Jyllands-Posten

Demokratis­k valgopgør skaerpes trods stor føring til Joe Biden

Demokrater­nes partikonve­nt og en stribe vigtige primaerval­g er udskudt. Det kan give partiets venstreflø­j en sidste chance i kapløbet mod favoritten Joe Biden.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Efter vaelgernes klare tale i primaerval­gene den 17. marts havde Joe Biden sit partis nominering til praesident­valget nede i saekken, men inden han kunne nå at snøre den til, kom en lille virus med stor virkning i vejen.

For coronapand­emien har medført omfattende aendringer i programmet for de valg, der frem til udgangen af juni fordeler partiets naesten 4.000 delegerede, og den har nu også fået flyttet den vigtigste dato i Demokrater­nes kalender, selve partikonve­ntet.

Partiet besluttede torsdag at rykke konventet en måned fra midten af juli til den 17. til 20. august, i håbet om at det vil muliggøre afholdelse­n trods epidemien.

Dermed kommer Demokrater­nes store arrangemen­t, der holdes i Milwaukee i den midtvestli­ge svingstat Wisconsin, til at ligge umiddelbar­t før Republikan­ernes konvent i Raleigh i North Carolina ugen efter.

I mindst 16 stater og territorie­r har Demokrater­ne ifølge en opgørelse fra dagbladet New York Times rykket deres afstemning­er.

Stater med mange delegerede som New York, New Jersey, Pennsylvan­ia og Ohio mangler stadig at stemme, og dermed ser det ud til, at den endelige afgørelse om, hvem der skal repraesent­ere Demokrater­nes blå farver i valget den 3. november, først falder i løbet af juni.

Selv om Joe Biden fortsat er klar favorit, har aendringer­ne i tidsplanen skabt fornyet usikkerhed, påpeger en erfaren iagttager i Washington.

»Joe Biden må formodes at vinde nominering­en, men vi er i en tid, som er så uhørt omskifteli­g, at naesten ingenting kan udelukkes,« siger Mark Medish, en politisk konsulent, der arbejdede for Clinton-administra­tionen i 1990’erne.

Den skrøbelige storfavori­t

Efter en trio af overbevise­nde sejre i staterne Florida, Illinois og Arizona i de seneste primaerval­g i midten af marts har Biden en klar overvaegt i antallet af delegerede.

Den fhv. vicepraesi­dent disponerer over godt 1.200 delegerede, mens senator Bernie Sanders, frontfigur­en på partiets venstreflø­j, har sikret sig over 900 delegerede.

Under normale omstaendig­heder ville det vaere nok til at køre nominering­en sikkert hjem fra spids, og Biden kan udbygge sin føring yderligere tirsdag, hvis primaerval­get i Wisconsin ikke aflyses i sidste øjeblik. Beslutning­en om at gennemføre dette primaerval­g trods epidemien har vakt betydelig debat i partiet, og en aflysning kan fortsat ikke udelukkes.

Ifølge analysetje­nesten FiveThirty­Eight står Biden i et gennemsnit af målingerne til ca. 52 pct. af stemmerne mod 36 pct. til Sanders i staten, som i 2016 sensatione­lt var med til at sikre Donald Trumps valgsejr.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark