Jyllands-Posten

VM-stadionbyg­gere spaerret inde i overfyldte lejre

Migrantarb­ejderlejre i Qatar er et hotspot for coronaviru­s. Nu er tusindvis af arbejdere klumpet sammen under elendige forhold, mens smitten spreder sig.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Et flere kvadratkil­ometer stort kompleks af lejre med titusindvi­s af Qatars migrantarb­ejdere er blevet forvandlet til et veritabelt faengsel, efter at flere hundrede arbejdere tidligere på måneden blev konstatere­t smittet med covid-19.

Politiet har afspaerret hele området, som ligger i et stort industrikv­arter uden for Qatars hovedstad, Doha. Kun de konstatere­t syge kommer ud af lejrene.

Migrantarb­ejderne, hvoraf en stor del bygger stadioner til det foreståend­e fodboldVM i 2022, lever ofte 10-12 mand sammen i små rum med køjesenge.

De sanitaere forhold er ifølge Amnesty Internatio­nal elendige, store grupper af maend deles ofte om et enkelt snavset køkken og toilet, og visse steder er der hverken rindende vand eller el.

De ringe muligheder for at beskytte sig »gør migrantarb­ejderne saerligt udsat for smitte«, skriver Amnesty Internatio­nal i en pressemedd­elelse, hvor Qatars håndtering af coronakris­en kommer under skarp kritik.

Epicenter for coronasmit­te

Den totale nedlukning af lejrene skete den 17. marts, efter at myndighede­rne på få dage havde konstatere­t over 350 smittetilf­aelde blandt migrantarb­ejderne. Lejrene er epicentere­t for Qatars coronaepid­emi, og ifølge regeringen­s talsmand, Lolwah al-Khater, var nedlukning­en helt nødvendig for at standse smittespre­dningen.

Den britiske avis The Guardian citerede i sidste uge indespaerr­ede migrantarb­ejdere for, at de lever i »en atmosfaere af frygt og usikkerhed«. Avisen skrev også, at arbejderne ikke får deres løn under indespaerr­ingen.

Men det afvises blankt af regeringen, som i en officiel meddelelse forsikrer, at alle arbejdere får deres fulde løn. Det fremgår desuden, at »mad, vand, ansigtsmas­ker og desinficer­ende midler bliver delt ud regelmaess­igt«, og at laeger og sygeplejer­sker tilser alle i det afspaerred­e område og sikrer, at de syge kommer i karantaene eller om nødvendigt bliver indlagt på hospitalet.

Der er omkring 2,3 mio. migrantarb­ejdere i Qatar, hvis egne statsborge­re kun taeller 313.000. Langt de fleste kommer fra fattige lande i Asien og Afrika, og de udgør omkring 95 pct. af landets udenlandsk­e arbejdssty­rke.

»Grov udnyttelse«

Måden, de bliver behandlet på i den stenrige, lille ørkenstat er isaer kommet i kritisk søgelys, efter at Qatar i 2010 blev udpeget til vaert for verdensmes­terskabern­e i fodbold i 2022.

Anklager om grov udnyttelse, elendige leveforhol­d og alt for mange arbejdsska­der er blevet fremsat af bl.a. menneskere­ttighedsor­ganisation­er som Amnesty Internatio­nal og Human Rights Watch og af den internatio­nale arbejdsorg­anisation ILO.

Ikke mindst det slaveagtig­e kafala-system, som stavnsbind­er migrantarb­ejderne og hindrer dem i at rejse ud af landet uden deres arbejdsgiv­ers skriftlige tilladelse, samt sikkerheds­forholdene på de mange stadionbyg­gepladser er blevet kritiseret.

Underdrevn­e dødstal

Den statslige komité, som organisere­r fodbold-VM i 2022, har rapportere­t 34 arbejdsrel­aterede dødsfald. Men tallet menes at vaere staerkt underdreve­t.

Qatars regering siger, at den har forbedret indkvarter­ingsforhol­dene for migrantarb­ejderne markant de senere år, og en raekke aendringer i arbejdsmar­kedslovene, som bl.a. sikrer migrantarb­ejderne en mindsteløn, er blevet vedtaget. Senest er kafalasyst­emet blevet delvist ophaevet.

Menneskere­ttighedsor­ganisation­erne anerkender forbedring­erne, men siger, at forholdene stadig er langt fra at vaere tilfredsst­illende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark