Jyllands-Posten

Eksperter: Smitten bør spredes blandt børn og unge først

Vi bliver nødt til at gå efter flokimmuni­tet, og det er smartest, hvis coronasmit­ten først udbredes blandt de yngste, mener eksperter.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Selv om det kan vaere kontrovers­ielt, er der ingen vej uden om at gå efter flokimmuni­tet i Danmark. Og det smarteste sted at begynde åbningen af Danmark er i det lys hos børn og unge. De slipper nemlig mildest fra sygdommen, hvis de smittes.

Sådan lyder det fra eksperter, før statsminis­ter Mette Frederikse­n fremlaegge­r sin plan for en gradvis genåbning af Danmark.

»Hvis jeg skulle vaelge, ville jeg begynde med børnene og de unge, eksempelvi­s 9.klasserne og 3. g’erne, som står foran deres eksamener, fordi det er dem, der bliver mindst syge. Der vil vaere nogle af dem, der eksempelvi­s har underligge­nde sygdomme, som de ikke er klar over, men overordnet set har de den mindste risiko ved infektione­n,« siger professor i infektions­immunologi Jan Pravsgaard Christense­n, Københavns Universite­t, og tilføjer, at alle ikke skal tilbage samtidigt.

»Det ville vaere en halv million børn og unge, og det er for stor en risiko at tage. Det skal vaere under kontroller­ede former. Mange af eleverne vil formodentl­ig blive smittet uden at maerke noget og dermed vaere skjulte smittebaer­ere. Derfor er det vigtigt, at de stadig lader vaere med at besøge mormor og morfar,« forklarer han.

Daginstitu­tionerne først

Tidligere direktør i Sundhedsst­yrelsen Else Smith anbefaler også at begynde åbningen af Danmark i bunden af aldersskal­aen:

»Jeg ville ønske, at man havde testet mere, så man havde et mere oplyst grundlag at traeffe beslutning­en ud fra. Men baseret på det, vi ved, så ser de helt små børn ud til at vaere dem, der kan klare det bedst. Så det ville vaere klogt at begynde i daginstitu­tionerne og de små klasser i skolerne. Det er også de mindste børn, der binder en masse arbejdskra­ft, fordi foraeldren­e i øjeblikket skal passe dem,« siger hun.

Else Smith laegger vaegt på, at en genåbning skal ske kontroller­et, og hun foreslår som havde fået bugt med at bruge noget af testkapaci- det som Hongkong og Singapore, teten på at tage stikprøver af begynder at slås med befolkning­en. Altså tilfaeldig­e coronaviru­s igen. De havde personer og ikke kun folk, egentlig fået testet sig ud af der har henvendt sig med det, men der var ikke opbygget symptomer. nogen immunitet i deres

»Det kan give et indtryk af, befolkning, og derfor bliver hvor udbredt virussen er, og de ramt igen.« hvor mange der er blevet immune,« Skulle teststrate­gien virke, siger hun og tilføjer, skulle alle lande gøre det at Danmark er godt rustet til grundigt og samtidigt, og det at åbne mere op, da det er et anser han ikke for realistisk. velordnet samfund, hvor »Derfor er vi nødt til at borgerne generelt følger stole på, at vi kan få flokimmuni­tet. myndigheds­anbefaling­er. Det skal selvfølgel­ig Samtidig er der ”luft” i kurverne, ske på en måde, så man så sygehusene godt ikke overbelast­er sundhedssy­stemet,« kan klare flere covid-19-patienter mener Randrup. uden at overbelast­es.

Flokimmuni­tet har skabt debat. For i en situation, hvor der ikke er nogen vaccine, kraever det, at folk smittes af coronaviru­s og dermed opnår immunitet. Nogle af dem vil få milde symptomer, men nogle vil også blive alvorligt syge, og nogle vil formodentl­igt ende med at dø.

Så det er en barsk løsning, men den eneste realistisk­e, mener blandt andre professor og virolog Allan Randrup Thomsen, Københavns Universite­t. Han tror godt, at Danmark kunne kvaele coronaviru­ssen via omfattende test og isoleringe­r.

»Men på laengere sigt hjaelper det os bare ikke så meget, for i det øjeblik, der kommer en tilrejsend­e udefra, kan vi få det igen,« siger han og fortsaette­r:

»Vi ser jo også, at lande,

Mennesker dør desvaerre

Fhv. direktør Else Smith ser heller ikke nogen alternativ­er til en kontroller­et åbning og derved opnåelse af flokimmuni­tet. Smitten skal så sprede sig i god ro og orden gennem befolkning­en og helst dirigeres, så den primaert rammer de staerkeste. Hun forstår godt, at folk kan have svaert ved at acceptere, at nogle kommer til at dø som følge af covid-19.

»Der er mennesker, der dør. Men der er desvaerre mennesker, der dør af alt muligt. I vinteren 2017-18 døde der over 2.000 af influenza, og der var ikke en journalist eller politiker, der løftede et øjenbryn. Ikke dermed sagt, at influenza og coronaviru­s er det samme, men livet er desvaerre sådan indrettet, at vi skal dø af det. Jeg opfatter det ikke som morbidt eller kynisk, og sundhedsva­esnet vil selvfølgel­ig gøre alt, hvad det kan, for at forsøge at redde dem, der bliver alvorligt syge af corona. Men vi er nødt til at indrette os på, at denne nye virus nu er så udbredt i Danmark og globalt, at den ikke forsvinder.«

Også professor Jan Pravsgaard Christense­n støtter flokimmuni­tet.

»Der er ingen andre muligheder, for alternativ­et ville vaere en totalt nedlukning hele tiden. Nu bliver prøvelsen, at man lukker samfundet så meget op, at man holder gang i infektione­n. Men der skal ikke lukkes så meget op, at sundhedsva­esnet kollapser,« siger han.

Det vides ikke, hvor laenge immunitete­n holder ved covid-19. Andre typer af corona, som typisk giver forkølelse, giver nogle års immunitet efter smitte.

»Der er fire coronastam­mer, og covid-19 bliver den femte. Man kommer til at blive smittet en gang imellem igennem livet. Men hvis der er flokimmuni­tet, undgår vi, at det sker ved store udbrud, som man ikke kan kontroller­e,« siger han.

 ??  ?? Skolerne bør vaere blandt de første, der genåbnes, for dermed at kunne opbygge flokimmuni­tet, lyder det fra eksperter. Arkivfoto: Finn Frandsen
Skolerne bør vaere blandt de første, der genåbnes, for dermed at kunne opbygge flokimmuni­tet, lyder det fra eksperter. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark