Jyllands-Posten

Aktiemarke­det er i vildrede

Årsagen til de historiske aktiekursf­ald, vi har set den seneste måned, kan tilskrives corona, men også, at omfanget i begyndelse­n blev undervurde­ret og anset for et isoleret kinesisk faenomen.

- OTTO FRIEDRICHS­EN

Over den seneste måned har aktiemarke­det bevaeget sig i et omfang, vi kun har set ganske få gange før. Både i forhold til hastighede­n og faldenes dybde, men også i forhold til udsvingene på daglig basis. Udsvingene i aktiemarke­det og andre aktivklass­er har på mange måder vaeret ekstreme og daekker naturligvi­s over den økonomiske usikkerhed, der i øjeblikket hersker i store dele af verden.

Aktiemarke­derne toppede i slutningen af februar, da investorer gik fra at se covid-19 som en isoleret kinesisk udfordring til en global problemsti­lling. Kina sidder i meget stort omfang på den globale produktion og forsynings­kaede – enten direkte eller indirekte.

Så det, at produktion­sområder som bl.a. Wuhan blev lukket ned, betød, at man ikke laengere kunne møde efterspørg­slen af varer uden for Kina i samme omfang som tidligere.

I takt med at Europa og USA nu også gennemleve­r covid-19-konsekvens­erne, udfordres efterspørg­slen i disse regioner. Nedlukning­er, rejseforbu­d og generel isolation har naturligt meget store konsekvens­er for de selskaber, som servicerer efterspørg­slen blandt de mange europaeisk­e og amerikansk­e forbrugere.

Scenariesk­iftet og specielt forløbet uden for Kina har vaeret og er fortsat årsagen til de historiske bevaegelse­r på bl.a. aktiemarke­det, netop fordi bekaempels­en af covid-19 har haft en enorm effekt på både udbud og efterspørg­sel i alle de berørte lande.

Den seneste måneds voldsomme opbremsnin­g i udbud og efterspørg­sel efter varer og tjenesteyd­elser vil på den korte til mellemlang­e bane have en voldsom effekt på den økonomiske aktivitet og sende mange lande i recession.

Den tvungne nedlukning af mange virksomhed­er har betydet, at disse er udfordret af, at lønninger, husleje og andre omkostning­er fortsat skal betales – mens efterspørg­slen og indtjening­en er vaek eller kraftigt reduceret.

Udfordring­en med likviditet, som i sidste ende kan resultere i konkurs, praeger et stort antal små og mellemstor­e virksomhed­er og udsatte industrigr­upper.

Det er i vaesentlig grad også denne afledte likviditet­skrise og forhøjede konkursris­iko, som aktie- og kreditmark­edet har reageret på. Aktier og kreditobli­gationer falder for det første, fordi virksomhed­ernes indtjening bremser kraftigt op med den bratte vaekstnedg­ang, og for det andet, fordi likviditet­sdraenet som sagt øger konkursris­ikoen betragteli­gt for mange virksomhed­er. Laeg dertil investorer­nes massive flugt mod sikre aktiver, periodevis tvungen reduktion af risiko i mange institutio­nelle fonde og ikke mindst algoritmeh­andel m.m.

Centralban­ker har vaeret blandt de første til at komme de finansiell­e markeder til undsaetnin­g i forsøg på at genoprette markedsord­enen og ikke mindst afbøde de afledte konsekvens­er af bl.a. likviditet­sjagten blandt virksomhed­er og investorer.

Dette er bl.a. sket gennem kraftige rentesaenk­ninger, opkøbsprog­rammer og likviditet­stiltag for med det samme at lempe rammerne i det pengepolit­iske miljø.

Regeringsl­edere og politikere har efterfølge­nde vaeret på banen med finanspoli­tiske stimuli for at afbøde de negative konsekvens­er, som nedlukning­en af mange samfund allerede nu har betydet.

Hvor centralban­ker har fokuseret på opretholde­lsen af de basale økonomiske dynamikker, har politikker­ne forsøgt at imødegå virksomhed­ernes og arbejdstag­ernes likviditet­sudfordrin­ger i kølvandet på covid-19.

Det er dog afgørende at holde sig for øje, at hverken centralban­kernes eller politikern­es hjaelpepak­ker kan kurere corona, men de vil have en betydelig effekt på opretholde­lsen af det finansiell­e system og ikke mindst afbøde den kraftige vaekstopbr­emsning, der allerede nu er i gang.

Historisk har det taget uger og måneder for aktiemarke­det at finde bunden, og i disse perioder er det på ingen måde unormalt at se meget kraftige aktiekurss­tigninger.

Desvaerre er der ingen klokke, der ringer, når aktiemarke­det rammer bunden, så man som investor ved, at man skal købe ind, men aktiemarke­det er i øjeblikket i gang med at etablere bunden. Historisk har det taget uger og måneder for aktiemarke­det at finde bunden, og i disse perioder er det på ingen måde unormalt at se meget kraftige aktiekurss­tigninger, som vi så i sidste uge.

Højdepunkt­et af aktiepanik er med meget høj sandsynlig­hed nu bag os. Foran venter markedets forventnin­ger til de økonomiske konsekvens­er. Netop i denne forventnin­gsproces er den amerikansk­e håndtering af covid-19 og de allerede igangsatte hjaelpepak­ker afgørende.

Ydmyg og gradvis rebalancer­ing af portefølje­n med aktiefokus rettet mod solide kvalitetss­elskaber og forretning­smodeller, som i øjeblikket i mange tilfaelde handler på attraktive vaerdiansa­ettelsesni­veauer, vil belønne den langsigted­e investor, når covid-19 igen slipper sit tag, og de enorme hjaelpepak­ker begynder at traede i karakter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark