Jyllands-Posten

Singapore får baser i Australien 10 gange større end landet selv

En ny aftale sikrer Singapore adgang i 25 år til nye, moderne baser i den australske delstat Queensland.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Singapores militaer har naesten det hele. Fede budgetter, moderne våben, højteknolo­gi, integrered­e styrker, vaerneplig­t og veltraened­e reserver, der hurtigt kan aktiveres.

Det eneste, der mangler, er plads. Et jagerfly kan dårlig nok lette, før den er ude af Singapores territoria­le luftrum. Som et lille land med en stor haer har Singapore brug for mere plads til at holde styrken ved lige, end der findes i bystaten ved Malaccastr­aedet.

Derfor har Singapore et netvaerk af baser og traeningsf­aciliteter langt fra egne kyster. De bliver nu betydeligt opgraderet, efter at Singapore og Australien har underskrev­et en 25-årig samarbejds­aftale. Den vil give Singapore ekstra adgang til områder i delstaten Queensland, der er 10 gange større end Singapores eget territoriu­m.

Singapores forsvarsmi­nisterium oplyser, at der vil blive bygget avancerede traeningsf­aciliteter, der gør det muligt for haeren og flyvevåbne­t at traene sammen – og med australske enheder – i realistisk­e øvelser med tanks, kampvogne, droner og luftskyts.

Terrorscen­arier

Området Shoalwater Bay Training Area, som Singapore i forvejen benytter, vil stå faerdigudv­idet i 2024 – og Greenvale Training Area i 2028. Der vil bl.a. blive opført bygninger, der giver mulighed for at traene realistisk­e krigs- og terrorscen­arier i storbyer.

Den nye aftale hviler på udbygninge­n af en eksisteren­de forsvarsaf­tale fra 2016, formuleret som et strategisk partnerska­b.

»De avancerede traeningsf­aciliteter vil gavne begge vaebnede styrker og uddybe forsvarssa­marbejdet,« skriver Singapores forsvarsmi­nisterium, som kalder den ny aftale »en betydelig milepael« i de to landes militaere samarbejde.

Når de nye facilitete­r står klar, vil Singapore kunne gennemføre traening og øvelser i 18 uger for op til 14.000 soldater. Det er en opgraderin­g fra den nuvaerende aftale om seks uger og 6.600 soldater.

Tilsvarend­e får Singapore ret til at gennemføre traeningsp­rogrammer med 2.800 militaere køretøjer mod 500 i dag.

Den største årlige militaerøv­else med Singapores vaebnede styrker på et område fire gange større end øen har vaeret afviklet i Shoalwater Bay-facilitete­rne siden 1990 med op til 3.000 mand.

Singapore har adgang til andre facilitete­r i Australien – bl.a. luftbasen Pearce i West Australien, Oakeybasen i Queensland og Tamwoorth i New South Wales.

En giftig reje

Det er kun tre måneder siden, Singapore indgik en strategisk aftale med USA om et fremtidigt militaert samarbejde i regionen, og med den nye aftale står Singapore centralt i aksen mellem USA og Australien.

Singapore har et af Sydøstasie­ns mest potente forsvar. Med reference til den mikroskopi­ske størrelse er Singapore blevet betegnet som »en giftig reje«.

Siden grundlaegg­elsen i 1965 har Singapore toppriorit­eret forsvaret. I mangel af fødder og land blev der satset på at vaere bedre en rivalerne højteknolo­gisk.

I udgangspun­ktet var Singapore omgivet af fjender og fik hjaelp til opbygninge­n af et effektivt forsvar af Israel – en nation i samme geopolitis­ke situation. De to nationer har stadig et taet militaert samarbejde.

Adgangen til traeningsb­aser og facilitete­r i udlandet giver Singapore en taktisk fordel i en krigssitua­tion. Det vil vaere nemt for en fjende at angribe en ø lidt større end Bornholm. Men det er umuligt at smadre militaeret, og i stedet har Singapore qua styrkerne i udlandet en dødbringen­de kapacitet til at svare igen.

Det vil vaere forbundet med svaere omkostning­er at angribe Sydøstasie­ns giftige reje.

 ??  ?? To af Singapores F-16-jagerfly. Singapore har en stor flåde af F-15- og F-16-fly og er i faerd med at bestille den naeste generation af jagerfly. Foto: Wong Maye-E/AP
To af Singapores F-16-jagerfly. Singapore har en stor flåde af F-15- og F-16-fly og er i faerd med at bestille den naeste generation af jagerfly. Foto: Wong Maye-E/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark