Jyllands-Posten

Venstre og erhvervsli­vet ønsker en justering af hjaelpepak­ker

Venstre vil skrue op for lønkompens­ationen. Dansk Erhverv og Dansk Industri understreg­er behovet for at justere hjaelpeord­ningerne, så virksomhed­erne kan komme igennem krisen.

- MARIE HOHNEN marie.hohnen@jp.dk

Erhvervsli­vet bløder, og der er brug for mere hjaelp.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Erhverv og Dansk Industri, efter at Venstre søndag meldte ud, at partiet mener, der bør laves en ny og mere fleksibel lønkompens­ationsordn­ing, som kan afbøde fyringer og konkurser.

Det forslag møder ros fra erhvervsli­vet.

»Situatione­n udvikler sig dag for dag, og derfor er det også helt oplagt at se på, om de tiltag og hjaelpepak­ker, vi har lavet indtil videre, skal justeres,« lyder det fra adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i en meddelelse, der fortsaette­r:

»Forslagene fra Venstre til aftalen om lønkompens­ation rammer direkte ned i flere af de områder, hvor virksomhed­erne også efterspørg­er forbedring­er i aftalen.«

Også i Dansk Erhverv håber man på forbedring­er af lønkompens­ationsordn­ingen.

Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen påpeger overfor Ritzau, at han er »åben for alle gode forslag, der kan sikre, at der er et erhvervsli­v efter coronaviru­s.«

»Det er nødvendigt, at man får set på justeringe­r i hjaelpepak­kerne. Vi har et erhvervsli­v, som styrtbløde­r i øjeblikket,« siger Brian Mikkelsen.

Der skal mere til

Venstre-forslaget, der blev praesenter­et søndag, går ud på at bygge videre på lønkompens­ationsordn­ingen i den hjaelpepak­ke, regeringen har lavet for at hjaelpe virksomhed­erne under coronakris­en.

Hjaelpepak­ken blev vedtaget i en trepartsaf­tale mellem regeringen, lønmodtage­rne og arbejdsgiv­erne 15. marts. Den indeholder blandt andet tiltag, der giver virksomhed­er mulighed for at få lønkompens­ation for hjemsendte medarbejde­re.

Tiltagene er bare ikke nok, mener Venstre.

Partiet forslår derfor, at pressede virksomhed­er skal kunne få daekket en del af deres omkostning­er til løn, selvom medarbejde­rne fortsat arbejder, fortaeller formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.

Med den nuvaerende hjaelpepak­ke skal medarbejde­rne nemlig vaere sendt hjem uden at arbejde, for at virksomhed­en kan modtage lønkompens­ation.

»Der er nogle virksomhed­er, som ikke får den hjaelp, de skal bruge for at kunne få daekket deres lønudgifte­r til medarbejde­re - simpelthen fordi der ikke er fleksibili­tet nok i de nuvaerende ordninger,« siger Jakob EllemannJe­nsen.

Samtidig vil Venstre give virksomhed­erne mulighed for at få daekket lønudgifte­r for op til 45.000 kroner om måneden per medarbejde­r.

Venstre regner med, at omkostning­erne ved forslaget vil vaere et tocifret milliardbe­løb, og partiet opfordrer regeringen til at indkalde til nye forhandlin­ger hurtigst muligt.

Erhvervsor­dfører i Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby mener, at forslaget »virker noget mere voldsomt« end hvad, der er behov for.

»Der vurderer jeg, at regningen kan blive så dyr, at statskasse­n ikke kan følge med,« siger Hans Kristian Skibby.

Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslist­en, er ikke afvisende over for, at der kan vaere brug for yderligere hjaelp til erhvervsli­vet. Men i givet fald skal der vaere en raekke modkrav, fortaeller hun til Ritzau.

»Nu skal der også komme modkrav, hvis man skal have hjaelp af den danske stat. Så skal man ikke om nogle måneder udbetale milliarder i udbytter til aktionaere­r. Sådan nogle krav må også komme på tale,« siger Skipper.

Der er nogle virksomhed­er, som ikke får den hjaelp, de skal bruge for at kunne få daekket deres lønudgifte­r til medarbejde­re - simpelthen fordi der ikke er fleksibili­tet nok i de nuvaerende ordninger. JAKOB ELLEMANN-JENSEN, FORMAND FOR VENSTRE

Parter mødes igen i dag

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d (S) takker i et opslag på Twitter Venstre for forslaget, men understreg­er, at dialogen med arbejdsmar­kedets parter allerede er i gang.

Dansk Industri skal mandag mødes med regeringen og resten af arbejdsmar­kedets parter til et planlagt møde for at drøfte forbedring­er af den nuvaerende ordning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark