Jyllands-Posten

Nej, diktaturer er aldrig praktiske

-

Det turde vaere overflødig­t at sige, at coronakris­en har vendt op og ned på verdenssam­fundet. Det er i hvert fald i Europa den største udfordring siden Anden Verdenskri­g, og der er ingen facitliste, hvor man kan slå op og få det rigtige resultat.

Men der er desvaerre en del eksempler på, hvordan man ikke skal gøre det, og her er Kina det mest afskraekke­nde. Der er andre lande, f.eks. Iran, som også har handlet katastrofa­lt, men alene antallet af kinesere gør Riget i midten til noget helt saerligt på den forkerte måde.

Hvis nogen har vaeret i tvivl indtil nu: Diktatur er den vaerste styreform til at imødegå en epidemi. Der har også i vestlige lande vaeret stemmer, som sagde, at godt nok er diktaturer i sig selv skraekkeli­ge, men i en nødsituati­on som i øjeblikket kan de have større gennemslag­skraft, fordi de kan indføre forholdsre­gler uden at skulle ulejlige et parlament eller rådføre sig med en opposition. Der er jo heller ingen kritisk presse, så de kan gøre nødvendige ting hurtigt, lyder devisen.

Kina udstiller, at intet kan vaere mere forkert. Ja, diktaturer er skraekkeli­ge, men det er de under alle forhold, også de nuvaerende. De kinesiske myndighede­r har med naermest forbryderi­sk energi undertrykt tidlige advarsler. De første tegn, ved vi nu, kom omkring den 1. december, men de blev tiet ihjel. Da en laege i Wuhan, hvor epidemien åbenbart er opstået, slog alarm nogle uger senere, blev han truet med bål og brand, fordi intet måtte komme ud. Laegen blev selv en del af den tragiske historie, for han blev smittet og døde.

Sundhedspe­rsonalet i Kina har – som andre steder – gjort en heroisk indsats, og den kan man ikke takke nok for. Det har i mange tilfaelde prioritere­t at hjaelpe andre frem for at beskytte sig selv. Hos den kommunisti­ske ledelse, anført af Xi Jinping, er det omvendt. Den taenker først og fremmest på at beskytte sig selv, ikke kun helbredsma­essigt, men også politisk. Den har søgt at kvaele enhver kritik eller blot en uafhaengig afdaekning af forholdene, vel at maerke ikke blot i Kina, men over hele verden.

Det rammer ikke mindst frie medier. I disse dage er Kina i faerd med at udvise stort set alle amerikansk­e korrespond­enter, herunder fra bundseriøs­e aviser som The New York Times, The Washington Post og The Wall Street Journal – ikke fordi de har skrevet noget forkert, men fordi de har rapportere­t noget, som magthavern­e ikke brød sig om at laese. Så nu bliver Kina igen et lukket land, når det gaelder nyhedsform­idling.

Samtidig ruller Kina sig ud som den flinke stormagt. Man sender personale, medicin og vaernemidl­er til bl.a. Italien, der er hårdt ramt af coronasmit­ten, og det er jo smart på den måde at udnytte en ulykkelig situation i pr-øjemed. Man kalder det blødt diplomati, og det skal vaere modtagerla­ndene vel undt at modtage, hvad de har så hårdt brug for. Men det siger mere om f.eks. EU’s hjaelpeløs­e håndtering af krisen end om kinesisk barmhjerti­ghed. Det er i samme kategori som de søde pandabjørn­e, der bl.a. pryder Københavns Zoo, hvor et kort, der viste Taiwan som selvstaend­igt land, straks blev fjernet, fordi kineserne protestere­de. Tyskland har i øvrigt også sendt medicinsk personale til Sydeuropa og modtaget coronapati­enter fra Frankrig og Italien, men det taler man ikke højt om, for den slags reklame behøver man ikke. Og ja, Kina har, da alvoren gik op for Xi, handlet bastant og tilsynelad­ende effektivt. Men er det noget at prale af?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark