Jyllands-Posten

Et valgsystem med mange huller

Det er ikke dokumentar­iske nybrud, der praeger en ny HBOdokumen­tar, men de fremlagte perspektiv­er er ekstremt interessan­te – og skraemmend­e.

- KILL CHAIN: THE CYBER WAR ON AMERICA’S ELECTIONS KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Efter det amerikansk­e praesident­valg i 2016, hvor Donald Trump til de flestes store overraskel­se kunne kåres som vinder, har der vaeret meget fokus på det amerikansk­e valgsystem. Og ikke bare den del, der handler om den komplekse fordeling af stemmer staterne imellem, men også – og i saerlig grad – den del, som har vist sig aldeles modtagelig for udefrakomm­ende påvirkning. Det er efterhånde­n en alment kendt påstand, at russerne havde mere end en finger med i spillet, da Hillary Clinton blev kørt ud på et uventet sidespor, men fifleriet med borgernes stemmer synes at stikke dybere end som så.

Det sandsynlig­gør den nye HBO-producered­e dokumentar ”Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections”, som er instrueret af Sarah Teale, Simon Ardizzone og Russell Michaels. I den følger vi den finske hacker og datasikker­hedseksper­t Harri Hursti, der allerede tilbage i 2006 beviste, hvor let det var at hacke de computere, der bruges på valgsteder­ne i flere amerikansk­e stater.

Perspektiv­erne er skraemmend­e. For hvis vi ikke laengere kan vaere sikre på, at vores demokratis­ke stemme bliver sat, som det var vores ønske, hvad kan man så egentlig kalde vores styreform? Og muligheder­ne for svindel viser Hursti, der minder om en Michael Moore fra computerve­rdenen, er naermest uendelige. Selv de gammeldags maskiner, der tilsynelad­ende er naermest analoge, indeholder alligevel mulighed for opkobling til internette­t og er dermed potentielt påvirkelig­e udefra.

Hursti er en af den slags mennesker, der naesten lige så godt kunne have vaeret en fiktiv karakter, og han synes med sin lakoniske fremtoning at vaere ubevidst om sine egne evner. Han er en foraering for en dokumentar­film af denne slags. Han flankeres af en masse eksperter, der agerer talking heads og underbygge­r Hurstis pointer.

”Kill Chain: The Cyber

War on America’s Elections” skal nok skabe røre i USA her op mod efterårets praesident­valg, hvor det er vanskeligt at forestille sig, at der ikke vil vaere voldsomt fokus på valgsvinde­l. Filmen bruger lidt for meget dramatisk underlaegn­ingsmusik, og det føles som en forspildt chance, at der ikke rettes mere opmaerksom­hed mod valget i 2016. I begyndelse­n og slutningen af dokumentar­en introducer­es en anonymiser­et hacker, der med indisk accent fortaeller, hvor nemt han ville kunne bryde ind i systemet til det kommende praesident­valg. Det klaeder ikke filmen at bruge den slags sensatione­lle virkemidle­r, og det er også helt unødvendig­t, når nu Hursti selv er kommet frem til praecis samme konklusion.

Jeg skal love for, at jeg blev glad for de gammeldags papirstrim­ler, vi stadig mødes med ved stemmeurne­rne i Danmark.

DOKUMENTAR

USA, 2020 Instruktio­n: Sarah Teale, Simon Ardizzone og Russell Michaels Kan streames på HBO Nordic 1 time og 31 minutter

 ??  ?? Den finske hacker Harri Hursti skal ikke have mange minutter med indersiden af en stemmemask­ine, før han kan få den til at gøre praecis, hvad han vil, viser dokumentar­filmen “Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections”.
Foto: HBO Nordic
Den finske hacker Harri Hursti skal ikke have mange minutter med indersiden af en stemmemask­ine, før han kan få den til at gøre praecis, hvad han vil, viser dokumentar­filmen “Kill Chain: The Cyber War on America’s Elections”. Foto: HBO Nordic

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark