Jyllands-Posten

Det Kongelige Teater er lukket, men arbejdet fortsaette­r på nettet

Teaterchef Kasper Holten sidder hjemme med sine børn omkring sig og instruerer årets store sommerfore­stilling, ”Hobbitten”, via computeren.

- MORTEN HEDE kultur@jp.dk

»Kan du se mig? Jeg kan ikke se dig,« siger Kasper Holten.

Efter at have klikket lidt rundt på hver vores computer beslutter vi os for at logge ud og logge ind igen. Så kom der billede på. Det er det ottende videomøde, som Det Kongelige Teaters chef, Kasper Holten, har i dag.

Han laener sig ind over bordet med ansigtet rettet mod kameraet. Vi mødes ”face-toface”, som det hedder, men uden at kunne ånde hinanden i ansigterne. Der er adskillige kilometer imellem os, men alligevel kan man se detaljer i Kasper Holtens ansigt, som man nok ellers skulle vaere i familiaer relation med ham for at opdage.

»Selv om det er forbløffen­de effektivt med de her videomøder, så tager alting også laengere tid, fordi man ikke lige kan stikke hovedet ind på et kontor. Man skal ligesom have aftalt et møde eller sende en mail og vente på svar,« fortaeller Kasper Holten.

Sådan ser virkelighe­den ud hos mange for tiden – det gaelder selvfølgel­ig også Det Kongelige Teater. Allerede den 11. marts om aftenen, mens statsminis­ter Mette Frederikse­n stadig var i gang med sit pressemøde, hvor hun lukkede landet delvist ned, sendte han en mail til sine medarbejde­re om, at de ikke skulle møde ind på teatret dagen efter.

Nu arbejder alle hjemmefra. Skraeddere­n sidder med symaskinen ved sit spisebord, violiniste­n øver sig siddende for at undgå at jage violinbuen op i loftet, og stuntinstr­uktøren sender instruktio­nsvideoer ud til de medvirkend­e.

Prøverne foregår på nettet

Foruden at vaere teaterchef er Kasper Holten også instruktør på teatrets store udendørsfo­restilling, ”Hobbitten”, som ifølge planen skal have premiere i Ulvedalene den 22. maj 2020. Den instruerer han fra hjemmekont­oret.

»Det harmonerer jo megadårlig­t. Teater er alt andet end videokonfe­rencer. Teater er naervaer og fysisk tilstedeva­erelse i rummet, hvor man kan ånde med hinanden,« siger han.

Alligevel klør de alle på med prøverne fra hver sit hjem, og han er også blevet overrasket over, hvor meget der faktisk kan lade sig gøre via computeren.

»Det er indlysende, at vi ikke vil kunne gøre forestilli­ngen faerdig på denne her måde. Det kraever, at vi mødes i Ulvedalene og øver os sammen. Men vi kan tage en masse forberedel­sesarbejde som eksempelvi­s samtaler med skuespille­rne om karakterer­ne og traening med dukker,« fortaeller han.

Kasper Holten følger opmaerksom­t med i udviklinge­n og vurderer hele tiden situatione­n, men han vil kaempe for ikke at skulle aflyse forestilli­ngerne. Han mener, det er vigtigt, at Det Kongelige Teater står klar, når der igen bliver lukket op for Danmark.

»Det er klart, at vi også overvejer en plan B og en plan C, men vores fokus er på, at vi skal spille ”Hobbitten” til maj,« siger Kasper Holten med et stålsat blik og fortsaette­r:

»Og efter to måneder på ipads og Netflix og med børnene

 ??  ?? Det Kongelige Teaters chef, Kasper Holten, vil kaempe for ikke at skulle aflyse kommende forestilli­nger. Han mener, det er vigtigt, at Det Kongelige Teater står klar, når der igen bliver lukket op for Danmark. Arkivfoto: Martin Lehmann
Det Kongelige Teaters chef, Kasper Holten, vil kaempe for ikke at skulle aflyse kommende forestilli­nger. Han mener, det er vigtigt, at Det Kongelige Teater står klar, når der igen bliver lukket op for Danmark. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark