Jyllands-Posten

Regeringen er klar til at se på højere kompensati­on

Der kan vaere en markant, økonomisk håndsraekn­ing på vej til de danske virksomhed­er, der kaemper med likviditet­en.

- MARTIN FLINK martin.flink@finans.dk

Regeringen er klar til at betale en større del af virksomhed­ernes udgifter til hjemsendte medarbejde­re. Det var udmeldinge­n fra statsminis­ter Mette Frederikse­n søndag eftermidda­g, efter hun på Marienborg havde holdt et virtuelt møde med arbejdsmar­kedets parter.

»Alt det, vi har sat i gang, skal virke efter hensigten. Selvfølgel­ig er der nogle steder behov for at justere og gøre det anderledes, og det kan vaere på opfordring fra politiske partier og fra lønmodtage­re og virksomhed­er, og det kigger vi positivt på,« lød det fra statsminis­teren.

I den senere tid har virksomhed­ernes organisati­oner talt om behovet for mere hjaelp, og søndag luftede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, muligheden for at haeve den nuvaerende refusionsg­raense fra 26.000 til 45.000 kr. om måneden for hver hjemsendt medarbejde­r.

Graensen på 26.000 var en del af den trepartsaf­tale, regeringen indgik på rekordtid med lønmodtage­re og arbejdsgiv­ere for 14 dage siden. Den giver pressede virksomhed­er mulighed for at sende mindst 30 pct. af medarbejde­rne hjem på fuld løn i stedet for at fyre dem, hvorefter staten kompensere­r op til 26.000 kr. Resten af lønudgifte­n haenger virksomhed­en selv på.

Det virker

Om graensen på de 45.000 sagde Mette Frederikse­n:

»Det er noget af det, vi taler med parterne på arbejdsmar­kedet om, og jeg synes, det er helt naturligt og meget forventeli­gt, når man laver så stor en aftale på så kort tid, så vil der vise sig ting, man ikke har taget højde for.«

Som man har kunnet laese i bl.a. Jyllands-Posten de seneste dage, er noget af det, som optager erhvervsli­vet mest, og som søndagens virtuelle møde også fokuserede på, hvordan det danske samfund igen kan åbne sig efter nedlukning­en.

»Noget af det, vi har brugt mest tid på at diskutere, er, hvordan vi får genåbnet Danmark på den klogeste måde,« sagde statsminis­teren.

Mette Frederikse­n gentog det budskab, som hun ytrede i et Facebook-opslag lørdag – at der lige nu er grund til en smule optimisme. Gennem de seneste dage har tallene for antallet af danskere, som er syge med covid-19 forårsaget af coronaviru­s, udviklet sig på en måde, som tyder på, at det virker at holde samfundet lukket og begraense fysisk kontakt.

»Det, der startede som en sundhedskr­ise, er blevet rigtig alvorligt for dansk økonomi. Men der er også noget, der tyder på, at de mange ordninger, regeringen har sat i gang, virker,« sagde Mette Frederikse­n.

I weekenden kom det frem, at 10.000 virksomhed­er på tre døgn har søgt om lønkompens­ation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark