Jyllands-Posten

Han gik i løbet af seks år fra medhjaelpe­r på kontoret til direktør

Jens Iwer Petersen, der i en årraekke var adm. direktør i brancheorg­anisatione­n for eksportvog­nmaend, har måttet aflyse sin store herrefroko­st på Hotel Alsik i Sønderborg.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Jens Iwer Petersen havde i anledning af sin runde fødselsdag planlagt en for Sønderborg traditione­l ringrider-herrefroko­st med sildetalle­rken, ”Kong Fiddes Livret” og ostebuffet. Fredag den 3. april var sat som datoen, og 82 maend var inviteret på Hotel Alsik, Sønderborg­s nye hotel, og dagen skulle afsluttes med et skrub af-arrangemen­t med deltagelse af aegtefaell­erne.

»Det er på grund af coronakris­en foreløbig udsat til efteråret. Så må vi se,« konstatere­r Jens Iwer Petersen.

Han var i en årraekke adm. direktør i brancheorg­anisatione­n for eksportvog­nmaend. Den hed i sin tid FDE, men kendes nu som ITD eller ITD/FDE. Jens Iwer Petersen er formand for FDE Fonden og naestforma­nd for transportv­irksomhede­n H.P. Therkelsen, og han sidder i såvel Sydbanks som Tryghedsgr­uppens repraesent­antskab. Tidligere var han naestforma­nd i Tryghedsgr­uppen/Tryg Fonden og bestyrelse­smedlem i Nordea Liv & Pension og i DSB.

Jens Iwer Petersen konstatere­r, at coronakris­en »stiller store krav til transportb­ranchen for på svaere vilkår at holde Danmark i gang – og dermed også ITD/FDE«.

»Det er en svaer tid for branchen og for alle de dygtige medarbejde­re i ITD/FDE.

Men jeg ved, at hele branchen og foreningen kaemper hårdt for, at eksport og import ikke skal gå i stå. Så danskerne og virksomhed­erne kan blive forsynet med madvarer og produktion­smidler, og således at vi fortsat kan få afsat danske varer i udlandet,« siger han.

Var mest i lytterens rolle

Jens Iwer Petersen voksede op i flaekken Stentoft på Løjt Land uden for Aabenraa. Faren var gårdejer og handlede med grise og kreaturer, mens moren, der var laererudda­nnet, var hjemmegåen­de. Jens Iwer Petersen var den yngste af tre brødre og indrømmer gerne, at han mest var i lytterens rolle, når der var samtale om haendelser på gården og blev diskuteret politik.

Som dreng legede han med en drøm om at blive buschauffø­r, men da det gjaldt, valgte han efter sin studentere­ksamen at laese på Handelshøj­skolen i København, hvor han blev cand.merc.

I 1976 blev han ansat som medhjaelpe­r i Foreningen af Danske Eksportvog­nmaend i Kruså, og i løbet af de naeste seks år avancerede han til fuldmaegti­g og kontorchef, før han i 1982 som 31-årig blev direktør.

»Det var nok engagement og resultater, som gjorde, at jeg blev belønnet med et hurtigt avancement. Det vil jeg tro,« som Jens Iwer Petersen udtrykker det.

Han var topchef i 28 år, og i den årraekke voksede organisati­onen fra en håndfuld ansatte til 150 medarbejde­re fordelt på 13 nationalit­eter. Omkring 135 ansatte var beskaeftig­et med kommerciel­le tilbud og ikke mindst momsrefusi­on, der var en service, som blev tilbudt transportv­irksomhede­r i hele Europa. Resten af medarbejde­rne havde fokus på medlemmern­e og varetog eksportvog­nmaendenes erhvervspo­litiske interesser i Danmark og internatio­nalt.

»Jeg oplevede i mine 32 år i ITD/FDE alt, hvad jeg kunne ønske mig i relation til transportb­ranchen, og havde i tidens løb otte forskellig­e bestyrelse­sformaend og et hav af bestyrelse­smedlemmer,« fortaeller han.

Sommerhus i Nordjyllan­d

For Jens Iwer Petersen var det i tiden som topchef også vigtigt indimellem at taenke på andet end transport og blive inspireret – og inspirere andre. Derfor var det afgørende at have tillidspos­ter i blandt andet Nykredit, Tryg og Sydbank.

»Det var spaendende at møde mennesker med en anden baggrund og fra andre brancher.«

Jens Iwer Petersen har på egen hånd og sammen med sin hustru, Karen Marie, et stort og staerkt socialt liv i Sønderborg. Ikke desto mindre går turen tit til København og til Nordjyllan­ds østkyst. Her ligger det feriehus, hvor sommeren tilbringes, og hvor deres tre døtre og i alt fem børnebørn tit kommer på besøg fra København, hvor de har slået sig ned.

 ??  ?? Jens Iwer Petersen er formand for FDE Fonden og var i en årraekke topchef i ITD/FDE. Privatfoto
Jens Iwer Petersen er formand for FDE Fonden og var i en årraekke topchef i ITD/FDE. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark