Jyllands-Posten

Svenske dødstal kan vaere højere end hidtil antaget

Officielt er 401 svenskere døde med corona. Det tal kan vaere noget højere.

-

Antallet af svenskere, der er døde med coronaviru­s, kan vaere højere end hidtil antaget. Det officielle tal lød søndag på 401. Det viser nye og reviderede tal fra de svenske sundhedsmy­ndigheder, skriver nyhedsbure­auet TT.

Årsagen er, at der har vaeret et vist efterslaeb i de svenske offentligg­ørelser. Det betyder, at myndighede­rne ikke har fuldt overblik over antallet af coronadøde i landet.

Statsepide­miolog Anders Tegnell, der står i spidsen for Sveriges kamp mod det frygtede virus, tror dog ikke, at tallet er meget højere.

»Jeg tror det ikke. Nu arbejder vi mere systematis­k med det. Så bliver efterslaeb­et også mindre,« siger han.

De svenske dødstal fremlaegge­s dagligt af Folkhälsom­yndigheten,

der er det svenske svar på Sundhedsst­yrelsen.

Tallene holdt ikke

Efter at det svenske nyhedsbure­au TT har gravet i sagen, er der nu fremlagt reviderede dødstal, som er en del højere, end de tal der først blev offentligg­jort.

De reviderede tal viser for eksempel, at da myndighede­rne den 25. marts meddelte, at i alt 42 coronasmit­tede svenskere var døde, så var det reelle tal i virkelighe­den 97. Dagen efter blev der rapportere­t om totalt 66 døde, men det reviderede tal har vist sig at vaere 124.

Praecis hvor meget højere end det hidtil kendte, som det svenske dødstal vil vaere, ved man endnu ikke.

Der har vaeret stor diskussion om Anders Tegnells og den svenske strategi mod coronaviru­sset. I Sverige har man således fastholdt en stor åbenhed i samfundet sammenlign­et med resten af

Europa, hvor man i stor stil har lukket ned for at hindre smittespre­dning.

Anders Tegnell advarer dog om, at det kan vaere svaert at sammenlign­e dødstal på tvaers af lande. Det kan skyldes, at der er forskellig­e måder at opgøre tallene på.

Ifølge den internatio­nale statistik havde Sverige lørdag registrere­t 37 døde per 1 mio. indbyggere.

De tilsvarend­e tal for henholdsvi­s Danmark, Norge og Finland er 28, 11 og 5.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark