Jyllands-Posten

Måtte det surrealist­iske, politiske scenarie på Christians­borg fortsaette i samme stil

- VIBEKE LUND ARKIL kommunikat­ionsrådgiv­er og adfaerdsde­signer, journalist (DJ), Hoptrup, Haderslev

Kaere alle 179 folkevalgt­e på Christians­borg: Det er dybt imponerend­e, ekstremt betryggend­e og decideret gåsehudssk­abende at se jer arbejde så effektivt sammen i denne situation, hvor covid-19 truer vores samfund og vores befolkning.

Historiske tiltag for både at inddaemme smittespre­dningen og redde så mange udsatte som muligt bliver vedtaget og ivaerksat på rekordtid. Det samme bliver en historisk åbning af statskasse­n for at redde virksomhed­er, lønmodtage­re og små selvstaend­ige, som bliver sendt til taelling af nedlukning­en.

Samtlige partier bakker ikke blot op om statsminis­terens håndtering af krisen, de roser hende også offentligt og i høje toner for hendes måde at gøre det på. Og det meste af befolkning­en taber både naese og mund over det surrealist­iske, politiske scenarie, der udspiller sig for øjnene af dem.

Det skaber en hidtil uset tryghed i befolkning­en, og det skaber grobund for en hurtig og effektiv reparation af den sammenhaen­gskraft, I igennem så mange år har efterlyst og kun haft vage og symbolpoli­tiske bud på at genskabe.

Ja, I begår helt sikkert fejl. Både lige nu og lige om lidt. Og måske er jeres tiltag alt for voldsomme. Det ved vi først, når vi ser nutiden gennem historiens nådigt bagkloge lys, og vi skal selvfølgel­ig nok holde jer ansvarlige for de fejl, I begår. Men heller ikke hårdere end man dømmer nogen, der står i en situation, de aldrig nogensinde havde drømt om, at de skulle befinde sig i.

Men jeg har en stor bøn til jer alle: Vil I ikke godt, når alt det her er overstået, fortsaette i nogenlunde samme stil? Selvfølgel­ig skal I have lov at vaere uenige og lade alle jeres forskellig­e, politiske regnbuefar­ver skinne igennem. Men kunne I ikke finde ud af at bøje jer lidt mere mod hinanden og lave lidt flere brede aftaler hen over midten?

Coronakris­en er ikke den eneste, vi som samfund – som jordklode – står overfor. Klimaet har det måske en smule bedre lige nu, hvor der er sat en brat stopper for CO2-udledninge­n, men klimakrise­n er parat til at vende tilbage med fornyet styrke, når vi igen får lov til at trykke hinanden i hånden.

Den stigende ulighed, både globalt og i de enkelte lande, gør ikke situatione­n bedre og kalder på et gennemgrib­ende eftersyn af vores globale, økonomiske systemer.

Det kunne (måske) vaere coronakris­en vaerd, hvis den betyder, at I fremadrett­et ikke behøver at stå med ryggen akut mod muren og en riffel plantet i panden for at kunne samarbejde hurtigt og effektivt om at løse de problemsti­llinger, vi som land og menneskehe­d står overfor.

Så vaer gerne uenige, og markér jeres standpunkt­er. Men vil I ikke alle sammen vaere rare at drosle ned for alt det fnidder, der får os som befolkning til at tvivle på effektivit­eten af vores demokrati og tilliden til vores folkevalgt­e? Og ikke mindst tilliden til, at vores kryds hvert fjerde år overhovede­t gør en forskel.

Drop det der med at spaende ben og obstruere, når et andet parti faktisk har et godt forslag. Drop det der med at afspore vigtige forhandlin­ger alene med det formål at stille et andet parti i et dårligt lys i befolkning­ens øjne.

Drop også det der med at skrige op og forsøge at gøre jer selv til et langt større offer, end I i virkelighe­den er, når I selv enten allerede har – eller ville have – gjort det samme.

Kort sagt: Fortsaet, med moderation, meget gerne i samme stil.

Selvfølgel­ig skal I have lov at vaere uenige og lade alle jeres forskellig­e, politiske regnbuefar­ver skinne igennem. Men kunne I ikke finde ud af at bøje jer lidt mere mod hinanden og lave lidt flere brede aftaler hen over midten?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark