Jyllands-Posten

Kedelige Coloplast vil vaere mere

Meget få selskaber har vist mere stabile regnskabsr­esultater end Coloplast. Det smitter af på aktien, som nogle investorer naermest ser som en obligation. Men en foreståend­e strategiae­ndring kan rokke båden og skabe større udsving i både salgsvaeks­t og dr

- STEN THORUP KRISTENSEN finans@finans.dk

I de nervepirre­nde måneder, vi går igennem, er det naturligt at laenges efter fred, sikkerhed og stabilitet. Og på aktiemarke­det finder man ikke det i højere grad end hos medikovirk­somheden Coloplast. Så den skal det handle om her i ugens aktieklumm­e.

Mange sundhedsre­laterede virksomhed­er har sit ophav i, at stifteren har set et konkret problem i sine omgivelser og fået en lys ide til, hvordan det kunne løses. Sådan er det også med Coloplast.

I 1954 så sygeplejer­ske Elise Sørensen, at hendes stomi-opererede søster var urolig for at gå udenfor, fordi hun frygtede, at hendes stomipose skulle gå i stykker. Elise Sørensen fik den ide, at man kunne lave en stomipose, der kunne klaebes direkte på kroppen, hvilket er mere sikkert. AEgteparre­t Aage og Johanne

Louis-Hansen stiftede tre år senere Coloplast og satte produktion­en i system.

Det blev en succes, og hen ad vejen blev forretning­en suppleret med produkter, hvor man kunne genbruge sine kompetence­r. Det er f.eks. produkter til patienter med inkonsiste­ns samt bandager, plastre og lignende.

I 1983 blev selskabet introducer­et på Københavns Fondsbørs, men de første år gjorde det ikke meget vaesen af sig.

Stifternes fond sad solidt på magten i selskabet, og det var i praksis heller ikke mange aktier, der blev handlet. Det gjorde aktien uinteressa­nt for mange investorer, selv om de kunne se, at regnskabst­allene var fine.

Men med den stadige vaekst var det kun et spørgsmål om tid, før vaerdien af aktierne i reel omsaetning blev så stor, at det fangede de store, institutio­nelle investorer­s interesse.

Gennembrud­det kom, efter at Lars Rasmussen blev adm. direktør i 2008. Han og hans finansdire­ktør Lene Skole gav sig til at effektivis­ere forretning­en og spare omkostning­er vaek. Det skabte en stort løft på bundlinjen, og markedsvae­rdien røg i vejret.

En obligation

10 år senere trådte Lars Rasmussen tilbage og blev i stedet bestyrelse­sformand. Men stigningen i aktiekurse­n er fortsat, og aktien handles i dag på tårnhøje nøgletal, f.eks. en p/e-vaerdi (pris i forhold til indtjening­en seneste år) på i skrivende stund 51.

Tilbage i januar skrev analytiker Morten Larsen i Økonomisk Ugebrev, at mange naesten ser Coloplast-aktien som en obligation. Så stabil har den vaeret i henseende til vaekst i omsaetning­en (på ca. 7-8 pct. om året), driftsmarg­inal og udbyttebet­aling.

Måske er der endda investorer, der under coronakris­en har søgt ly i Coloplasta­ktien. I hvert er den en af de få, der kun har oplevet begraenset kursfald, endda selvom selskabet den 18. marts nedjustere­de forventnin­gerne til organisk vaekst og indtjening i år, fordi operative indgreb i urinvejene – hvortil Coloplast leverer udstyr – bliver udskudt for at give plads til patienter med convid-19.

Som de fleste andre selskaber kan Coloplast som følge af coronakris­en blive ramt af nedbrud og meromkostn­inger i leverandør­kaede og distributi­on. Da smitten toppede i Kina, var det f.eks. et problem, at Coloplasts saelgere ikke fik lov at besøge hospitaler.

Ny strategi

Men for de fleste af Coloplasts produkter vil efterspørg­slen vaere stort set uaendret, og man kan snart nå tilbage til en organisk vaekst på de saedvanlig­e 7-8 pct. om året (nedjusteri­ngen for i år var til 4-6 pct.) og en lige så saedvanlig driftsmarg­inal omkring de 30 pct.

kommer til at bestå i, må vi vente og se. Men da Coloplast i november sidste år aflagde årsregnska­b, var det klart om, hvilke udfordring­er ledelsen ser på det lidt laengere sigt.

På sociale medier

En af disse udfordring­er er, at der er en tendens i branchen til at saelge billigere produkter og gå på kompromis med kvaliteten. Det vil Coloplast gå op imod og tvaertimod udvikle bedre produkter, hvis gavnlige effekter skal dokumenter­es i kliniske test. Bedre behandling kan få patientern­e også betyde faerre omkostning­er i sidste ende.

Det lyder besnaerend­e, men Coloplast anfører selv, at tilgangen også indebaerer en risiko, f.eks. hvis de kliniske tests kommer ud med negative resultater.

En anden stor ting handler om, at patienter i dag søger viden og dialog på sociale medier. Større eget initiativ fra patientern­es side kan også vaere nødvendigt, efterhånde­n som stadigt flere aeldre vil belaste sundhedsse­ktoren. Så Coloplast skal vaere til stede og naervaeren­de på sociale medier.

Det bliver spaendende at se, hvordan Coloplast klarer disse udfordring­er. Men optimisme er velbegrund­et, for som Morten Larsen anfører, kommer selskabet med en god historik – det har i en efterhånde­n lang årraekke taget markedsand­ele fra sine konkurrent­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark