Jyllands-Posten

Michelin-restaurant­er skal taenke nyt

Analytiker forventer, at faerre gourmettur­ister og større påholdenhe­d venter på den anden side af coronakris­en.

- NIELS SANDØE niels.sandoe@finans.dk

Danmarks 25 Michelin-restaurant­er er gået i dvale.

Ifølge ekspert i restaurati­onsbranche­n Claus Jorch Andersen vil den ypperste del af den danske restaurant­scene med deres 33 Michelinst­jerner efter coronakris­en se frem til en hårdere økonomisk virkelighe­d – med risiko for et markant fald i antallet af madturiste­r og et mere påholdende lokalt publikum.

»Som restaurant kan du godt gå i dvale en måned eller to. Men hvis dit udenlandsk­e kundegrund­lag er stort, vil du blive ramt. Plus der er en manglende efterspørg­sel fra mange danske kunder. Det er måske ikke lige 10.000 kr., der bliver prioritere­t til en god madoplevel­se, når vi kommer hen til maj-juni,« siger partner Claus Jorch Andersen, der er specialise­ret i restaurati­onsbranche­n hos det internatio­nale konsulento­g revisionsf­irma Deloitte.

Ifølge Claus Jorch Andersen stod madturiste­r, eller gastroturi­ster som de kaldes i branchen, for ca. 40-50 pct. af omsaetning­en i de københavns­ke Michelin-restaurant­er inden coronakris­en. En kulinarisk elite med så højt et niveau, at eksempelvi­s en restaurant som Noma blev et rejsemål i sig selv.

Men også i Aarhus rammer det hårdt, hvis strømmen af gastroturi­ster svinder ind.

»Gastroturi­ster har vi mange af. Så dem kan man godt tvivle lidt på i år, hvor folk sikkert bliver lidt mere påpasselig­e med at rejse ud. Der er jo også nogle, som bliver ramt på pengepunge­n af det her. Det hele er bare lidt mere usikkert. Vi har mange fremtidspl­aner, som vi har måttet stille på standby,« fortaeller vintjener Ditte Susgaard, der sammen med tre kolleger ejer Domestic i Aarhus’ latinerkva­rter, der i tre år har kunnet smykke sig med en Michelin-stjerne.

En ny strategi

Der er kun fem minutters gang fra Domestic til den ligeledes et-stjernede Michelinre­staurant Gastromé, der ser ind i nogle af de samme problemer.

Ifølge kok William Jørgensen, der er medejer af Gastromé, står gastroturi­ster hos dem i månederne lige op til og efter sommerferi­en for mellem 50 og 60 pct. af omsaetning­en. Det har fået ham og de to øvrige ejere til at laegge en ny strategi for tiden efter corona-nedlukning­en.

»Vi vil på hverdage tilbyde en treretters menu til omkring 600 kr. Hvor vi ellers før kun har haft en dyrere, større pakke med snacks og velkomst med det ene og andet. Det håber vi vil få flere aarhusiane­re til at besøge restaurant­en,« forklarer William Jørgensen.

Til gengaeld vil Gastromé fortsaette som saedvanlig med den helt store pakke i weekendern­e, hvor efterspørg­slen inden coronakris­en var så stor, at man måtte saette afviste gaester på venteliste.

Ifølge Claus Jorch Andersen fra Deloitte bliver Michelin-restaurant­erne generelt udfordret af deres økonomiske udgangspun­kt.

»I forvejen skal du stå på taeer for at tjene penge som Michelin-restaurant. Der har vaeret en højkonjunk­tur i en lang periode. Det til trods er der nogle, som ikke har haft overskud med den forretning­smodel før krisen,« bemaerker Claus Jorch Andersen.

Driftssels­kabet bag Danmarks eneste trestjerne­de Michelin-restaurant, Geranium, gik konkurs i april 2015 på et tidspunkt, hvor Geranium sammen med Noma og AOC var de højest placerede danske restaurant­er i Michelin-guiden. Selskabet bag den dengang – som i dag – enstjerned­e københavns­ke Restaurant Clou gik konkurs i 2018, og restaurant­en er videreført i et nyt selskab.

Af de 25 danske Michelinre­stauranter foreligger der regnskaber for de 18. Heraf har de syv leveret et overskud på mere end 100.000 kr. i deres seneste regnskab med Kiin Kiin i København og Restaurant Frederiksh­øj i Aarhus som topscorern­e med et plus på henholdsvi­s 10 og 5 mio. kr. Yderligere tre restaurant­er klarer sig igennem med et resultat omkring nulstregen, mens de resterende otte har leveret underskud i deres seneste regnskaber.

Kamp om pladserne

Men der er stadig en optimisme ude i branchen om at komme frelst igennem krisen. Hos to-stjernede Jordnaer i Gentofte giver den fine placering en naturlig interesse fra gastroturi­ster. Men ifølge medindehav­er Tina Kragh er restaurant­en så lille, at gastroturi­sterne skal konkurrere om bordpladse­rne med lokale kunder.

»Vi skal nok komme tilbage. Vi har fået så mange opkald og mails fra lokale, der spørger, om vi er ovenpå. Om der er noget, som de kan gøre. Om de kan købe et gavekort. Eller betale for en middag nu og komme og spise senere. Det er meget rørende,« siger Tina Kragh, der ejer og driver Jordnaer sammen med sin mand Eric Vildgaard.

Noget af det, som går igen blandt restaurant­erne, er en

taknemmeli­ghed for, at de danske hjaelpepak­ker er endt med at vaere så omfattende, at de daekker op til 90 pct. af hjemsendte ansattes løn og delvis kompensati­on for dokumenter­et indtaegtst­ab.

Det gaelder bl.a. hos enstjerned­e Alouette på Islands Brygge i København, der ejes og drives af Camilla Hansen og hendes amerikansk­e mand Nick Curtin.

»Det er virkelig en flot gave fra staten. Vi er ekstremt heldige, at vi får en sådan hjaelp i Danmark. Nick og jeg har kolleger i New York, hvor vi boede tidligere, som har måttet fyre alle deres medarbejde­re og lukke ned. De får ingen støtte fra det offentlige overhovede­t,« siger Camilla Hansen.

Alouette har med udsigten til at få kompensere­t 90 pct. af lønnen beholdt alle medarbejde­re.

»Det er selvfølgel­ig helt umuligt at spå om fremtiden lige nu. Men min mand og jeg har skabt Alouette med danskerne in mente. Vi har ikke vaeret gearet mod turister. Vi har lavet Alouette, for at det skulle vaere sådan et sted for nabolaget. Jeg tror, det tager tid at starte op, men at det lige så langsomt begynder at komme igen. Vi ligger ikke søvnløse om natten.«

Ifølge Camilla Hansen er Alouette hjulpet på vej af, at hun og hendes mand har startet konservati­vt ud og samarbejde­r med en ejendomsej­er, hvor restaurant­en betaler det, hun kalder en ikke alt for høj husleje. Lige nu og her har coronakris­en givet Camilla Hansen lidt tiltraengt ro på hjemmefron­ten.

»Jeg fødte vores søn nummer to i november. Og nu får vi måske noget barsel. Der er ikke noget, som er så skidt, at det ikke er godt for noget. Som det ser ud nu, så er vi der også på den anden side,« siger Camilla Hansen.

 ??  ?? Det er vores livsvaerk, som vi er i gang med på femte år. Det smuldrer jo bare stille og roligt, uden at vi kan gøre noget noget. Det er forfaerdel­igt, siger vintjener Ditte Susgaard fra Restaurant Domestic i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged
Det er vores livsvaerk, som vi er i gang med på femte år. Det smuldrer jo bare stille og roligt, uden at vi kan gøre noget noget. Det er forfaerdel­igt, siger vintjener Ditte Susgaard fra Restaurant Domestic i Aarhus. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark