Jyllands-Posten

Demokratie­ts vagthunde må traede tilbage

-

Borgfred. Et begreb, som stort set tegner billedet på den politiske situation på Christians­borg under coronakris­en.

Det hører sig til under enhver form for ekstrem krisetid eller undtagelse­stilstand, at det politiske artilleri for en stund laegges på hylden til fordel for en effektiv totalmyndi­ghed, der via hastelove og saerlig grundlovsb­eføjelse kan gøre det nødvendige for Danmarks overlevels­e.

At pressen og medielands­kabet som helhed betraget ikke indordner sig samme kodeks vedrørende kritikhvil­e, er mig uforståeli­gt. Dag for dag er der eksempler på politiske kommentato­rer, som åbner op for kritik af regeringen­s tiltag og pressemøde­r og dermed sår tvivl om den tillid, befolkning­en skal have til myndighede­rne og autoritete­rne.

Uden tillid, intet sammenhold. Magtfuldko­mmenheden er så at sige praemissen for, at masserne kan styres, så alle borgere efterlever de nødvendige aendringer i levevilkår, som sundhedsst­yrelsen sagligt og nøgternt påkraever.

Jeg vil vove den påstand, at pressens kritiske tilgang er en patologisk vane fra det, man kan kalde normtilsta­nden i nationen. Og den skal naturligvi­s indfinde sig igen, når toget er tilbage på sporet, men indtil da burde det vaere comme il faut, at stridsøkse­n fra den fjerde statsmagt laegges på hylden til fordel for en enkelt, stringent kommandove­j fra ministrene og ind i folks stuer.

Det er forståelig­t, at pressen anskuer sig selv legitimere­t i en virkelighe­d, hvor de saerlige beføjelser i grundloven åbner op for en magtudøvel­se, som under normale omstaendig­heder ikke hører sig til i et liberalt samfund. Men alt sker inden for loven.

Demokratie­ts vagthunde må for en stund traede tilbage i geled i en stund, hvor effektivit­et over kort tid er det påkraevede.

Så snart de gaeldende politiske solnedgang­sklausuler har udtjent deres formål, kan et større efterratio­nale indfinde sig. Selvransag­else og kritik udadtil vil blive gjort fra alle magtinstan­ser. Indtil da må våbenhvile forlanges.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark