Jyllands-Posten

Plast kan ikke undvaeres: Lad coronakris­en blive en øjenåbner for plastens kritikere

- OLE GRØNDAHL HANSEN direktør, PVC Informatio­nsrådet

Plastforur­ening og kampen mod plast er blevet et af de mest påtraengen­de miljøprobl­emer. Samtidig er plast blevet symbol på klimaprobl­ematikken: Plast fremstille­s af olie og skaber CO2, når det forbraende­s. Ngo’er opfordrer til, at plastforbr­uget reduceres markant, og ildsjaele forsøger at leve plastfrit.

Ja, på sociale medier ser man sågar forslag om, at plast helt skal forbydes. Medierne beretter naesten kun negative historier om plast, og mange synes at have den opfattelse, at verden ville vaere et bedre sted at vaere, hvis plast aldrig var blevet opfundet.

Plastens positive bidrag beskrives naesten aldrig. Sker det, er det oftest i relation til økonomi og arbejdspla­dser. Et vendepunkt kunne måske blive coronakris­en. Den har nemlig potentiale­t til at blive en øjenåbner for de mange, der ikke er klar over, hvor positiv og i mange tilfaelde livsvigtig betydning plasten har.

At plast er uvurderlig­t, ses tydeligst i forbindels­e med sygdomsbeh­andling. Uden plast ville sundhedsva­esenet vaere markant forringet. Ja, det ville vaere naermest utaenkelig­t, at et hospital kunne blive plastfrit og samtidig behandle patienter på samme høje niveau som i dag.

Vigtighede­n af plast åbenbarer sig i disse uger, hvor sundhedspe­rsonalet kaemper mod corona. Det gaelder lige fra visirer og andre vaernemidl­er over respirator­er til engangsuds­tyr som slanger og iltmasker, hvoraf størstedel­en er lavet i det kontrovers­ielle pvc.

Myndighede­r verden rundt taler i øjeblikket om, hvilke funktioner og virksomhed­er der skal holdes åbne, hvis coronakris­en spidser til. Hospitaler er selvsagt på disse lister, men også de virksomhed­er, der leverer udstyr og medicin til hospitaler­ne, er med. Og her er plastvirks­omhederne nogle af de vigtigste.

Adgangen til netop plastbaser­ede vaernemidl­er og medicinske engangsart­ikler er et illustrati­vt eksempel på, hvordan vores højt specialise­rede industrisa­mfund er bygget op omkring virksomhed­er, der alle er afhaengige af hinanden. Før en sygeplejer­ske kan saette en iltmaske på ansigtet af en patient, ligger en lang kaede af specialise­rede arbejdsopg­aver på forskellig­e virksomhed­er, der alle har lige stor betydning.

Først skal den kemiske virksomhed lave plastråvar­en, som bliver forarbejde­t af forskellig­e fremstilli­ngsvirksom­heder, der hver isaer laver maske og slange. Disse virksomhed­er, der ofte er mindre underlever­andører, er afhaengige af passende støbeforme og ekstrudere for at kunne lave maske og slange.

Disse vaerktøjer fremstille­s på mindre eller mellemstor­e vaerktøjsf­abrikker, som også er essentiell­e for, at udstyret kan blive fremstille­t. Naeste led er producente­n af det medicinske udstyr, der samler delene og emballerer og steriliser­er maske og slange. Til sidst skal udstyret transporte­res til en distributø­r, hvorfra det fragtes videre ud til hospitaler­ne.

Hvad der gør forsyninge­rne af plastbaser­ede produkter til sygehusvae­senet ekstra komplicere­t, er, at mange virksomhed­er ikke udelukkend­e laver komponente­r til sygehusvae­senet. En typisk underlever­andør laver således ofte forskellig­e plastkompo­nenter, der benyttes inden for vidt forskellig­e sektorer.

Forestille­de man sig, at det kun var medicoprod­ukter, der måtte laves, ville der vaere risiko for, at en lang kaede af virksomhed­er ville gå konkurs. Dette ville få fatale konsekvens­er.

Hvis regeringen­s plaststrat­egi munder ud i forslag, der vil medføre en markant reduktion af plastforbr­uget, håber vi, at ovennaevnt­e tages med i betragtnin­gen. Plastindus­trien er et kaempe netvaerk af virksomhed­er, der på kryds og tvaers er dybt afhaengige af hinanden. Leverancer til sundhedssy­stemet er betinget af dette netvaerk.

Hermed ikke sagt, at miljøudfor­dringerne med plast ikke skal løses. Men det skal ikke ske ved markant reduktion eller forbud mod plast.

Plastindus­trien er et kaempe netvaerk af virksomhed­er,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark