Jyllands-Posten

WHO skal turde sige Kina imod

-

Der bliver lyttet med megen alvor og også nogen bekymring, når FN’s verdenssun­dhedsorgan­isation, WHO, i disse dage toner frem og taler om corona. Naesten ethvert barn kan blive vaekket i søvne og gentage det mantra, som har lydt dag efter dag fra hovedkonto­ret i Geneve: Test, test, test.

Det er haevet over enhver tvivl, at WHO råder over en kapacitet, som samlet set har noget mere erfaring med at håndtere epidemier end såvel Danmark som flere andre europaeisk­e lande, som på lange straek har syntes uforberedt­e på og overrumple­de af den enorme opgave, som det er at bekaempe coronaepid­emien.

Men som ofte, når det handler om FN, så står ekspertise­n ikke alene. WHO er som andre FN-organisati­oner drevet af de lande, som er medlemmer, og det betyder, at der også her foregår et politisk spil, som ikke altid er lige kønt at vaere vidne til.

Kina har gennem de senere år brugt betydelige ressourcer på at opruste sin internatio­nale tilstedeva­erelse. Kina har besluttet sig for at vaere aktiv i det internatio­nale stormagtss­pil og har udvidet korpset af diplomater, som har fået til opgave at udbrede den kinesiske fortaellin­g. Vi har set flere eksempler på, at de agerer meget nidkaert og bruger kraefter på at korrekse selv bagateller, som ikke passer med den standardis­erede kinesiske fortaellin­g om sig selv.

Coronakris­en er ikke undtaget fra dette. Kina har nu lagt den akutte krise så meget bag sig, at kraefterne for alvor er sat ind på at indtage en plads i verdenshis­torien som coronakris­ens helt. Det er der ganske meget, som tyder på, at Kina overhovede­t ikke gør sig fortjent til, og ikke mindst på den baggrund er det sørgeligt at iagttage, hvordan WHO’s top logrer for Kina.

Direkte pinagtigt var det at se på, hvordan WHO-virusekspe­rten Bruce Aylward naermest fornaermet naegtede at svare på spørgsmål om Taiwans håndtering af coronaepid­emien. Meget tyder på, at Taiwan har vaeret Fastlandsk­ina overlegen og langt bedre til at opspore og forhindre udbredelse af coronaviru­s. Hvorfor må vi ikke høre om det, men skal spises af med forklaring­er om, hvor fantastisk Kina har grebet tingene an?

Forklaring­en på, at WHO-toppen så ukritisk roser Kina, findes naturligvi­s i, at Kina hører til svaervaegt­erne blandt WHO’s arbejdsgiv­ere. WHO’s naesten uhaemmede ros af Kina skal laeses ind i det forhold, at Kina vinder større og større fodfaeste på den internatio­nale scene. Investerin­ger og aftaler om det verdensoms­paendende Belt and Road Initiative, også kendt som ”den nye silkevej”, hjaelper Kina til at skabe alliancer verden over. Det betyder kort og godt, at Vesten i stigende grad kommer til kort, ikke mindst fordi USA laenge har vaeret tilbagehol­dende med at gøre sig gaeldende i FN.

Som den tidligere, danske WHO-direktør Bjørn Meldgaard har peget på, så er WHO’s svøbe, at topledelse­n er politisere­t. Sagt på en anden måde, så er ledelsen ikke staerk nok til at stå op mod sin maegtige chef.

Det gavner naturligvi­s hverken folkesundh­eden eller den uvurderlig­e viden, som nu skal opsamles om coronaepid­emien. Ikke alene for vores, men også for Kinas egen skyld, så er det bydende nødvendigt med en fagligt baseret og kritisk tilgang til den måde, som coronaviru­s blev behandlet på. Vi må alle laere af vore fejl. Hvis tilliden ryger til, at WHO kan håndtere det, så er vi for alvor dårligt stillet, når naeste epidemi bryder ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark