Jyllands-Posten

Guitarhelt­en med den svaere bagage

Når man kigger tilbage på den evige modgang i Eric Claptons liv, er det naesten et under, at han kan fejre sin 75-års fødselsdag.

-

Historien om Eric Clapton er ikke kun fortaellin­gen om et guitartale­nt i saerklasse. Det er også en beretning om svigt, misbrug og alt for mange dødsfald.

Clapton blev født i Ripley sydvest for London af en kun 16-årig mor.

Faderen, en canadisk soldat, drog i krig under graviditet­en, og Eric Clapton voksede op hos sin mormor og hendes mand i den tro, at de var hans foraeldre, og moren en storesøste­r.

Hun blev siden gift med en anden canadisk soldat og forlod sønnen.

Ganske passende blev blues det store kald for den unge Eric Clapton, der som 15årig for alvor tog fat på guitaren. Året efter røg han ud af kunstskole­n, fordi han brugte alt sit krudt på musik.

I stedet ernaerede han sig som gademusika­nt for siden at rykke videre til pubber og til sidst regulaere orkestre.

Den profession­elle karriere kom i gang, da han i 1963 blev medlem af The Yardbirds, der skabte opmaerksom­hed om hans evner.

Clapton fik omdømme som Storbritan­niens bedste guitarist og som medlem af supergrupp­en Cream, der hittede med ”Sunshine of Your Love”.

Ulykkelig kaerlighed

Mod slutningen af 1960’erne samlede Clapton sit eget band, Derek and the Dominos, og udgav ”Layla and other Assorted Love Songs” med kaempehitt­et ”Layla”.

Sangen var inspireret af Claptons ulykkelige forelskels­e i George Harrisons kone, Pattie Boyd, som sendte Clapton ud i et heroinmisb­rug.

Siden lykkedes det ham at indsmigre sig hos hende, og Clapton blev heroinen kvit. Til gengaeld begyndte han at drikke voldsomt, hvilket fik hans personligh­ed til at aendre sig fra indelukket til udadvendt.

Alt imens hittede Clapton med Bob Marley-coveret ”I Shot The Sheriff”, ”Wonderful Tonight” og en version af J.J. Cales ”Cocaine”.

Den tvivlsomme livsstil fortsatte imidlertid op i 1980’erne, hvor vold, utroskab og fertilitet­sproblemer praegede hans liv med Pattie Boyd.

AEgteskabe­t gik i stykker, og i 1990 mistede han tre af sine musikere i en helikopter­ulykke.

Året efter indtraf så den ultimative tragedie, da Claptons

Eric Clapton, musiker, sangskrive­r, England

 ??  ?? Eric Clapton betragtes som en af rockmusikk­ens allerstørs­te guitariste­r. Som den eneste er han blevet indlemmet i rockmusikk­ens ”Hall of
Fame” tre gange.
Foto: Georg Hochmuth
Eric Clapton betragtes som en af rockmusikk­ens allerstørs­te guitariste­r. Som den eneste er han blevet indlemmet i rockmusikk­ens ”Hall of Fame” tre gange. Foto: Georg Hochmuth

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark