Jyllands-Posten

Vores umaettelig­e lyst til kød risikerer at fremme flere epidemier

Den store globale hunger efter kød og animalske produkter stresser de vilde dyr. Derfor skal vi begraense forbruget, ikke kun for klimaets skyld, men også for at begraense risikoen for fremvaekst­en af fatale epidemier.

- RUNE-CHRISTOFFE­R DRAGSDAHL antropolog, generalsek­retaer i Dansk Vegetarisk Forening, bestyrelse­smedlem i Internatio­nal Vegetarian Union (IVU)

I et interview med JP (22/3) påpeger den amerikansk­e stjernefor­fatter Jonathan Safran Foer, at der er en sammenhaen­g mellem epidemier og klimakrise­n, og at vi er nødt til at tage et opgør med den måde, vi behandler dyrene i kødprodukt­ionen på.

Det er vitterligt en diskussion, som følger naturligt af den aktuelle krise. For selv om vi ikke kan undgå epidemier helt, så kan vi forebygge, hvor ofte de vil finde sted i fremtiden. Og det er en diskussion, som kraever et helhedsper­spektiv, der ikke kun handler om epidemier – den handler også om miljø, klima, dyreetik, folkesundh­ed og samfundsøk­onomi.

Genetisk er covid-19 taet på en virus, som forskere har fundet i flagermus, og forskernes aktuelle vurdering er ifølge en artikel i det videnskabe­lige tidsskrift Nature, at dette virus enten har bevaeget sig via et pattedyr, muligvis skaeldyr, eller eventuelt direkte til mennesker. Det er måske sket på et kødmarked eller i Kinas omfattende industrial­iserede produktion af vilde dyrearter. Nogle bruger derfor det argument, at det kun er den asiatiske kødprodukt­ion, som er problemet, og at virussens opståen derfor ikke vedrører os. Men så enkelt er det ikke.

CNN har talt med en professor i vilde dyrs sygdomme, Andrew Cunningham fra Zoologisk Selskab i London, og han påpeger, at flagermus har en højere kropstempe­ratur end andre pattedyr, som gør, at de virusser, de har i deres kroppe, forbliver inaktive under normale forhold.

Men menneskers adfaerd stresser flagermuse­ne. Professore­n forklarer, at man kan sammenlign­e virus i flagermus med mennesker, som har den virus i kroppen, som giver forkølelse­ssår. Et forkølelse­ssår går typisk i udbrud, når mennesker er stressede. Det samme gaelder de virusser, som flagermus har i kroppen. Flagermuse­ne stresses dels af forholdene på de kødmarkede­r, hvor de saelges levende. Men de stresses også af menneskers jagt på dem og ødelaeggel­sen af den natur, hvor flagermus og andre vilde dyr lever, forklarer professore­n.

Den ledende forsker inden for biodiversi­tet ved University College London, Kate Jones, forklarede også til CNN, at risikoen for, at flere virusser bevaeger sig fra vilde dyr til mennesker, øges, fordi vi ved at omdanne skov til landbrug ødelaegger de vilde dyrs levesteder og kommer taettere på dem. Og chefen for FN’s miljøprogr­am, Inger Andersen, siger tilsvarend­e, at coronakris­en er et budskab fra naturen om, at menneskets pres på naturen og de vilde dyr er uholdbart.

Den globale efterspørg­sel på kød og andre animalske fødevarer er ifølge WWF den primaere årsag til presset på vilde dyrs levesteder. Alene foderprodu­ktionen optager ifølge FAO over en tredjedel af klodens landbrugsa­real og er den primaere årsag til, at skov omdannes til landbrugsj­ord. Dette er en global problemsti­lling – skabt af det samlede globale kødforbrug, hvor Danmark er blandt de lande, som producerer og spiser mest kød per indbygger.

Derudover har forskere i årevis advaret os om, at selve kødprodukt­ionen er en yngleplads for nye virusser og vil blive en kilde til pandemier i fremtiden.

FN’s fødevare- og landbrugso­rganisatio­n (FAO) udgav i 2007 en rapport, ”Industrial Livestock Production and Global Health Risks”, om de globale sundhedsri­sici ved den animalske produktion. Jeg laeste allerede dengang rapporten og har siden da løbende gjort opmaerksom på problemet i den offentlige debat.

Rapporten påpegede, at tre ud af fire nye virusser, som påvirker mennesker, stammer fra dyr eller animalske fødevarer. Og rapporten advarede om, at vi i fremtiden ville se epidemier og pandemier med nye sygdomme, som opstår og muterer i produktion­en af kød. I årene siden da har verden stiftet bekendtska­b med blandt andet svineinflu­enza og fugleinflu­enza, og forskerne siger, at det kun er et spørgsmål om tid, før nye pandemier opstår.

Årsagen er enkel: I takt med at kødforbrug­et stiger, bliver produktion­en af kød mere intensiv. Når man samler tusindvis af landbrugsd­yr som grise og kyllinger på meget lidt plads, bliver det alletiders yngleplads for virusser. De kan sprede sig hurtigt, og de får samtidig optimale betingelse­r for at mutere og senere bevaege sig fra landbrugsd­yr til mennesker.

Dertil kommer antibiotik­a-resistente bakterier, ligeledes fra kødprodukt­ionen, f.eks. MRSA. Disse bakterier har allerede kostet menneskeli­v i Danmark.

Det er vanskeligt at se argumentet for, at vi bruger antibiotik­a til at producere kød, når vi har brug for antibiotik­a til at redde menneskeli­v.

En fremtraede­nde professor i infektions­sygdomme ved Uppsala Universite­t, Björn Olsen, siger til den svenske avis Aftonblade­t (20/3), med udgangspun­kt i ovenståend­e argumenter, at hvis alle levede vegetarisk, ville pandemier vaere yderst sjaeldne. Hans danske kollega, Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiolo­gi på Syddansk Universite­t, siger tilsvarend­e til Mandag Morgen (20/3), at man vil kunne nedsaette risikoen for, at epidemier opstår, ved at droppe kødet.

Som om ovenståend­e ikke var nok, viser statistikk­er fra Italien, at 99 pct. af dem, som er døde af coronaviru­s, havde en sygdom i forvejen. Halvdelen havde mindst tre sygdomme, og der naevnes specifikt isaer forhøjet blodtryk, diabetes og hjertekars­ygdomme. Dette er som bekendt livsstilsr­elaterede sygdomme. Og et højt indtag af animalske fødevarer er en af de centrale faktorer forbundet med en øget risiko for disse sygdomme.

Omvendt ved vi, at grønnere kost med kun lidt eller intet kød ifølge både Fødevarest­yrelsen og en raekke andre landes sundhedsmy­ndigheder reducerer risikoen for forhøjet blodtryk, hjertekars­ygdomme, type 2-diabetes og nogle typer af kraeft.

Der er meget, vi ikke ved endnu om den aktuelle virus, covid-19. Men vi ved generelt, (1) at kødprodukt­ionen presser naturen, hvilket stresser de vilde dyr og øger interaktio­nen mellem vilde dyr og mennesker, så risikoen for overførsel af sygdomme stiger, (2) at kødprodukt­ionen er alletiders yngleplads for virusser, og (3) at et højt indtag af animalske fødevarer øger risikoen for en raekke livsstilss­ygdomme og et svaekket immunsyste­m, hvorimod en mere plantebase­ret kost saenker risikoen for disse sygdomme.

Laeg dertil klimaspørg­smålet. Mange er bekymrede for, om der er råd til at nå klimamålet om 70 procents CO2-reduktion inden 2030, når coronakris­en er overstået, og regningen for pandemien skal betales.

Også her spiller animalske fødevarer en central rolle. For som bekendt har animalske fødevarer en langt højere klimabelas­tning end plantebase­rede fødevarer.

Hvis man accepterer, at kødprodukt­ionen og kødforbrug­et er nødt til at blive reduceret til en brøkdel af det nuvaerende, kan vi sagtens nå 2030-målet, også efter coronakris­en.

Dertil kommer de sundhedsøk­onomiske fordele ved at spise grønnere. Ifølge de norske sundhedsmy­ndigheder er vaerdien af at følge de officielle kostråds anbefaling­er om mere grønt og mindre kød alene i Norge cirka 12 mia. norske kroner om året.

Ifølge Oxford University vil den samlede sundhedsøk­onomiske vaerdi af at skifte til en plantebase­ret kost globalt set vaere op mod 7.500 mia. kroner om året.

Dertil kommer de miljøøkono­miske effekter.

Det amerikansk­e nyhedsmedi­e Bloomberg fortaeller da også i et erhvervsny­hedsbrev, at en raekke investerin­gsfonde ser den aktuelle krise som endnu et argument for at flytte investerin­ger vaek fra animalske fødevarer og over i alternativ­e proteinkil­der.

Vi står i en krise, som er dybt alvorlig både sundhedsma­essigt og samfundsøk­onomisk.

Men det er også en krise, som rummer kimen til at skabe en bedre verden. En verden med faerre epidemier og livsstilss­ygdomme. En verden, hvor vi udøver mindre skade på dyrene, miljøet og klimaet.

Det kraever blot, at vi taenker helhedsori­enteret og langsigtet – og prioritere­r en fremtid, hvor vores fødevaresy­stem saetter de plantebase­rede fødevarer i centrum.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark