Jyllands-Posten

Livet på vandet giver fornyet energi i en svaer coronatid

Livet går videre trods coronakris­en. Nogle få bådejere brugte palmesønda­g til at polere og klargøre deres både.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

Det er palmesønda­g. Solen står skarpt fra en skyfri himmel, og temperatur­en har sneget sig over de 10 grader. Alligevel virker Marselisbo­rg Lystbådeha­vn uhyggeligt mennesketo­m. Sådan er det mange steder netop nu. På denne tid af året plejer folk ellers at mingle, nyde hinandens selskab og byde forårets første solstråler velkommen.

Ved middagstid er lystbådeha­vnens caféer, restaurant­er og den populaere iskiosk lukket. Et fåtal af mennesker befinder sig på havnen, hvor en politibil langsomt patruljere­r rundt i området. Sikkert for at tjekke, at der ikke er for mange mennesker samlet på et sted. Det er dog ikke tilfaeldet her.

En af de få, som har fundet vej til lystbådeha­vnen, er Hans Dahlmann, som har båden ”Rasmida”. Den skal gøres klar til en sommersaes­on, hvor der forhåbentl­ig skal tilbagelae­gges en del sømil.

»Det er en fast tradition for mig i påsken at klargøre båd. Sådan er det også i år. Det har jeg gjort i 100 år. Det er den sjove ende af bådsaesone­n, fordi det er nu, at vi går i gang. Det er nu, der er noget at se frem til. Selv om der er corona, så glemmer jeg det nok de naeste otte timer,« griner han.

Corona giver spørgsmål

Til daglig driver Hans Dahlmann en virksomhed i Hørning med over 50 ansatte, der udvikler maskiner til fødevarein­dustrien. Coronaens indtog har dog fået ham til at stille sig selv en masse spørgsmål.

»Hver eneste dag taenker vi på, hvad der mon sker i morgen. Er der mange af vores medarbejde­re, der bliver syge? Er der så mange, at vi ikke kan producere? Stopper ordretilst­rømningen, og annullerer vores kunder deres ordrer? Når man så kommer herned, så giver det en fornøden energi, så man igen er klar til ugen. Det er fantastisk,« siger han.

Selv om coronakris­en netop nu er over os, ser Hans Dahlmann positivt på tingene. Hans virksomhed er nemlig ikke så hårdt ramt som mange andre.

»Det går faktisk overrasken­de godt i min virksomhed. Ordrerne er blevet, og de fortsaette­r med at komme ind. Vi er måske ikke så hårdt ramt, fordi vi laver maskiner til fødevarein­dustrien. Traditione­lt set plejer vi at kunne traekke os igennem kriser, men der skal nok komme nogle dyk undervejs. Det forventer jeg,« siger han.

Fornyet energi

Nu glaeder han sig bare over, at sommeren snart står for døren, så han igen kan komme ud at sejle. Livet på vandet har nemlig en helt saerlig effekt.

»Båden skal i vandet mandag, og så har vi påsken foran os. Det kan vaere, at man kan sejle ud en stund uden at taenke på corona, men jeg tvivler på, at jeg glemmer det helt. Det kommer til at ligge deromme hele tiden. Sådan er det. Det giver dog et godt afbraek, som gør, at man kommer tilbage med fornyet energi. Når man ligger ude på vandet og sejler, så taenker man tanker, man ellers ikke ville have gjort. Det slipper en tankestrøm løs, som gør, at man finder på nye ting og får nye idéer. Det er rigtig godt,« slutter han.

Blev klogere

Ikke langt derfra har Jørgen Nielsen netop fundet stigen frem. Han er på vej op i sin båd, som han skal polere. Han har haft båd siden 1994, men for ham er det ikke mere anderledes nu at skulle ud at sejle trods den nye virkelighe­d. Som mange andre er han dog blevet overrasket over coronaviru­ssens alvorlighe­d.

»Dengang det startede i Kina, så taenkte jeg, at man skulle slappe lidt af. Det var jo bare en influenza. Jeg blev dog klogere,« siger han.

Til daglig arbejder Jørgen Nielsen i psykiatrie­n på Aarhus Universite­tshospital, hvor han er maskinmest­er. Også her maerker han den nye virkelighe­d.

»Jeg har arbejdet meget på det seneste. Primaert hjemmefra dog. Lige for tiden ser vi heller ikke ret mange mennesker, så det er fint at kunne komme ned og ordne båden. Det er egentlig det, som fylder mest lige nu,« siger Jørgen Nielsen, der kan se frem til 30 timers arbejde på båden, inden han atter kan få den i vandet.

Når man ligger ude på vandet og sejler, så taenker man tanker, man ellers ikke ville have gjort. HANS DAHLMANN, BÅDEJER

 ??  ?? Hans Dahlmann brugte palmesønda­g på Marselisbo­rg Lystbådeha­vn. Her malede, polerede og klargjorde han sin båd, ”Rasmida”, som skal i vandet mandag. Foto: Mads Frost
Hans Dahlmann brugte palmesønda­g på Marselisbo­rg Lystbådeha­vn. Her malede, polerede og klargjorde han sin båd, ”Rasmida”, som skal i vandet mandag. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark