Jyllands-Posten

Laerere vil aflyse afgangseks­amener – elever ønsker, at de bliver gennemført

Skal folkeskole­ns afgangseks­amener aflyses? Laerere og elever er uenige.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Skal folkeskole­ns afgangseks­amener aflyses?

Det er et spørgsmål, der fylder meget hos både laerere, elever og foraeldre, som indtil nu har måttet se langt efter et svar fra ministeren. Det frustrerer både laerere og skoleleder­e.

»Vi har sagt til ministerie­t, at det er højst nødvendigt, at vi får et svar meget hurtigt. Vi kan ikke blive ved med at traekke den. Vi bliver presset af både foraeldre og elever,« siger Claus Hjortdal, der er formand for Skoleleder­foreningen.

»Vi traenger til en afgørelse, og den skulle gerne vaere kommet i forgårs,« tilføjer han.

Danmarks Laererfore­ning er enig i, at det haster med et svar.

»Jeg har forståelse for, at ministeren står i en svaer situation med stor usikkerhed, men der er behov for en klar udmelding nu, så elever og laerere ved, hvordan de skal forholde sig,« siger foreningen­s formand, Anders Bondo Christense­n, i en pressemedd­elelse.

Pernille Rosenkrant­z-Theil, der er børne- og undervisni­ngsministe­r, var søndag ikke klar til at sige noget om afgangseks­amener, oplyser Børne- og Undervisni­ngsministe­riet.

Aflys afgangseks­amener

Som en del af en raekke tiltag mod covid-19 udmeldte statsminis­ter Mette Frederikse­n den 11. marts, at de danske folkeskole­r midlertidi­gt skulle lukke ned. Skolerne har sidenhen kørt onlineunde­rvisning for eleverne.

»Vi får mange henvendels­er fra laerere, der underviser de aeldre klassetrin, og de giver alle udtryk for, at det ikke vil vaere rimeligt over for eleverne, hvis de skal gå til eksamen i den nuvaerende situation,« siger Anders Bondo Christense­n i pressemedd­elelsen.

Derfor mener Danmarks Laererfore­ning, at eleverne ikke bør gennemføre deres 9.eller 10.-klasses afgangseks­amen som saedvanlig­t, men at eksamenern­e bør erstattes af elevernes årskarakte­rer.

Foreningen Danske Skoleeleve­r er dog lodret uenig i den idé, fortaeller foreningen­s formand, Thea Enevoldsen, til Ritzau. Hun mener, at man bør straekke sig langt for at forsøge at få afgangseks­amenerne afviklet:

»For rigtig mange elever er det første gang, at de skal sidde i en eksamenssi­tuation omkring det grønne bord. Det sker i kendte rammer og med kendte laerere omkring sig. Det er en enorm vigtig laering, og den vil vi nødigt vaere foruden,« siger hun.

Skoleleder­foreningen har endnu ikke konkludere­t, om afgangseks­amenerne skal aflyses eller ej.

»Vi har ikke vaeret ude at sige endnu, at afgangseks­amenerne skal aflyses, men vi ligger da meget taet op ad, hvad Danmarks Laererfore­ning siger,« forklarer Claus Hjortdal.

Både Danmarks Laererfore­ning og Skoleleder­foreningen holder dog fast på, at det er enormt vigtigt snart at få svar fra Undervisni­ngsministe­riet.

Danske Skoleeleve­r mener modsat ikke, at det haster.

»Det er for tidligt at trykke på aftraekker­en og aflyse prøver,« siger Thea Enevoldsen og understreg­er, at laererlock­outen i 2013, der varede en måned, ikke resultered­e i et større fald i faglighed, selv om man gennemført­e 9.klasses eksamenern­e.

Regeringen har indtil videre meldt ud, at man måske kan regne med en gradvis genåbning af samfundet efter den 14. april, men har endnu ikke praesenter­et en reel genåbnings­plan. Elever og laerere på de danske folkeskole­r ved altså endnu ikke, hvornår de kan vende tilbage til en almindelig hverdag.

Et politisk flertal efterlyste ved udgangen af marts en genåbnings­plan fra regeringen­s side. Ønsket om en genåbnings­plan kom dengang fra partileder­ne Jakob EllemannJe­nsen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Morten Østergaard (R), Søren Pape Poulsen (K), Pernille Vermund (NB) og Alex Vanopslagh (LA).

Til det siger finansmini­ster Nicolai Wammen til Berlingske, at regeringen er enig med partierne, og at man gerne ville drøfte, hvordan man bedst muligt kunne åbne landet.

Han tilføjer, at regeringen naturligvi­s ikke ønsker »at holde Danmark lukket én dag mere end nødvendigt«, og at man allerede er i gang med at forberede scenarier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark