Jyllands-Posten

Flere døde, faerre indlagte og en familie, der er ualmindeli­gt hårdt coronaramt

John Jensens far er død med covid-19, hans bror er i respirator, og hans mor er lige kommet hjem fra hospitalet. Selv er han raskmeldt, men svaekket.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Når intensivla­eger siger, at covid-19 er vaerre og mere uforudsige­lig end frygtet, giver det god mening for den 53-årige John Jensen fra Sdr. Felding sydvest for Herning.

Det er et par uger siden, at han og familien iført beskyttels­esudstyr tog afsked med hans 76-årige coronaramt­e far på Herning Sygehus. Tre dage før var både hans mor og far testet positive. Dagen efter farens død blev hans mor genindlagt og senere lagt i respirator i fire dage. Den er hun kommet ud af, men nu ligger hans lillebror på 47 år i koma. Han har ligget i respirator siden onsdag, og laegerne siger, at det kommer til at vare 14 dage endnu.

»Det er helt uvirkeligt, at corona har ramt os på den måde,« siger John Jensen, der selv har vaeret hårdt ramt, men nu er på vej tilbage til hverdagen.

Han er raskmeldt, men svaekket af nedsat lungekapac­itet, som gør ham forpustet ved blot en smule havearbejd­e.

Forløbet har vaeret en slem omgang for John Jensen, der driver en vognmandsf­orretning og har hustru og tre børn. Han var indlagt i et par dage, efter at han fik høj feber og blev hentet med ambulance. Først blev han kørt ind på den stue, hvor hans far havde ligget. Men han bad om at blive flyttet:

»Det har vaeret slemt. Som en influenza gange 10 med 40,6 i feber og ondt overalt. Det føltes, som om der sad 1.000 maend og stak mig i armene. Det gjorde mig bange. Det spaendte og gjorde ondt i brystkasse­n. Det føltes, som om man var en mus, der var fanget af en kat. Bedst som man troede, at man fik det bedre, stak coronaen en pote ud og trak en tilbage.«

Respirator i ugevis

Dagbladet Politiken fortalte søndag, at laeger på flere intensivaf­delinger er forbavsede over covid-19’s styrke. Bedøvede patienter ligger i respirator i ugevis, mens sygdommen spreder voldsom infektion i lungerne, som har svaert ved at få ilten ud i blodet, lød det i avisen.

Claus Lund, ledende overlaege på Anaestesi- og Intensivaf­delingen på Hvidovre Hospital, er således overrasket over, at afdelingen endnu ikke har fået saerligt mange coronapati­enter ud af respirator­erne igen:

»De er svaerere at få stabiliser­et, end vi havde troet.«

Samme oplevelse har man på andre hospitaler, bl.a. Rigshospit­alet og Bispebjerg Hospital, mens ledende overlaege Lars Østergaard, Infektions­medicinsk Afdeling, Aarhus Universite­tshospital, fortaeller, at »14 dage i respirator ikke er usaedvanli­gt«.

Det, der går igen på hospitaler­ne, er, at de oplever store udsving i patientern­es tilstand. Eksempelvi­s at patienter efter nogle dage i respirator pludselig får meget svaert ved at få ilten fra lungerne ud i blodet. Det medfører, at laegerne må skrue markant op for ilten og den kraft, den blaeses ind med. Patientern­e kommer i bedring. Men så kommer der et nyt dyk, hvor sygdommen udvikler sig.

Faerre indlagte, flere døde

Da de nye coronatal søndag blev offentligg­jort, var antallet af døde med covid-19 i Danmark steget til 179 fra 161 dagen før. Det betyder, at der har vaeret 18 nye dødsfald på et døgn. Virussen er ikke nødvendigv­is dødsårsage­n. For at et dødsfald indgår i statistikk­en, skal den smittede person have mistet livet senest 30 dage efter, at personen blev testet positiv.

Antallet af indlagte på landets hospitaler er derimod fortsat på vej ned. 504 er indlagt mod 507 lørdag.

144 ligger på intensivaf­delinger, og det er to flere end lørdag. 107 af patientern­e har brug for respirator, hvilket er fem faerre end lørdag.

Søndag er antallet af personer, der er testet positiv for smitte med coronaviru­s steget til 4.369. Det er en stigning på 292 siden lørdag.

Faren ligger på frys

John Jensens naermeste familie er gået naesten fri. Hustruen og en søn har hostet lidt og haft aendret smags- og lugtesans. De er ikke blevet testet. Han aner ikke, hvordan resten af familien er blevet smittet.

»Det maerkelige er, at vi er en familie, som meget sjaeldent rejser til udlandet.«

John Jensens far, der var svaekket af sygdom, døde den 19. marts. Han er endnu ikke blevet kremeret. Han ligger på frys i kapellet.

»I den seneste måned har vi på skift vaeret syge, og min egen familie har vaeret i isolation, så der har ikke vaeret mulighed for det,« siger han.

John Jensen er overrasket over, at han selv og isaer hans lillebror blev så hårdt ramt:

»Min bror er i rimelig form. Han cykler på arbejde og løber et par gange om ugen. Men han er virkelig blevet knaldet ned. Det underlige er, at han er den, der har vaeret mindst sammen med mine foraeldre. Faktisk har han kun set min far, da vi skulle sige farvel til ham. Den dag, han kommer ud fra hospitalet, hejser vi flaget.«

 ??  ?? John Jensen har vaeret hårdt ramt af covid-19, der kostede hans far livet og sendte hans mor og hans bror på sygehuset. Foto: Mads Frost
John Jensen har vaeret hårdt ramt af covid-19, der kostede hans far livet og sendte hans mor og hans bror på sygehuset. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark