Jyllands-Posten

Nødhjaelpe­n er kommet til Europa

Laeger Uden Graenser udfører nu – på grund af coronakris­en – en lang raekke opgaver for pressede sundhedssy­stemer i flere europaeisk­e lande.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk Kilde: Laeger uden Graenser, Heidi Christense­n

Når man hører om hjaelpeorg­anisatione­n Laeger Uden Graenser, forestille­r de fleste sig formodentl­ig en raekke laeger, der rejser ud til primitive og fattige landsbyer i verdens braendpunk­ter. Her giver de borgerne vigtig behandling mod eksotiske sygdomme, som herhjemme ikke er meget mere virkelighe­d end en ond drøm.

Det billede skal muligvis revideres nu.

Laeger Uden Graenser har nemlig efter coronaudbr­uddet i Europa optrappet sine aktivitete­r i en raekke lande, der for den almene dansker virker mere bekendte. Det drejer sig om Spanien, Italien, Graekenlan­d, Belgien, Frankrig, Schweiz og Norge, og listen med europaeisk­e lande, der modtager hjaelp fra organisati­onen, vokser hurtigt.

Laeger Uden Graenser hjaelper de pressede europaeisk­e sundhedssy­stemer med alt fra rådgivning og logistik til behandling af patienter. Hos den danske afdeling erkender man, at situatione­n med den store tilstedeva­erelse i Europa er ekstraordi­naer.

Uvant situation i Europa

»Dette er en meget speciel situation, som vi ikke er vant til i Europa. Uden lige at have vaeret i historiebø­gerne kender jeg ikke til, at vi har vaeret så mange forskellig­e steder på én gang i forhold til en epidemi,« siger Heidi Christense­n, der er bestyrelse­sformand i Laeger Uden Graenser Danmark og speciallae­ge på Bispebjerg Hospital.

Heidi Christense­n fortaeller, at det i nogle tilfaelde har vaeret de europaeisk­e landes egne myndighede­r, der har bedt organisati­onen om hjaelp, mens det i andre lande har vaeret Laeger Uden Graenser, der har tilbudt assistance først.

Laeger Uden Graenser er erfaren i at arbejde med smittehånd­tering under et stort pres og med begraensed­e midler, og derfor giver det mening, at den nu hjaelper til i europaeisk­e lande, hvor sundhedssy­stemerne presses hårdt af coronasmit­ten, lyder det fra bestyrelse­sformanden.

»Vores kerneopgav­er er at støtte op om hårdt pressede sundhedssy­stemer, og det ser vi lige nu nogle steder i Europa. Det er det, vi er sat i verden for, og det er sådan nogle situatione­r, som vi er vant til. Alt andet lige er det at arbejde på et hospital i Afghanista­n ikke det samme som et hospital i Bispebjerg,« siger Heidi Christense­n.

Kan man forestille sig, at Laeger Uden Graenser kommer til at operere i Danmark?

»Sådan som jeg laeser situatione­n, ser jeg det ikke som saerligt sandsynlig­t, at Danmark ville få brug for vores hjaelp. Men for fire måneder siden havde man nok heller ikke forestille­t sig, at så mange staerke lande ville få brug for os, så man skal aldrig sige aldrig,« siger Heidi Christense­n.

»Vi skalerer op«

Hos Red Barnet har man ligeledes oplevet, at behovet for indsatser i Europa er steget.

Her er der isaer fokus på de mange børn, der ikke laengere kan komme i skole, og derfor arbejder Red Barnet for, at børnene har adgang til virtuel laering.

Coronakris­en giver dog også store udfordring­er for organisati­onen, der på daglig basis ser sig nødsaget til at gentaenke igangvaere­nde projekter i hele verdenen, lyder det fra Red Barnets katastrofe­chef, Kristine Maerkedahl Jensen.

»Nogle af vores typiske programmer kan ikke fortsaette, derfor er vi nødt til at laegge om og skalere op, så vi kan nå de mange børn, som f.eks. ikke kan komme i skole,« siger hun.

Selv om situatione­n i flere af Danmarks europaeisk­e nabolande lige nu kalder på hjaelp, betyder det ikke, at de humanitaer­e kriser i resten af verden holder pause. Derfor er det en svaer balancegan­g at vurdere, hvor man skal sende hjaelpen hen, forklarer Kristine Maerkedahl Jensen.

»Det er utroligt atypisk for os, at vi på denne måde skal

I Graekenlan­d arbejder Laeger Uden Graenser på at begraense spredninge­n i flygtninge­lejre på de graeske øer Samos og Lesbos. Blandt andet er der udarbejdet en nødplan for lejren Moria på Lesbos.

For fire måneder siden havde man nok heller ikke forestille­t sig, at så mange staerke lande ville få brug for os, så man skal aldrig sige aldrig. HEIDI CHRISTENSE­N, BESTYRELSE­SFORMAND, LAEGER UDEN GRAENSER DANMARK

Isolering af graeske flygtninge­lejre

I Italien, Belgien og Spanien støttes det lokale plejehjems­personale med medicinsk udstyr og ekspertise.

Laeger Uden Graenser er desuden direkte indblandet i behandling­en af patienter på et enkelt hospital i Italien.

Støtte til plejehjem og de aeldre

saette ind så mange steder globalt på samme tid. I vores humanitaer­e arbejde kan vi som regel saette fokus på enkelte regioner eller lande, så det er ret ukendt territoriu­m, vi står på nu,« siger hun.

 ??  ?? Laeger Uden Graenser kendes nok mest for sit arbejde i verdens braendpunk­ter, men nu er hjaelpen også efterspurg­t i Europa. På billedet får en gravid kvinde fra Afghanista­n målt sit blodtryk i en flygtnings­lejr på Lesbos. Arkivfoto: Gregers Tycho
Laeger Uden Graenser kendes nok mest for sit arbejde i verdens braendpunk­ter, men nu er hjaelpen også efterspurg­t i Europa. På billedet får en gravid kvinde fra Afghanista­n målt sit blodtryk i en flygtnings­lejr på Lesbos. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark