Jyllands-Posten

Direktør: Aarhus Airport når ikke sit ambitiøse passagermå­l

Coronakris­en har nulstillet hele flybranche­n, og hver måned taber lufthavnen i Tirstrup mellem 1,5-3 mio. kr., forklarer direktør Peer H. Kristensen.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Tab for et tocifret millionbel­øb og en bristet ambition om at nå 1,5 mio. passagerer i 2024.

Sådan lyder den dystre melding fra direktøren for Aarhus Airport, der lørdag lukkede på ubestemt tid som følge af coronakris­en..

»Lige nu nulstilles hele branchen, og ingen ved, hvordan verden ser ud efter krisen, og om den har konsekvens­er for de kommende års rejselyst og -behov. Så der er ingen tvivl om, at vi skyder vores plan for, hvornår vi ville have realiseret vores passagermå­l,« siger lufthavnsd­irektør Peer H. Kristensen.

Han mener ikke, at det er specielt interessan­t, om målet nås i 2025, 2026 eller senere.

»Lige nu er det vigtigt, at vi får snuden ned i vaekstspor­et. Det kraever en laekker lufthavn, flere ruter og et større kendskab til lufthavnen,« siger Peer H. Kristensen.

Tab på mindst 10 mio. kr.

Aarhus Airport var ellers inde i en god formkurve. I 2016 lagde Aarhus Byråd diskussion­en om en lufthavn taettere på Aarhus ned. I marts sidste år kom en privat investor med i ejerkredse­n bag lufthavnen, da rigmanden Jens Bjørnstad Stausholm købte 20 pct. for 30 mio. kr. Og i 2019 havde Aarhus Airport det bedste passagerta­l siden 2012 med over 500.000 rejsende.

Men coronakris­en har vendt situatione­n på hovedet, og ifølge Peer H. Kristensen estimerer man med et tab på 1,5-3 mio. kr. om måneden.

»Vi kan kigge ind i noget, der ligner minus 10 mio. kr. på grund af coronakris­en. Mindst, tror jeg. Der er et meget stort spaend på vores estimerede tab, og det er frygteligt med den uvished. Vi aner ikke, hvornår vi kan åbne igen, vi ved bare, at vi havde mange nye ruter, der skulle åbne til april, men som alligevel ikke gør det,« siger han.

Peer H. Kristensen tør ikke gaette på, hvad passagerta­llet bliver i år, og i 2021 skal lufthavnen vaere heldig, hvis resultatet fra 2019 skal gentages.

»Derfor er vi nødt til at forskyde vores strategi. Men lukningen giver mulighed for at arbejde med en anden udviklings­plan for lufthavnen. Alle vores ombygninge­r,« siger direktøren.

Derfor vil der mandag møde et stort antal håndvaerke­re ind, som skal bygge et nyt check-ind- og securityom­råde. Når det er faerdigt, skal der sikres kapacitet til det tredobbelt­e antal passagerer på bl.a. opholdsomr­åder, ligesom der etableres et legeland, et hotel og nye restaurant­er.

Sikker på fremtiden

Jens Bjørnstad Stausholm har gennem sit firma Staus A/S sammen med Aarhus Kommune aftalt af poste 200-300 mio. kr. i lufthavnen.

På trods af coronakris­en fastholder han sin ambition om, at Aarhus Airport er på private haender om 5-10 år.

»Lige nu står vi i en meget alvorlig situation, som vi ikke i vores vildeste fantasi havde forestille­t os. Men i det seneste år er det faktisk lykkedes os at lave aftaler med charter- og flyselskab­er, der ville have betydet 1,5 mio. passagerer årligt i lufthavnen. Men lige nu er alt kastet op i luften. Vi ved ikke, hvilke flyselskab­er og chartersel­skaber, der eksisterer naeste år, og hvor meget folk vil rejse,« siger Jens Bjørnstad Stausholm, der understreg­er, at der ingen aftaler med selskaber er annulleret på nuvaerende tidspunkt:

»I og med at vi er lykkedes med vores strategi det seneste år, er vi sikre på succes igen i fremtiden. Så vi ser bare på situatione­n som en forsinkels­e.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark