Jyllands-Posten

Når enden er halvsløj

Det begyndte så godt og blev afrundet så lunket i DR’s store søndagsser­ie ”Når støvet har lagt sig”, der nu er bragt til ende.

- KATRINE SOMMER BOYSEN

Første afsnit af ”Når støvet har lagt sig” var noget naer perfekt som anslag til en serie om terrorens nådesløse påvirkning­en af et land og et folk. Men undervejs er det, som om serieskabe­re Ida Marie Rydén og Dorte W. Høeg har mistet blikket for, hvad det er for en historie, de har villet fortaelle, og de staerke pointer er blevet udvandet, i takt med at fokus er blevet splintret til generalise­rbare atomer.

Det stod allerede klart i sidste uge, at det 10. og afsluttend­e afsnit ikke ville kunne måle sig med seriens indledning, så det føles på en måde barmhjerti­gt, at serien sluttes nu. Mere valsen rundt i utrovaerdi­ge reaktionsm­ønstre og usandsynli­ge scenarier havde vaeret for meget.

Hårdest er det gået ud over Elisabeth og Morten (Karen-Lise Mynster og Jacob Lohmann i noget, der i seriens første halvdel lignede drømmeroll­er), og heller ikke i afslutning­en genfinder de formen fra begyndelse­n.

Morten får ikke uventet en åbenbaring, der gør hans nihilistis­ke adfaerd i midterafsn­ittene til at stikke endnu mere ud, da datteren får nok af familiens kaos og stikker af. Elisabeth bliver rystet i sin nyvundne mistillid til fremmede, da PET fortaeller, at de dømte alligevel ikke havde Hirtsholm-lejren som hovedmål. I virkelighe­den ville de slå til mod Forsvaret, men da det mislykkede­s, blev det restaurant Svin i stedet. Helt tilfaeldig­t.

I det hele taget har seriens flirt med sommerfugl­eeffekten vaeret traettende. En sommerfugl basker med vingerne på den anden side af jordkloden, og en dansk restaurant bliver terrormål. En sommerfugl basker med vingerne, og en gravid kvinde bliver svigtet af sin nyskilte elsker. En sommerfugl basker, og en kørestolsr­amt mand mister sin datter og bliver gift med en hjemløs. Og så videre.

Men kaosteorie­ns vilkårligh­edsprincip­per virker konstruere­t, og det skyldes flere ting. For eksempel var det genialt at lade de første fem afsnit taelle ned til det grufulde angreb i femte episode. Deres forankring i tid gjorde tidsperspe­ktivet til en staerk spaendings­faktor. Men det smuldrede, i takt med at handlingen også smuldrede midtvejs.

Og så er der personerne­s reaktionsm­ønstre, som jeg har anholdt flere gange i løbet af de forgangne uger. Det er klart, at man forandres efter en traumatise­rende haendelse, men i den grad, som det er sket for seriens figurer, har vaeret himmelråbe­nde utrovaerdi­gt.

”Når støvet har lagt sig” afrundes, som man kunne forvente. Med tvivl, angst og håb om forsoning. Tilbage står et billede af en ambitiøs serie, der på frustreren­de vis knaekkede på midten. En samlet dom over serien må derfor lande på fire stjerner som et venligt kompromis mellem begyndelse­ns fem og afslutning­ens tre stjerner. AErgerligt, at det skal vaere så svaert at få afsluttet noget, der kommer så fornemt fra start.

DRAMA NÅR STØVET HAR LAGT SIG, AFSNIT 10 DANMARK, 2020 Skrevet af Ida Marie Rydén og Dorte W. Høeg Konceptuer­ende instruktør: Milad Alami DR

 ??  ?? Nikolaj (Peter Christoffe­rsen) finder en smule fred, da han får lov til at komme ind på sin terrorramt­e restaurant igen i det 10. og sidste afsnit af “Når støvet har lagt sig”. Foto: DR
Nikolaj (Peter Christoffe­rsen) finder en smule fred, da han får lov til at komme ind på sin terrorramt­e restaurant igen i det 10. og sidste afsnit af “Når støvet har lagt sig”. Foto: DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark