Jyllands-Posten

Coronafitn­ess og virtuel fredagsbar holder modet oppe hos unge

Cathrine Widunok Wichman drikker morgenkaff­e og ser film med sine instagramf­ølgere. Ifølge eksperter gør influencer­e en forskel i en hård pandemitid.

- IDA TRØIBORG Ida.Troiborg@jp.dk

Klokken er 8.30, og Cathrine Widunok Wichman taender kameraet på sin telefon, mens hun taler til sine naesten 67.000 instagramf­ølgere.

»Godmorgen igen. Det er tid til morgendans, og I får lige en chance for at taende fjernsynet og computeren, for I skal selvfølgel­ig danse med. Inspiratio­n til dagens sang kommer fra Mille Emilie, og i dag skal vi danse til Paradision med ”Bailando”.«

Og så giver hun den ellers gas på sit stuegulv med improviser­ede dansemoves, mens sønnen Eddie forsøger at vaere med i baggrunden.

Cathrine Widunok Wichman, der har bloggen Rockpaperd­resses og til daglig lever af at vaere influencer, har skruet ekstra op for indholdet på sin instagramp­rofil i disse pressede pandemitid­er. Foruden daglig faelles morgendans drikker hun også online morgenkaff­e med sine følgere hver eneste morgen, og hver søndag er hun vaert for et virtuelt pyjamaspar­ty, hvor hun ser film med sine følgere.

Influencer­ne er med til at skabe en faellesska­bsfølelse, fordi de går i front og viser, at ”hey det kan godt lade sig gøre at vaere sammen alligevel.” LENE TANGGARD, PROFESSOR I PSYKOLOGI, AALBORG UNIVERSITE­T

De giver os mulighed for at spejle os i, hvad de gør og blive inspireret til selv at holde online fredagsbar med vores venner. MALENE CHARLOTTE LARSEN, LEKTOR PÅ AALBORG UNIVERSITE­T OG FORSKER I UNGE OG SOCIALE MEDIER

Banko og coronafitn­ess

Og hun er ikke den eneste. De sociale medier bugner af initiative­r, der har til formål at skabe socialt online samvaer, når nu ingen kan ses ude i virkelighe­den.

Komikeren Melvin Kakooza laver f.eks. ”Coronafitn­ess” hver morgen sammen med kendte danskere og inviterer alle til at deltage, Micki Cheng, der er kendt fra ”Den store bagedyst”, arrangerer online instagramb­anko for sine følgere, og Lene Beier, der er vaert på programmet ”Landmand søger kaerlighed”, tilbyder på sin instagramp­rofil at ringe til folk, der føler sig ensomme og sludre med dem over en kop kaffe.

Der bliver ligeledes afholdt både virtuelle fredagsbar­er, live bagning, faelles madlavning og faelles strikning på de sociale medier, for slet ikke at tale om, at både politiet og myndighede­rne den seneste uge har brugt influencer­ne til at nå ud med vigtige budskaber.

Ifølge Lene Tanggard, professor i psykologi ved Aalborg

Universite­t, er influencer­ne med til at holde modet oppe og indgyde håb hos isaer de unge i en hverdag, der er vendt fuldstaend­ig på hovedet.

»For det første er de jo rollemodel­ler for rigtig mange unge, og derfor bliver de et trygt sted at søge hen, fordi det er noget, man kender fra det liv, der var før. For det andet kan de vaere med til at skabe noget struktur og nogle faellesska­ber,« forklarer hun.

Lene Tanggard understreg­er, at vi allesammen i øjeblikket mangler fysisk interaktio­n og daglig spontan snak med andre mennesker, og det er enormt kraevende hele tiden selv at skulle opsøge kontakt, hvis man vil tale med nogen.

»Isolation er jo faktisk noget, vi kan dø af, og ensomhed kan vaere langt vaerre end et sår på huden. Men influencer­ne er med til at skabe en faellesska­bsfølelse, fordi de går i front og viser, at

”hey det kan godt lade sig gøre at vaere sammen alligevel”,« forklarer hun.

Ser film på samme tid

Cathrine Widunok Wichman startede sine virtuelle sammenkoms­ter, fordi hun ville lave noget, der kunne vaere med til at dulme ensomheden blandt hendes følgere og hos hende selv.

»Det startede egentlig bare med, at en følger skrev ”ej, kunne det ikke vaere god idé, hvis vi drak en kop morgenkaff­e sammen i morgen?”, og så har jeg egentlig bare grebet den og lavet et hashtag. Det samme var tilfaeldet med pyjamaspar­ty’et,« fortaeller hun.

Konceptet er, at hun selv starter med at dele et billede eller en video af f.eks. hendes morgenkaff­e, hvorefter hun deler alle dem, der også poster et billede under samme hashtag.

»Til pyjamaspar­ty delte jeg på min kanal, at vi alle sammen sad i pyjamas og spiste forskellig­e snacks, mens vi så den samme film på samme tid,« fortaeller Cathrine Widunok Wichman og tilføjer:

»Der er et eller andet ved, at man ved, der sidder en masse andre danskere i dette øjeblik og gør praecis det samme som dig, som er ekstremt faellesska­bende – ligesom når vi ser nytårstale, Eurovision eller landskamp.«

Man skal vaere aktiv

Ifølge Malene Charlotte Larsen, der er lektor på Aalborg Universite­t og forsker i unge og sociale medier, er netop dét med at samles om noget, der foregår i realtid, med til at øge følelsen af at vaere forbundet til andre.

 ?? Influencer­en Cathrine Widunok Wichman er i sommerhus og holder online pyjamaspar­ty, faelles virtuel morgenkaff­e og morgendans med sine følgere. Fotos: Gregers Tycho ??
Influencer­en Cathrine Widunok Wichman er i sommerhus og holder online pyjamaspar­ty, faelles virtuel morgenkaff­e og morgendans med sine følgere. Fotos: Gregers Tycho
 ??  ?? Cathrine Widunok Wichman startede sine virtuelle sammenkoms­ter, fordi hun ville lave noget, der kunne vaere med til at dulme ensomheden blandt hendes følgere og hos hende selv.
Cathrine Widunok Wichman startede sine virtuelle sammenkoms­ter, fordi hun ville lave noget, der kunne vaere med til at dulme ensomheden blandt hendes følgere og hos hende selv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark