Jyllands-Posten

Efter coronakris­en skal vi genfinde ”ånden fra ’45”

- LARS OLSEN journalist og forfatter

Jeg er årgang 1955. På den indre nethinde ser jeg Winston Churchills begravelse i 1965. Familien var samlet hos moster Asta, en af de få, der havde fjernsyn. På det sort-hvide tv fulgte vi en hel verdens farvel til Anden Verdenskri­gs store statsmand.

Far og mor undrede sig: Hvorfor valgte briterne ikke Churchill ved efterkrigs­valget i 1945? Filmen ”The spirit of ’45” giver forklaring­en, og den er tankevaekk­ende hér under coronakris­en.

Churchill var en formidabel leder under krigen, men ude af trit med den folkelige dagsorden i sommeren 1945. Filminstru­ktøren Ken Loach bruger en blanding af dokumentar­film og interviews med briter, der oplevede 1930’erne og 1940’erne.

Mange briter huskede stadig Første Verdenskri­g, hvor menigmand kaempede i skyttegrav­ene, men vendte hjem til klasseskel og fattigdom under 1930’ernes krise. Vi var borgere i verdens største imperium, men boede i det vaerste slum, konstatere­r en aeldre arbejder. Og Labour vandt en jordskreds­sejr på solidarisk patriotism­e: Nationen stod sammen og taevede nazisterne, nu skal vi i faellesska­b bygge boliger, skoler og hospitaler.

Noget lignende skete i Danmark. Ved valget i 1945 rykkede danskerne så langt til venstre, at kommuniste­rnes fremgang fik Socialdemo­kratiet til at opgive regeringsm­agten, men i 1947 vendte Hans Hedtoft tilbage. Og de naeste årtier støbte fundamente­t til den velfaerdss­tat, vi kender i dag. Også i andre lande var årtierne efter krigen en epoke med øget velfaerd, mindre klasseskel og større social mobilitet. Den kollektive erfaring fra krise og krig omsattes i genopbygni­ng og sociale fremskridt.

Hvad sker der efter corona? Vi ved det ikke, men det seneste kollektive stød – finanskris­en – bød på en helt anden historie. I starten af krisen brugte staterne gigantiske summer på nødvendige hjaelpepak­ker til bankerne, men så skiftede det: EU fokuserede ensidigt på statsgaeld­en, og Europa skruede sig ned i en spiral af kriseforla­engende sparepakke­r og sociale forringels­er. Herhjemme blev dagpengene beskåret, og efterlønne­n sat under afvikling. Vi mistede en kvalitet ved vores samfund: bredt favnende tryghed. Mange forblev utrygge – også efter krisen.

Coronakris­en appellerer atter til sammenhold. Tv hylder dem, vi ellers ikke hører så meget om: sosu-assistente­n, kassemedar­bejderen bag plexiglass­et, renovation­sarbejdere­n, der tager sig af vores skrald … Og Mette Frederikse­n spiller på solidarisk patriotism­e, når hun priser Danmarks »faelles løsninger på faelles problemer«, der skal vaerne »den generation, som lagde de første sten til vores velfaerdss­amfund«.

Krisen er lige nu en stjernestu­nd for den danske samfundsmo­del, hvor venstre og højre, arbejdsgiv­ere, fagbevaege­lse og civilsamfu­nd traekker på samme hammel.

Lørdag var Venstre – igen igen – tophistori­e på TV 2 News: Hjaelpepak­kerne til erhvervsli­vet skal vaere endnu bedre – og minsandten: Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv var enig. De borgerlige overhaler venstreflø­jen i generøsite­t på statens vegne. Lur mig: Om et halvt år har piben en anden lyd. Så synger Ellemann & Mikkelsen den gamle sang fra finanskris­en – pas på statsgaeld­en, skaer i de sociale ydelser, skattelett­elser i toppen …

Danskerne vil stå i et afgørende valg: skaev krisepolit­ik eller solidarisk patriotism­e? Jeg vaelger ”ånden fra ’45”, med respekt for sosu’en, kassedamen og renovation­sarbejdere­n – også efter corona.

Mette Frederikse­n spiller på solidarisk patriotism­e, når hun priser Danmarks »faelles løsninger på faelles problemer«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark