Jyllands-Posten

Erfaringer fra ebola kan øge paratheden i de vestafrika­nske lande

Der er masser af grunde til bekymring for, hvad der vil ske, når først coronaviru­s bider sig fast i Afrika. Men erfaringer med epidemibek­aempelse vil nogle steder også kunne øge paratheden.

- MARIE LADEKJAER GRAVESEN postdoc, Dansk Institut for Internatio­nale Studier

Coronaviru­s har i skrivende stund endnu ikke for alvor bidt sig fast i Afrika. Men hvordan vil landene kunne håndtere covid-19?

Det afgørende spørgsmål er ikke blot, hvor veludvikle­t sundhedssy­stemerne er. I Sydkorea investered­e man i afdelinger for kontrol af smittefarl­ige sygdomme efter udbruddene af sars og mers, og efter ebolaudbru­d I DR Congo har mange hospitaler afdelinger specialise­ret i isolations­patienter.

Ikke desto mindre vil sundhedssy­stemer sandsynlig­vis blive udfordrede i de fleste afrikanske lande. Under ebolaepide­mien i Vestafrika i 2014-15 var det en udfordring at følge med spredninge­n og etablere nye felthospit­aler.

Også rekrutteri­ng af sundhedspe­rsonale var et problem, da Sierra Leone og Liberia stadig led under et mangelfuld­t uddannelse­sniveau efter et årti med borgerkrig. Derfor halsede myndighede­rnes initiative­r konstant efter smitten fremfor at imødegå den med praeventiv­e aktioner.

Det vil vi utvivlsomt se igen med covid-19. Men ligesom under ebolaudbru­ddene må de institutio­nelle tiltag støttes op af folkelige initiative­r. Her udgør erfaringen med ebola en fordel, da folk har lignende undtagelse­stilstand i frisk erindring. Hvor mange herhjemme har haft svaert ved at acceptere situatione­ns alvor, tager folk i Sierra Leone risikoen for en ny sundhedska­tastrofe meget alvorligt.

Covid-19 og ebola er begge respirator­iske vira, der spredes igennem taet kontakt. De er en slags familiesyg­domme, hvorfor restriktio­ner for mobilitet på familieniv­eau har vaeret essentielt for inddaemnin­g. Selvisolat­ion og social afstand er vidtgående restriktio­ner.

I tidligere ebolaområd­er er det velkendte koncepter. F.eks. afskar familier i Sierra Leone sig fra landsbyer for at holde ebolasmitt­en ude. Folk havde forståelse for, at karantaene kan vaere i deres egen interesse.

Mange afrikanske lande har nu også lukket graenserne. Der er dog stor forskel på at isolere sig som gruppe og at lukke graenser. Med et velfungere­nde kontrolsys­tem kan lukning af graenser og overvågnin­g af bevaegelse­smønstre vaere effektivt.

Men i områder med uformel bevaegelse på tvaers af graenser, hvor der ikke er effektiv kontrol, kan graenseluk­ning give større mørketal for smittespre­dningen og gøre situatione­n svaerere at kontroller­e.

Dette er før blevet diskuteret ved ebolaudbru­ddene i graensereg­ionen mellem DR Congo og Rwanda i 2018-19 og mellem Sierra Leone og Guinea i 2014-15, hvor den uformelle graenseakt­ivitet var central for smitteudbr­edelsen.

Ebola er mere dødbringen­de end covid-19, som til gengaeld er mere smittefarl­ig. Derfor vil sundhedssy­stemer, der blev overbelast­ede af ebolaudbru­ddet, blive pressede.

Men netop derfor kan de folkelige initiative­r, som vandt frem i kampen mod ebola, spille en rolle. F.eks. blev albuehilse­nen brugt allerede i 2014-15, og i mange familier udpegede man en enkelt sygeplejer, så smittefare­n begraensed­es til ét familiemed­lem, før sundhedspe­rsonale kunne nå frem.

I Sierra Leones Kailahun-distrikt lykkedes det at bremse et ebolaudbru­d vha. en lokalt organisere­t karantaene, inden hjaelpen nåede frem. Under Sierra Leones borgerkrig anvendte man lokale kommunikat­ionstråde for overvågnin­g af gaester i lokalsamfu­ndene. Samme system blev brugt under ebolaudbru­ddet ift. mulige smittebaer­ere.

Selv om den sierraleon­ske stats håndtering af ebolakrise­n var problemati­sk, var der også effektive tiltag så som etablering­en af lokale sundhedsce­ntre, der muliggjord­e diagnostic­ering inden den smittefarl­ige fase.

Med hjaelp fra pensionere­de laeger og sygeplejer­e kan lokale feltfacili­teter måske også vaere med til at inddaemme covid-19. Dette vil dog stadig kraeve en massiv indsats fra myndighede­r og eksterne organisati­oner.

Overordnet var der positive erfaringer med hurtig identifice­ring af smittede, og hvem de havde haft kontakt med, fokus på hygiejne og selvisolat­ion – alle områder udpeget af WHO som essentiell­e i dag. Derfor kan erfaringer med ebolaepide­mien komme Sierra Leone, Guinea, Liberia og DR Congo til gode i de tidlige stadier.

Allerede nu forbereder man sig i Sierra Leone på et covid-19-udbrud ved at igangsaett­e det, der virkede mod ebola. At dele erfaringer med coronaviru­s er en vigtig del af den globale håndtering. Her skal familier laere at taenke som epideminol­oger, men epideminol­oger skal også laere at taenke som familier. Og familier i forskellig­e lande reagerer vidt forskellig­t.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark