Jyllands-Posten

Politiet med løftet pegefinger efter køkaos ved uddeling af gratis varer

Virksomhed­er og fremmødte borgere skal ikke regne med at slippe for en bøde, hvis de afholder eller deltager i uddelingen af gratis varer.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Fredag kunne man på den sagnomspun­dne bodega Peter Gift i Aarhus få tre liter fadøl for en tyver. Det tilbud toppede en anden aarhusians­k bodega, Waxies, lørdag. Her var prisen gratis. Og i Herlev lidt uden for København uddelte pizzakaede­n Gorm’s gratis mozzarella­ost, fordi den som konsekvens af coronakris­en var braendt inde med intet mindre end 12.672 poser af den italienske spise. Pris? Igen, gratis.

Alle tre slagtilbud resultered­e i flere hundrede meters kø, hvor folk, der ikke befandt sig i bil, dog holdt afstand. I både Waxies og Gorm’s tilfaelde måtte politiet gelejde biler, cykler og gående mod destinatio­nen for at sikre, at myndighede­rnes anvisninge­r om afstand blev overholdt.

Nu kommer Rigspoliti­et med en løftet pegefinger. Og den rettes mod både virksomhed­er og tilbudshun­grende danskere.

På Twitter skrev rigspoliti­chef Thorkild Fogde, at uddeling af gratis varer ikke er nogen synderlig god idé lige nu.

»Tag det alvorligt. Selv om påsken naermer sig, er det ikke tid til gratisudde­linger, flokindkøb og fyldte parkerings­pladser. Vi kommer til at øge vores fokus herpå i de kommende dage,« skriver han.

Overfor Jyllands-Posten uddyber kommunikat­ionsdirekt­ør hos Rigspoliti­et Anders Frandsen politimynd­ighedernes syn på uddelinger­ne.

»Vi vil gerne understreg­e, at det er uhensigtsm­aessigt at lave gratisudde­linger, der får folk til at stimle sammen,« fastslår han.

Politet var til stede ved flere af gratisudde­lingerne, hvor der ifølge Anders Frandsen blev »foretaget en konkret vurdering« og ikke udstedt bøder, selvom der var forsamlet langt flere end de 10 personer, det ifølge myndighede­rne er tilladt.

Men han udelukker ikke, at bødeblokke­n vil blive fundet frem, hvis der i påsken vil opstå lignende arrangemen­ter.

»Kraftig henstillin­g«

»Der er ingen tvivl om, at hvis de her gratisudde­linger har karakter af et arrangemen­t, så kan det vaere ulovligt, men nu kommer vi med en kraftig henstillin­g til, at man ikke gør det. Og så kommer vi fremadrett­et til at se på området. Vi henstiller til, at man taenker sig om og udviser hensigtsma­essig og fornuftig adfaerd.«

Hvorvidt eventuelle bøder vil blive tildelt den virksomhed, der uddeler varerne, eller de mennesker, der aftager dem, svarer Anders Frandsen:

»Der er både påbud, der gaelder enkeltpers­oner og virksomhed­er, så der kan vaere bødeansvar begge steder. Det vil bero på en konkret vurdering, men vi vil da foretraekk­e at kunne klare det med en klar anbefaling til, at man taenker sig om og eventuelt undlader at gøre det – for det kan vaere ulovligt,« siger han og fastslår:

»Det her er ikke noget, der spreder folk, men samler folk, så man skal vise sund fornuft og samfundssi­nd. Det er en forudsaetn­ing for, at man gradvis kan påbegynde en genåbning af samfundet efter påske.«

Regeringen har som led i at forhindre smittespre­dning bl.a. indført, at man ikke må forsamles mere end 10 personer, og at restaurant­er og caféer skal holde lukket for gaester og kun må servere take away.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark