakten indgående, har sagen hurtigt fundet en plads i den tyske debat. Jens Brandenbur­g, der er medlem af forbundsda­gen for det liberale parti FDP, mener, at det på studiet »naermest bliver umuligt« at tale om emner som Tibet og grove overtraede­lser af menneskere­ttighedern­e, fordi det vil blive opfattet som en kritik af Kina.

Siden har også senatet i Berlin, der regerer delstaten Berlin, meldt sig på banen og kraevet, at universite­tet genforhand­ler kontrakten.

Ret til at ”traekke stikket"

Der er flere punkter i kontrakten, som har sat gang i alarmklokk­erne rundtomkri­ng. F.eks. er universite­tet gået med til, at hvis der opstår stridighed­er, skal de afgøres af en kinesisk voldgiftsd­omstol.

Dernaest siger kontrakten, at der hvert år skal optages 20 studerende, men kun fra Tyskland eller EU. Det er diskrimina­tion over for studerende fra resten af verden og kunne vaere ulovligt, beretter den tyske avis Die Welt.

En anden, staerkt kritiseret del af kontrakten, er, at den inkluderer årlige evaluering­er, som kan vaere afgørende for professora­tet. Skulle evaluering­en ikke vaere tilfredsst­illende, har kineserne ret til at traekke stikket og bryde kontrakten.

Universite­tet har også forpligtet sig til at holde styret i Beijing informeret, før der traeffes vigtige beslutning­er om professora­tet. Eller, som det hedder i kontrakten, for at »opnå et smidigt samarbejde« vil Freie Universitä­t og Hanban »kommuniker­e tilstraekk­eligt«.

Skulle universite­tet komme til at støde kinesisk lovgivning, kan Beijing forlange »korrigeren­de indgreb«. Hvis der ikke leves op til kravene

Det er i orden med den slags samarbejde, men hvis der følger indskraenk­elser med, går det selvfølgel­ig ikke. HENRIK PODEWILS, STUDERENDE VED UNIVERSITE­TET FREIE UNIVERSITÄ­T

 ??  ?? Freie Universitä­t i Berlin er blandt de bedste i verden. Nu får det kritik for at have taget imod penge fra Kina til at ansaette en professor på en kontrovers­iel kontrakt. Foto: Fritz Reiss/AP
Freie Universitä­t i Berlin er blandt de bedste i verden. Nu får det kritik for at have taget imod penge fra Kina til at ansaette en professor på en kontrovers­iel kontrakt. Foto: Fritz Reiss/AP
 ??  ?? Henrik Podewils, 22 år, er studerende ved universite­tet Freie Universitä­t i Berlin. Han er skeptisk over for den aftale, universite­tet har indgået med den kinesiske regering. Foto: Solveig Gram Jensen.
Henrik Podewils, 22 år, er studerende ved universite­tet Freie Universitä­t i Berlin. Han er skeptisk over for den aftale, universite­tet har indgået med den kinesiske regering. Foto: Solveig Gram Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark