Jyllands-Posten

Lyspunkt i coronatide­n: Hvis vi redder naturen, kan naturen redde os

Der er enormt potentiale ved at genoprette eller beskytte naturen, både for klimaet og os selv. Med grønne vaerktøjer som traeer, østers og tørv kan vi bygge en baeredygti­g fremtid.

- ANDERS SENECA BANG journalist, Verdens Bedste Nyheder

Man tager en stikling og planter den i mudderet, så det daekker en tredjedel af dens laengde. Så tager man to skridt gennem det lave vand og gør det samme igen. Og så igen og igen og igen. 80 millioner gange senere har man en frodig og grøn mangrovesk­ov, der beskytter hundredvis af landsbyer i Casamanced­eltaet i det sydlige Senegal mod Atlanterha­vets bølger.

På omtrent den modsatte side af kloden går indonesisk­e landsbyboe­re patruljer gennem ødelagt tørveskov. De kigger både efter røg fra skovrydnin­g og de draeningsk­analer, der ormer sig på kryds og tvaers gennem området. Kanalerne draener, udtørrer og ødelaegger den sumpede tørveskov, så jorden i stedet kan blive til landbrug og plantager for bønder og virksomhed­er.

Men nu er Indonesien begyndt at genetabler­e skoven, der er vigtig for både lokalbefol­kning, økosystem og klima. Derfor saetter landsbyboe­re nye stiklinger ud, slukker brande og spaerrer draeningsk­analerne, så vandet ikke løber vaek.

Nogle tusinde kilometer nord for Indonesien daekker traeer i massevis bakker og bjergområd­er i Kina. De er blevet genplantet efter århundrede­rs faeldning og rovdrift, men da det er svaert fremkommel­ige områder, er meget af det sket med hjaelp fra fly, der taeppebomb­er bjergsider­ne med frø. På den måde har Kina genplantet millioner af hektar skov.

Denne type klimaindsa­tser kalder man for naturbaser­ede løsninger eller bare naturløsni­nger. Det er projekter, der beskytter, bevarer eller genoprette­r økosysteme­r, der håndterer samfundspr­oblemer. Mange af dem hjaelper klimaet:

Mangrovesk­ov er tre-fire gange så effektiv til at optage CO2 som regnskov. Kina har etableret enorme skove og har nu naesten halvanden gang så meget skovdaekke som i 1990. Når Indonesien genoprette­r kaempe områder tørveskov, holder det store maengder karbon fanget i jorden.

Tørveområd­er daekker blot 3. pct. af verdens landoverfl­ade, men de lagrer dobbelt så meget kulstof som alle verdens skove – tilsammen. Det er samme slags potentiale, der kan udnyttes herhjemme, når danske bønder taler om at stoppe med at dyrke såkaldt lavtliggen­de landbrugsj­ord for at lagre kulstof.

Samtidig hjaelper naturløsni­ngerne ikke kun klimaet. Mangrovesk­ove er effektive bølgebryde­re, der beskytter kysterne, og de filtrerer salt fra havet, så landbrugsj­ord ikke bliver ødelagt. Tørveskove­ne i Indonesien er vigtige økosysteme­r og blandt andet hjem for truede orangutang­er, og Kinas store skove modvirker erosion og ørkendanne­lse.

Der findes hundredvis af forskellig­e naturløsni­nger på samfundspr­oblemer som trusler mod sundhed, fødevaresi­kkerhed og biodiversi­tet – eller de kan vaerne mod effekterne fra klimaforan­dringerne.

I dansk byplanlaeg­ning bliver grønne løsninger mere og mere brugt til at beskytte os mod fremtidens vejr, varme og vand, efter at grå løsninger i beton og stål ikke har beskyttet os ordentligt mod oversvømme­lser.

Tage med beplantnin­g kan holde på regn, eller vand bliver ledt vaek fra veje og boliger ud til parker, søer og åer, og traeer og planter i byer saenker gennemsnit­stemperatu­ren, når det er varmt.

I New York er tusindvis af frivillige i gang med at genskabe livet i byens enorme havn ved hjaelp af millioner af østers, efter at forurening ødelagde økosysteme­t fuldstaend­igt. Østers filtrerer nemlig vandet for naeringsst­offer, så newyorkern­e samler østersskal­ler ind fra restaurant­er, som nye østers saetter sig fast på, inden de bliver sat ud i havnen, hvor de renser vandet. I et mindre projekt i samme stil saetter en gruppe danske amatørfisk­ere muslinger ud for at redde Vejle Fjord fra iltsvind.

Tørveområd­er daekker blot 3. pct. af verdens landoverfl­ade, men de lagrer dobbelt så meget kulstof som alle verdens skove – tilsammen.

Potentiale­t for naturløsni­nger i klimakampe­n er enormt. Flere og flere lande, organisati­oner, virksomhed­er og byer får øjnene op for grønne løsninger. Med Kina og

New Zealand i front har 32 lande, EU-Kommission­en, Verdensban­ken og flere virksomhed­er og ngo’er samlet sig i en koalition, der både vil fremme naturløsni­nger i klimapolit­ik og forpligter sig til plante milliarder af traeer.

Koalitione­n peger på forskning, der viser, at naturløsni­nger kan stå for helt op mod en tredjedel af de omkostning­seffektive klimaløsni­nger inden 2030, der skal til for at stabiliser­e den globale opvarmning til under 2 grader.

Naturen og menneskesk­abte naturløsni­nger har et kaempe potentiale for at vaere med til at redde klimaet – hvis vi redder naturen først.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark