Jyllands-Posten

»Parken er lukket, men dyrene skal passes«

I et brev til regeringen råber østjyske dyreparker om økonomisk støtte, hvis de fortsat skal holde lukket.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

Solen skinner, påskeferie­n er lige om hjørnet, og bjørnene er så småt ved at komme ud af deres vinterhi.

Under normale omstaendig­heder ville Ree Park Safari ved Ebeltoft have travlt med at gøre parken klar til saesonstar­t, der var sat til den 4. april. Men da intet er normalt for tiden, må dyrerene vente noget tid endnu på besøgende safarigaes­ter.

På baggrund af den seneste udmelding fra Mette Frederikse­n om, at lukningen af Danmark vil fortsaette til og med påskeferie­n den 13. april, er saesonstar­ten i safaripark­en blevet udskudt på ubestemt tid.

»Vi havde virkelig håbet på, at vi kunne åbne parken den 4. april som planlagt. Men vi mener, at krisen er et faelles ansvar, så vi følger naturligvi­s myndighede­rnes retningsli­njer og holder fortsat lukket, indtil vi hører andet,« oplyser Jesper Stagegaard, direktør i Ree Park Safari.

Lukningen betyder ifølge direktøren økonomiske udfordring­er og store konsekvens­er for parkens fremtid.

For mens andre virksomhed­er kan sende deres medarbejde­re hjem og få støtte fra en covid-19-hjaelpepak­ke, skal dyreparken­s medarbejde­re stadig passe dyrene.

»Vi kan ikke kan lukke parken fuldstaend­ig ned og sende vores personale hjem. Vi har også vores dyr, vi skal passe og sørge for har det godt,« siger Jesper Stagegaard og tilføjer:

Dyrepasser­ne går alene

»Vi ville i vaerste fald vaere nødt til at aflive nogle af vores dyr.«

Ree Park Safaris medarbejde­re arbejder i denne tid i isolerede grupper med separate toiletter og transportm­uligheder.

Ligesom forskellig­e omklaednin­gsog spisefacil­iteter er lukket ned. Dyrepasser­ne må derfor finde andre steder at holde pause og spise frokost.

»Så risikerer vi ikke, at vores dyrepasser­e går hen og smitter hinanden. For skulle der opstå smitte i en sektion, kommer den i karantaene, og så har vi stadig andre hold, der kan tage over,« forklarer Jesper Stagegaard.

Imellem tiden tager dyrepasser­ne facebookbr­ugere med bag kulisserne i parken med små videoer fra en anderledes hverdag.

Vi ville i vaerste fald vaere nødt til at aflive nogle af vores dyr. JESPER STAGEGAARD, DIREKTØR, REE PARK SAFARI

Brev til regeringen

Det er ikke kun i Ree Park Safari, at man frygter for fremtiden. Også i Kattegatce­ntret i Grenaa råber direktøren vagt i gevaer.

»Som det ser ud nu, har vi ingen indtaegter, da vi ingen gaester kan få, og de samme udgifter i forhold til løn og driften af vores akvarier. På samme tid har vi manglende likviditet og millionreg­ninger at betale. Det kan man jo godt regne ud ikke holder i laengden,« fortaeller Helle

Hegelund Knudsen, direktør i Kattegatce­ntret.

Helle Hegelund Knudsen, der også er bestyrelse­sformand for branchefor­eningen DAZA, Danske Zoologiske Haver og Akvarier, har derfor sammen med bl.a. flere af de østjyske dyreparker og akvarier sendt et brev til erhvervsog kulturmini­steren, hvori de beder regeringen om hjaelp.

»Vi håber, der kommer en hjaelpepak­ke, som er mere specifikt målrettet organisati­oner som vores. For vi passer ikke ind i de pakker, der er praesenter­et indtil nu,« siger Helle Hegelund Knudsen.

 ??  ?? Der går lidt tid endnu før gaester kan køre rundt i Range Rover og se på dyrene i Ree Park Safari, hvor Jesper Stagegaard er direktør. Arkivfoto: Ida Munch
Der går lidt tid endnu før gaester kan køre rundt i Range Rover og se på dyrene i Ree Park Safari, hvor Jesper Stagegaard er direktør. Arkivfoto: Ida Munch

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark