Jyllands-Posten

»Ekspertern­e har ikke haft meget at sige. Ja, man kan vel naermest sige, at de er blevet kørt over«

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har kaldt den sundhedsfa­glige rådgivning »afgørende« i kampen mod coronaepid­emien, men da hastelove skulle vedtages, fik regeringen­s egne eksperter kun få timer til at vurdere behovet for de tiltag, som er blevet kaldt de m

- »en dybdegåend­e sundhedsfa­glig vurdering af lovforslag­ets elementer og dets konsekvens­er«.

Tirsdag i den forgangne uge blev hasteloven strammet en ekstra gang, da alle partier i Folketinge­t bl.a. gav regeringen mulighed for at forbyde forsamling­er, der er større end to personer.

Også i denne omgang blev Sundhedsst­yrelsen bedt om at komme med bemaerknin­ger. Det skete i en mail, som ministerie­t sendte den 25. marts kl. 10.23. Deadline for svar var 2,5 timer senere.

Igen-igen påpegede styrelsen, at det ikke var muligt at levere »en dybdegåend­e sundhedsfa­glig vurdering« med så kort frist. Sundhedsst­yrelsen anførte dog så meget, at »der ikke ud fra sundhedsfa­glig dokumentat­ion kan fastsaette­s en øvre graense for et bestemt antal deltagere i en forsamling«. Styrelsen foreslog i stedet, at »man anlaegger en mere kvalitativ tilgang, hvor myndighede­rne konkret vejleder om, hvordan forsamling­er, arrangemen­ter mv. kan gennemføre­s forsvarlig­t ud fra sundhedsfa­glige råd«.

Bekymrende og angribelig­t

Både højre og venstre side af Folketinge­t kritiserer, at regeringen ikke tager Sundhedsst­yrelsen ordentligt med på råd.

»Det er dybt bekymrende, at vi kan se sort på hvidt, at der bliver truffet så mange vidtgående beslutning­er, uden at vores øverste sundhedsmy­ndigheder får mulighed for at byde ordentligt ind med deres viden og anbefaling­er. Det er svaert at få indblik i, hvornår noget er sundhedsfa­gligt funderet, og hvornår noget er ren politik. Regeringen har mudret det sammen hele vejen igennem,« siger Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre.

Hvis det var så vigtigt for jer at få en ordentlig høring af dem, hvorfor sagde I så ikke til regeringen: »Giv os lige en dag ekstra?«

»Der var et enormt stort pres på, ift. at beslutning­erne ikke kunne udsaettes, fordi det var vigtigt, at der kunne ske en hurtig ikrafttrae­den. Vi er nødt til at stole på, at når regeringen siger, at det haster, ja, så haster det.«

Enhedslist­ens sundhedsor­dfører, Peder Hvelplund, kalder det »klart angribelig­t«, at sundhedsmy­ndighedern­e har fået så kort tid til at komme med deres anbefaling­er.

»Sådan et lovforslag er jo ikke noget, som regeringen kommer i tanke om to timer før, at de fremsaette­r det. Der har vaeret mulighed for at inddrage sundhedsmy­ndighedern­e tidligere, og det er afgørende,« siger han.

Sundhedsst­yrelsen har ingen kommentare­r til sagen og har heller ikke ønsket at svare på, om den tidligere har vaeret inddraget i processen omkring hasteloven­e, og i så fald hvordan.

Ekspertern­e er kørt over

Samspillet mellem regeringen og Sundhedsst­yrelsen har vaeret meget i fokus i løbet af coronakris­en. Jyllands-Posten har bl.a. kunnet beskrive, hvordan myndighede­r og topministr­e allerede i epidemiens tidlige fase var uenige om, hvor hårdt der skulle saettes ind mod coronaviru­ssen, hvilket kom til udtryk under et møde i regeringen­s sikkerheds­udvalg i slutningen af februar.

Jørgen Grønnegård Christense­n er professor emeritus i offentlig forvaltnin­g ved Aarhus Universite­t og har forsket i embedsvaer­kets samspil med det politiske niveau. Når han kigger på de nye oplysninge­r i sagen, er han ikke i tvivl.

»Det dokumenter­er, at forløbet omkring tilblivels­en af lovgivning­en under coronakris­en har vaeret ekstremt politisk styret. Formelt set af sundhedsmi­nisteren og hans topfolk i ministerie­t. Men bag ham har der stået en statsminis­ter og hendes inderkreds, der reelt set har taget beslutning­erne. Det kan man mene om, hvad man vil. Men én ting er sikkert. Ekspertern­e har ikke haft meget at sige. Ja, man kan vel naermest sige, at de er blevet kørt over,« siger han.

Jørgen Grønnegård Christense­n understreg­er, at der ikke er nogen bindende regler om, hvor hurtigt en hastelov må gennemføre­s. Ifølge Folketinge­ts forretning­sorden skal der normalt gå 30 dage fra fremsaette­lse til vedtagelse. Men den regel kan man dispensere fra.

Jørgen Grønnegård Christense­n haefter sig ved, at statsminis­ter Mette Frederikse­n i sine offentlige udtalelser i begyndelse­n af coronakris­en i marts betonede, at mange af regeringen­s drastiske tiltag var blevet taget bl.a. på baggrund af rådgivning fra de danske sundhedsmy­ndigheder. Men det mener Jørgen Grønnegaar­d Christense­n, at de ny oplysninge­r saetter et stort spørgsmåls­tegn ved.

»Selvfølgel­ig har f.eks. Sundhedsst­yrelsen og Statens Serum Institut vaeret inde over beslutning­erne. Men jeg synes nu nok, at det ikke er meget, at de har haft mulighed for at praege dem. Det kan man jo se med de korte tidsfriste­r, der har vaeret,« siger han.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har udtalt på et pressemøde, at »den sundhedsfa­glige rådgivning er afgørende«, men understreg­et, at »hvis vi skal vente på at få fuldstaend­ig evidens for at håndtere corona, så er det min klare overbevisn­ing, at vi kommer for sent. Jeg vil hellere have, at vi går et skridt for meget end det modsatte«.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med sundhedsmi­nister Magnus Heunicke. I en skriftlig kommentar udtaler han, at de politiske beslutning­er traeffes »under et ekstremt tidspres i forhold til normale høringsfri­ster m.m. for netop at holde os foran epidemien og undgå at ende i situatione­r, som vi får rapporter ind om fra stadig flere europaeisk­e lande«.

»Det ansvar påtager regeringen sig, og det har vi fået Folketinge­ts opbakning til. Som sundhedsmi­nister er det mit ansvar at sikre, at vi har det nødvendige lovgrundla­g på plads for at kunne handle hurtigt og traeffe de afgørende beslutning­er i denne helt ekstraordi­naere situation.«

Heunicke tilføjer, at »det er regeringen­s vurdering, at netop hastighed har vaeret afgørende, og at »Statens Serum Instituts vurdering er, at man konkret vil kunne måle effekten af, at vi har handlet hurtigt i Danmark«.

»Vi har fået en mere flad kurve i antal indlagte med covid-19, og jeg vil til enhver tid som sundhedsmi­nister også fremover vaere klar på at handle hurtigt, hvis der er brug for det.«

Det dokumenter­er, at forløbet omkring tilblivels­en af lovgivning­en under coronakris­en har vaeret ekstremt politisk styret. JØRGEN GRØNNEGÅRD CHRISTENSE­N, PROFESSOR EMERITUS

Ministerie­t beder om rådgivning fra Sundhedsst­yrelsen lørdag den 14. marts kl. 20.46 Deadline: Søndag den 15. marts kl. 12 –

Bekendtgør­else, der udmønter sig i den første hastelov

Svar leveret: Den 15. marts kl. 19.15: Sundhedsst­yrelsen bemaerker, at

senere altså ca. 15 timer

Ministerie­t sender udkast til Sundhedsst­yrelsen den 25. marts kl. 10.23

Deadline: Den 25. marts kl. 13 –

Den anden hastelov, der bl.a. strammer reglerne, så det kan forbydes at samles mere end to personer

Svar leveret: Den 25. marts kl. 19.11: Sundhedsst­yrelsen noterer igen, at den korte frist umuliggør

altså ca. 2,5 timer senere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark