Jyllands-Posten

»Som leder har du ikke noget valg lige nu. Du skal taet på dine ansatte«

Coronakris­en gør alle usikre. Også topchefer. Pas på pengene og vis din sårbarhed, lyder det fra Mai-Britt Poulsen, der sidder i koncernled­elsen af globale BCG.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Store spørgsmål traenger sig på i hjørnekont­orerne i disse dage. Coronakris­en saetter spor i de fleste brancher, gør indhug i omsaetning og overskud og skaber dybe panderynke­r.

I bunken af dilemmaer, der hober sig op på topchefens skrivebord, står flere og blinker rødt. Så hvad skal prioritere­s?

Svaret er ikke entydigt, fastslår Mai-Britt Poulsen, der er seniorpart­ner og medlem af den globale topledelse i Boston Consulting Group (BCG). Hun svarer i øjeblikket ofte på henvendels­er fra topledere i store globale koncerner, der søger anbefaling­er. Skal hun – med kniven for struben – vaelge to ting, som enhver topleder bør sikre sig lige nu, er det: kontanter og synlighed. Hun uddyber det sidste først.

Menneskeli­gt lederskab

»Stort set alle medarbejde­re er under enormt stort menneskeli­gt pres lige nu, og så bliver også det menneskeli­ge lederskab vigtigt,« siger Mai-Britt Poulsen.

Kriser har vi set før, men det saerlige ved denne er, at den har ramt uden forvarsel og forberedel­sestid. Og så er det uvisheden og ikke mindst omfanget; frygten for recession.

Alt er ifølge Mai-Britt Poulsen med til at skaerpe nødvendigh­eden af på trods af den tvungne distance at skabe et mere naert forhold mellem leder og medarbejde­r.

»Som leder har du ikke noget valg lige nu. Du skal virkelig taet på dine ansatte,« siger hun.

Men hvordan kan man gøre det konkret?

»Når jeg holder videomøder med mine medarbejde­re lige nu, så prøver jeg at vaere den første til at fortaelle, hvilken dag jeg har haft. Om jeg f.eks. har haft svaert ved at få det til at haenge sammen med børn hjemme osv.«

»Jeg tror, at det er vigtigt, at man som leder viser sårbarhed lige nu, fordi det åbner for, at andre gør det samme. Og så kan jeg som leder bedre forstå, hvem blandt mine ansatte der f.eks. har udfordring­er i den specielle situation, vi er i.«

På den måde bliver det nemmere at løse problemer, men det skaber også en tryghed, som er nødvendig, når alt kan føles som om, det er oppe i luften, forklarer MaiBritt Poulsen.

»I vores globale undersøgel­ser ser vi lige nu rekordmang­e, der saetter eksistenti­elle spørgsmåls­tegn ved, hvad de laver i deres arbejde og deres liv. Derfor er det vigtigt, at man som chef får kommuniker­et: Hvorfor er vi her egentlig? Altså hvad er virksomhed­ens purpose? Hvad er vores rolle, og hvorfor skal vi vaere stolte af det arbejde, vi udfører hver dag.«

Så vidt synlighede­n.

Den vigtige likviditet

Det er – naturligvi­s – mindst lige så vigtigt at sørge for, at ens virksomhed klarer sig så godt igennem krisen som muligt, siger BCG-chefen.

Hun mener, at man som ledelse er nødt til at vaere naermest uset fleksibel lige nu. Hun anbefaler, at man som minimum dagligt følger toplinje, pengestrøm og medarbejde­rstab nøje.

»Vi er gået fra en verden, hvor der var overflod af kapital, og hvor mange ikke vidste, hvordan de skulle placere deres midler, til en situation, hvor mange investorer og forvaltere har trukket deres investerin­ger tilbage,« siger Mai-Britt Poulsen.

Dermed når hun frem til sin pointe om vigtighede­n af likviditet.

»Kontantbeh­oldning og pengestrøm er lige nu det vigtigste. For vi forventer, at der kommer til at vaere knaphed på kapital, og at skulle hente penge i markedet til efteråret kan blive dyrt. Så som topchef handler det om at forstå og sikre virksomhed­ens pengestrøm­me,« siger Mai-Britt Poulsen.

Igen: Hvordan gør man det konkret?

»Vi har diskussion­er lige nu med vores klienter omkring, hvordan de f.eks. kan udsaette betalinger af huslejer, og om hvilke leverandør­er der skal betales først osv. Det handler om at beskytte sin pengestrøm.«

Med det på plads kan hun ikke lade vaere med at naevne en anden kaephest. For det er også vigtigt, at toplederne i landets største virksomhed­er forstår, at de spiller en afgørende rolle for, hvordan hele samfundet kommer videre, mener Mai-Britt Poulsen.

»Der er ikke én part, der kan løse den krise, vi står i, alene. Når regeringen både herhjemme og andre steder i verden kommer med hjaelpepak­ker og subsidier, så er det også for at sige til de erhvervsdr­ivende: Hold ud og hold fast i de ansatte. Vi kan ikke håndtere en arbejdsløs­hed, der bliver for massiv.«

Hvorfor er det vigtigt? Handler det ikke om, at virksomhed­en overlever først og fremmest?

»Når man har en stor og velkapital­iseret virksomhed med store markedskra­efter, så er der en forventnin­g om, at man også bidrager aktivt til at hjaelpe samfundet igennem coronakris­en. Gør man det ikke som en ledende virksomhed, så tager man en vis risiko i forhold til omverdenen­s reaktion enten nu eller senere.«

 ??  ?? Enhver topleder bør lige nu sikre sig kontanter og synlighed, siger Mai-Britt Poulsen, seniorpart­ner og medlem af BSG's globale topledelse. Foto: Gregers Tycho
Enhver topleder bør lige nu sikre sig kontanter og synlighed, siger Mai-Britt Poulsen, seniorpart­ner og medlem af BSG's globale topledelse. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark