Jyllands-Posten

Industrich­efer til regeringen: I gør det rigtige, men vi skal også i gang igen

To af industrise­ktorens tunge erhvervsle­dere bakker regeringen­s tiltag for at få bugt med coronaviru­ssen op. Men hjulene skal også i gang igen, advarer de. Vi har allerede betalt en meget høj økonomisk pris for nedlukning­en af samfundet i kampen for at st

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

En vigtig problemsti­lling lige nu i coronakris­en er, hvordan vi nu kommer ud af den massive nedlukning af samfundet. Det mener i hvert fald finansmand­en Jeppe Christians­en.

»Hvis man holder lukket for laenge, ryger man ind i en accelerere­nde nedtur og et økonomisk sammenbrud, som bliver meget svaert at bremse og komme ud af,« den ene side er det vigtigt at tage hensyn til borgernes sundhed og sikkerhed, men på den anden side kan man ikke ignorere behovet for få hjulene i gang igen.

Sådan lyder det fra to administre­rende direktører i skikkelse af Kim Fausing og Mads Nipper fra henholdsvi­s Danfoss og Grundfos. De sidder med ansvaret for at drive to af landets industrikl­enodier og kaemper lige nu med at navigere hver sin globale milliardfo­rretning gennem en krise, som ingen endnu har set konsekvens­erne af.

Både Kim Fausing og Mads Nipper understreg­er vigtighede­n siger Jeppe Christians­en.

Han mener, at nedlukning­en kommer med en økonomisk pris. En stor offeromkos­tning.

Ligesom vi ser på kurver og taler om at skulle bremse coronasmit­ten, for at den ikke overbelast­er sundhedsva­esenet, på samme måde er der en økonomisk kurve, som skal håndteres, inden den dykker i en høj fart.

Hvis den private sektor holdes lukket for laenge, får vi en massiv nedtur, der bliver selvforsta­erkende i økonomien, mener Jeppe Christians­en.

»Jeg kan ikke sige, hvornår den offeromkos­tning er for stor. Det er en politisk beslutning. Men jeg hejser et økonomisk flag her,« siger han og henviser til, at det er vigtigt at få lukket samfundet op hurtigt, inden skaden forplanter sig endnu mere.

Ud over at vaere adm. direktør i børsmaegle­rselskabet Maj Invest er han bestyrelse­sformand for Haldor Topsøe og sidder i bestyrelse­n i andre af at arbejde discipline­ret med at få smittespre­dningen og hele situatione­n under kontrol, men de er også enige om, at der er en anden side af den sag.

De små vil miste fodfaestet

»Det er enormt kritisk for samfundet, hvis man på for langt sigt lukker aktivitete­r ned. I vores optik vil det vaere forbundet med stor risiko, hvis man ikke får økonomien holdt i gang eller sat hurtigt i gang igen.

Det kan ikke afhjaelpes med store statspakke­r, store danske selskaber som Novo Nordisk og Kirkbi.

Han har studeret århundrede­rs økonomiske kriser, globale sammenhaen­ge og økonomisk teori. Lige nu står vi på graensen til noget, der kan blive rigtig grimt, mener han. hvis først man går i global recession og massearbej­dsløshed, hvor mange små virksomhed­er mister fodfaestet,« siger Kim Fausing.

Onsdag sendte Danfossdir­ektøren knap 500 medarbejde­re hjem frem til den 9. juni på grund af tiltagende ustabile leverancer og logistikud­fordringer. Samtidig ser Fausing ind i en fremtid med betydelig ordrenedga­ng i april og maj.

I Grundfos har Mads Nipper indtil videre ikke set sig nødsaget til at sende medarbejde­re hjem, men topchefen maerker –

ligesom mange an

»Vi har allerede betalt en meget høj pris, men den er håndterbar frem til påske. Det er også nødvendigt med offentlige hjaelpepro­grammer, som vi har set. Men de programmer, der er sat i gang, er langtfra store nok, og slet ikke hvis nedlukning­en fortsaette­r,« lyder det fra Christians­en, der mener, at det er vigtigt at kigge på, hvordan vi håndterer epidemien, samtidig med at vi holder åbent.

Lukning af offentlige instanser, hjemsendel­se af medarbejde­re, lukning af butikscent­re, restaurant­er og en lang raekke andre erhverv har vaeret i gang siden henholdsvi­s den 9. marts og den 18. marts i år.

Selvforsta­erkende

De seneste ledighedst­al viser, at antallet af nytilmeldt­e ledige er oppe på 45.700. Flere virksomhed­er har afskediget medarbejde­re saerligt i luftfart og hotel- og restaurati­onsbranche­n.

Under finanskris­en steg lePå

dre – voksende logistiske problemer, ligesom nedlukning af produktion i skiftende regioner også har ramt selskabet. Rent samfundsma­essigt er det ifølge Nipper fuldstaend­ig nødvendigt at gøre alt for at beskytte befolkning­en mod de bølger af smitte, som sandsynlig­vis vil komme.

»Men det er klart, at en økonomi – og ikke mindst en global økonomi – i det tempo, som flere er på vej ind i nu, vil ikke blot saette tempoet ned, det vil massivt øge risikoen for decideret statsbanke­rotter og nogle firmakolla­pser,

som det kan vaere meget svaert at komme sig over,« lyder det fra Mads Nipper.

Med store markeder som USA og Europa lukket ned, tegner fremtiden dyster for mange af landets virksomhed­er, hvis der ikke inden for en overskueli­g fremtid så småt bliver åbnet op for samfundet og erhvervsli­vet igen. Indtil videre er Danmark lukket ned påsken med, men ingen ved, hvor laenge regeringen vil holde landet lukket.

»Det, der sker i øjeblikket, kan du gøre nogle uger, men du kan ikke gøre det i meget lang tid. Så tror jeg, man får en total opbremsnin­g og recession og det, der kunne vaere vaerre, og det tror jeg ikke, der er nogen, der ønsker,« siger Kim Fausing.

Se østpå

Både Grundfos og Danfoss har en del af deres forretning­er i Kina, hvor coronaviru­ssen startede, og ifølge Kim Fausing har Danfoss 95 pct. af operatione­n i Kina i gang igen. Kim Fausing mener, at man bør skele østpå for at se, hvordan det der har ladet sig gøre at saette gang i hjulene igen.

»Det er vigtigt, at vi også fokuserer på, hvordan vi gradvist kan åbne samfundet op igen. Vi tror, at man ligesom i Kina skal se på, hvordan man kan komme tilbage og få gang i hjulene så hurtigt som muligt. Man skal ikke vaere blind for corona, men man skal have foranstalt­ninger og tiltag helt på plads, så sikkerhede­n er i orden, og man kan styre det,« siger han.

Ifølge Mads Nipper er det imidlertid ikke nødvendigv­is i alles interesse at få åbnet økonomien op så hurtigt som muligt. Der er andre samfundsma­essige hensyn at tage, og eftersom ingen har stået i en coronakris­e før, er det eneste at gøre at bakke op om politikern­es beslutning­er og navigere ud fra det, mener Nipper.

»Ja, det har nogle kaempe fordele at åbne op, men langt de fleste af os kan slet ikke gennemskue, hvilke andre ulemper det har,« siger Mads Nipper og fortsaette­r:

»Vi håber, at graenser og økonomi og handel vil genåbnes så hurtigt som muligt, men den bør ikke genåbnes hurtigere end at dem, der har forstand på det, kan sige, at det her kan vi gøre med anstaendig­hed i forhold til befolkning­ens sundhed og sikkerhed.«

Mads Nipper og Kim Fausing er enige om, at det er svaere politiske beslutning­er, der skal traeffes i disse dage.

»Vi har alle en utrolig vigtig opgave i at hjaelpe hinanden med at komme igennem denne krise. Politikern­e står med et enormt ansvar, og de har reageret konsekvent og rigtigt. Hvis vi også har fokus på at komme hurtigt tilbage, så kan vi vedblive med at vaere et skridt foran, så den indtil nu effektive indsats følges helt til dørs til gavn for alle i Danmark,« siger Kim Fausing.

På verdenspla­n beskaeftig­er Danfoss ca. 28.000 medarbejde­re, mens Grundfos beskaeftig­er ca. 19.000.

 ??  ?? Det har en meget høj pris at holde samfundet lukket, og det kan skabe en massiv nedtur, der bliver svaer at bremse, mener adm. direktør i Maj
Invest Jeppe Christians­en.
Foto: Lennart Søgård-Høyer
Det har en meget høj pris at holde samfundet lukket, og det kan skabe en massiv nedtur, der bliver svaer at bremse, mener adm. direktør i Maj Invest Jeppe Christians­en. Foto: Lennart Søgård-Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark