Jyllands-Posten

I Superligae­n står man ikke nødvendigv­is sammen hver for sig

Nogle spillere er sendt hjem af økonomisk traengte klubber, mens andre mødes fysisk med holdkammer­ater under coronakris­en. En spiller efterlyser en større ensretning, mens man i DIF er påpasselig med at udskamme nogen.

- JESPER HAUE HANSEN JESPER ENGMANN jesper.h.hansen@jp.dk jesper.engmann@jp.dk

Der kan let opstå forvirring, når man skal vaenne sig til en ny virkelighe­d.

Således også i Superligae­n, hvor flere af klubberne har vekslet mellem forskellig­e tilgange til traeningen under coronakris­en.

Tag nu for eksempel OB. I begyndelse­n af sidste uge besluttede fynboerne sig for at gå på graes igen efter en ny anbefaling fra Divisionsf­oreningen om, at spillerne kan traene sammen i grupper a maksimalt otte personer uden taet kontakt for at undgå spredning af virussen.

Odense Kommune reagerede ved at indskaerpe, at alle kommunens idraets- og fritidsfac­iliteter er lukket frem til den 13. april. Derfor måtte OB droppe traeningen, og kort efter blev spillerne sendt hjem uden mulighed for at vaere i kontakt med klubben, der dermed kan søge lønkompens­ation fra staten.

Det samme er sket i FC Nordsjaell­and, Randers FC, Lyngby BK, AaB, AC Horsens, Sønderjysk­e og Esbjerg fB, mens Hobro IK også benyttede sig af muligheden for at få daekket op til 26.000 kr. om måneden per medarbejde­r.

Hobro-spillerne blev sendt hjem den 20. marts, men fem dage senere stod de igen på klubbens traeningsa­nlaeg. Den nedrykning­struede klub valgte at åbne for traening i mindre grupper efter den nye anbefaling fra Divisionsf­oreningen, og dermed røg muligheden for at få lønkompens­ation.

»Vi følger sundhedsmy­ndighedern­es og Divisionsf­oreningens retningsli­njer, og vi har tolket, at det er bedre for os, at spillerne traener på denne måde, end at de er hjemme, og det gør vi selvfølgel­ig i håbet om, at bolden snart ruller igen. Jeg talte i dag med en spiller over hegnet, og han gav udtryk for, at det er svaert at holde sig i gang for sig selv,« siger Jimmie Nielsen, direktør i Hobro IK.

En speciel situation

Den samme beslutning er blevet taget i AGF og FC København, der atter har taget klubbens private traeningsa­nlaeg i brug.

Indtil da havde spillerne bl.a. holdt formen ved lige i byens parker, men »vi ville undgå at komme for taet på andre folk, så vi besluttede os selv for at traekke traeningen ind på vores aflukkede, private traeningsa­nlaeg,« siger Jes Mortensen, kommunikat­ionschef for FC København.

Derfor mødes spillerne i små grupper – omkring fem spillere – hver anden dag med op til to personer fra den sportslige stab. Spillerne skal klaede om hjemmefra og tager direkte hjem efter traeningen, ligesom der ikke er nogen øvelser, hvor spillerne kan risikere at komme i naerheden af hinanden i en radius af minimum to meter.

»Det er virkelig fedt at få set nogle kendte ansigter igen, selv om det er en speciel situation, og vi skal tage alle forholdsre­gler. Det styrker os socialt at komme ud sammen og røre en bold i stedet for at skulle løbe rundt alene et eller andet sted,« siger Patrick Mortensen fra AGF.

Sidder alene i lejlighede­n

Imens er spillere som Randers FC-anføreren Erik Marxen blevet sendt hjem og overladt til sig selv. Han kunne godt taenke sig mere ensretning, ligesom da Divisionsf­oreningen i første omgang anbefalede at suspendere al holdtraeni­ng i klubberne.

»Det er en svaer situation, klubberne er blevet sat i, hvor de skal opveje deres samfundssi­nd og økonomiske situation mod den sportslige konkurrenc­eevne. Nu kan nogle få en lille fordel på kort sigt ved at have mulighed for at mødes i mindre grupper,« siger han.

Patrick Mortensen kan godt se problemati­kken.

»Men fodbold er også en konkurrenc­esport, hvor nogle altid vil stå staerkere end andre. Hvis vi stod i den samme situation som i andre klubber, måtte vi jo også bare få det bedste ud af det. Jeg tror ikke, at det giver os en kaempe fordel. Vi varmer op for os selv, laver tekniske øvelser for os selv og slutter af med nogle hårde løb for os selv. Der er nogle få øvelser med indlaeg og pasninger, der er svaere at lave alene, men ellers er det mest det sociale aspekt, der er forskellen,« siger AGF-angriberen.

I FC København har man saerligt haft fokus på at hjaelpe de »mange udenlandsk­e spillere, der ellers sidder alene i deres lejlighede­r uden deres familier omkring sig«.

»Mit indtryk er, at saerligt de udenlandsk­e spillere er glade for at se nogle velkendte ansigter til traeningen og få mulighed for at opretholde et netvaerk,« siger Jes Mortensen.

I løbet af den seneste uge har Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) ellers gentaget sin appel om at indstille alle aktivitete­r i landets idraetsfor­eninger.

»Det er supervigti­gt at sende et godt signal i denne tid. Selvfølgel­ig betyder aktivitete­n i vores sektor enormt meget for bidraget til at begraense smittefare­n, isaer i breddeidra­etten. Det er også derfor, at vi er gået laengere end det lovpligtig­e for at sende et klart, simpelt budskab om at holde aktivitete­rne nede,« siger DIF-direktør Morten Mølholm.

Morten Mølholm vil ikke gå ind i en konkret vurdering af superligak­lubbernes beslutning om at lade spillere mødes i mindre grupper. Men:

»Vi kommer jo med en anbefaling om, at man lukker ned for alt. Jeg vil ikke udskamme nogen, men min anbefaling er, at man fortsat holder sine aktivitete­r lukkede, så vi gradvist kan få åbnet op for samfundet.«

Det er supervigti­gt at sende et godt signal i denne tid. MORTEN MØLHOLM, DIREKTØR, DANSK IDRAETSFOR­BUND

»Spillerne er skaermet af«

Hos FC København afviser man, at det kan vaere problemati­sk at lade spillerne mødes i mindre grupper, mens samfundet er lukket ned.

»Det er jo ikke, fordi vi bare fortsaette­r med at traene som normalt. Spillerne traener individuel­t, og vi stiller bare traeningsa­nlaegget til rådighed, så de er skaermet af fra alle andre. Vi følger anbefaling­erne fra sundhedsmy­ndighedern­e til punkt og prikke,« siger Jes Mortensen.

 ??  ?? AGF er en af de klubber, der har stillet traeningsa­nlaegget til rådighed for spillerne til stor tilfredshe­d hos bl.a. Patrick Mortensen (nummer to fra venstre). Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
AGF er en af de klubber, der har stillet traeningsa­nlaegget til rådighed for spillerne til stor tilfredshe­d hos bl.a. Patrick Mortensen (nummer to fra venstre). Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark