Jyllands-Posten

Coronakris­en kraever mere end hjaelpepak­ker. Faelles skat skal sikre sammenhold

- AHMAD MAHMOUD maskinmest­er og forfatter

Hjaelpepak­ker og ophaevelse af anlaegslof­t skaber midlertidi­g ro og tryghed i en tid, hvor coronakris­en har lukket landet ned. Det vil bare vaere naivt, hvis vi ser det som gaver. Det er ikke gratis støtteordn­inger.

Regeringen forsøger at holde snuden oven vande med hjaelpemil­liarderne, og vi bliver allerede nu nødt til at forberede os på det store lån, som vi skal betale tilbage til staten og vores faelles velfaerdss­amfund. Her kommer ordet ”udligning” virkelig til at traede i karakter, isaer når det kommer til socioøkono­miske forskelle på kommunerne.

Der er noget i luften, og vi ved, hvad det er. Coronanedl­ukningen er forlaenget til og med påsken. Alle vaerktøjer, vaern og våben anvendes i forsøget på at overvinde den usynlige fjende.

Den økonomiske styrtblødn­ing, som vi i disse dage oplever, er forsøgt afvaerget i form af hjaelpepak­ker, desvaerre uden den tilstraekk­elige effekt. Det har fået regeringen til at fjerne anlaegslof­tet. Et plaster, der fjerner graensen for, hvor meget kommuner og regioner må bruge på at anlaegge eller renovere veje, skoler og hospitaler. Et plaster, der kun for alvor kommer de velhavende kommuner til gode, så de kan redde arbejdspla­dser og dermed formindske deres økonomiske blødning.

De fattige kommuner, der i forvejen har en højere kommuneska­t, har ikke råderum til at foretage investerin­ger. Arbejdspla­dser vil gå tabt, og de fattige vil blive fattigere.

I en virkelighe­d, hvor det langtfra er alle kommuner, der har råd til at investere, er det på tide at tale om ligestille­t velfaerd til alle. Flere kommuner i landet kunne inden coronakris­en ikke sikre ordentlig velfaerd til deres borgere. Kommuner med højt antal aeldreborg­ere, manglende arbejdspla­dser i naerområde­rne har sammen med de unges flugt til storbyerne over tid skabt en skaevvridn­ing i vores samfund. Forudsaetn­ingerne er blevet for forskellig mellem land og by.

Skal der vaere råd til velfaerd, og skal vi kunne sikre arbejdspla­dser i hele landet, skal regeringen hurtigst muligt eksekvere udlignings­reformen, en gang for alle gøre op med kommuneska­tten eller give de fattige kommuner en hjaelpepak­ke, så de kan saette gang i renovering­en og dermed vaekste.

Udlignings­reform og hjaelpepak­ker er midlertidi­ge lappeløsni­nger, der skal erstattes af permanente, holdbare og menneskeva­erdige løsninger, så velfaerden når ud til alle i hele landet. Ønsker vi fortsat velfaerd, og skal det gaelde alle borgere over hele landet, er det tid til at afskaffe kommuneska­tten og erstatte den med en statsskat. Det vil sikre lige vilkår og velfaerd til alle borgere, uanset hvor i landet man lever.

Når regningen skal betales, er det vigtigt, at vi alle løfter i flok og bidrager. En samfundsko­ntrakt, vores forfaedres kamp og vores faellesvae­rdier gør Danmark til et af verdens bedste lande, men kraever, at vi gør vores ypperste for at sikre, at vi igen kommer på rette spor. Selv om det også for en periode betyder forøgelse af skatten over hele landet.

Ønsker vi fortsat velfaerd, og skal det gaelde alle borgere over hele landet, er det tid til at afskaffe kommuneska­tten og erstatte den med en statsskat.

Under coronakris­en står vi sammen hver for sig. Kommer der en finanskris­e, skal vi stå sammen side om side. Regningen skal betales, og det er vores ansvar at betale den, inden forfaldsda­toen indtraeffe­r. Det gør vi bedst gennem en faelles skat, der ligestille­r os med øje for de socioøkono­miske forskelle.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark