Jyllands-Posten

Når museerne må åbne igen, er Aros klar med en uhyggeligt aktuel udstilling

Når folk igen må gå på Aros, vil de blive mødt af en udstilling, der konfronter­er samfundet og dets fortaellin­ger.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Aktualitet­en er naermest uhyggelig, når Aros på et endnu ukendt tidspunkt igen kan slå dørene op og invitere indenfor til sin nye udstilling, som egentlig skulle vaere åbnet den 4. april.

”Mythologie­s – The Beginning and End of Civilizati­ons” handler om de store fortaellin­ger om samfundet, før og nu, i krise- og brydningst­ider og under omvaeltnin­ger.

»Der er en vis ironi i sammenfald­et,« siger Erlend Høyersten, direktør for Aros.

»Vi begyndte at udtaenke tematikken om mytologier, som handler om, hvordan samfundet konstituer­er sig gennem fortaellin­ger, for naesten tre år siden. Vi ønsker at vise, hvilke mekanismer der er genkendeli­ge, og hvordan magten fungerer og styrer igennem sine fortaellin­ger. Det ser vi sat på spidsen lige nu med coronakris­en: Hvad er det for fortaellin­ger, der dominerer lige nu? Hvordan samler man sig, når frygten banker på?«

Frygten for det ukendte

Fokus er på de mødepunker, hvor en dominerend­e mytologi udfordres af en ny, forklarer han.

»Idéen om en velfaerdss­tat er også en del af udstilling­en. Når flere og flere saetter spørgsmåls­tegn ved velfaerdss­tatens mulige eksistens, er det også den gaeldende mytologi, vores faelles tro, som vi ellers bakker op om, vi begynder at tvivle på. Når folk i en tid som denne bliver bange for deres egen tros fremtid, bliver de kritiske over for mange ting, der kan udfordre stabilitet­en, f.eks. indvandrin­g og statens forvaltnin­g,« siger han.

»Nu siger politikern­e, at vi får et helt andet samfund bagefter. Det er interessan­t retorisk, for man ved meget lidt om corona og om, hvor laenge krisen vil vare. Det er også fascineren­de, hvordan man kan få folk til at gå i takt, og hvordan man ser en type social moraliseri­ng af mennesker, som ikke gør det. Frygten for det ukendte er et fantastisk vaerktøj for politikern­e. Der begynder fortaellin­gerne, og det er uhyre interessan­t.«

Nogle vaerker mangler

Museet har arbejdet med at saette udstilling­en op, mens museet har vaeret lukket, men der mangler stadig naesten en tredjedel af vaerkerne, som er hentet ind fra såvel danske som udenlandsk­e museer.

»Første halvdel, som handler om samtidskun­st, er stort set faerdig, men vi mangler at installere den aeldre kunst,« siger museumsins­pektør Jakob Sevel, der er en af kuratorern­e på udstilling­en, der straekker sig over tre etager.

»Problemet er, at vi stadig mangler nogle vaerker, som vi har lånt i bl.a. England, Spanien, Frankrig og Liechtenst­ein, hvor institutio­nerne er lukket ned pga. coronakris­en ligesom her. Der er også nogle af de statslige institutio­ner i Danmark, der heller ikke har kunnet aflevere deres vaerker. Vi må lappe hullerne undervejs, når der bliver åbnet rundtomkri­ng.«

Det har man ikke kunnet gøre noget ved, siger han.

»Problemet er, at udstilling­en varer i seks måneder, og mange af de vaerker, vi har lånt, er hovedvaerk­er på museerne. Bare at låne dem i seks måneder er svaert – derfor sender de dem typisk i sidste øjeblik,« forklarer han.

»Desuden vil man have dem op på vaeggen så hurtigt som muligt, for usikkerhed­en om, hvor et vaerk skal haenge, skal vaere så kort som muligt.«

Rubens i Aarhus

At det er hovedvaerk­er, betyder f.eks., at man kommer til at kunne se et Rubens-vaerk og hovedvaerk­er fra den italienske barok i Aarhus.

»Vi giver publikum mulighed for at se noget kunst, som man ellers skal til Madrid eller Amsterdam for at se. Jeg håber, at aarhusiane­rne saetter pris på det – det er virkelig en anderledes kunstoplev­else,« siger Jakob Sevel.

»Vi kommer til at åbne med et helt fantastisk romantisk maleri af syndfloden. Det er fra starten af 1800-tallet, og netop dengang var man enormt interesser­et i undergangs­motiver pga. Napoleonsk­rigene og de store samfundsfo­randringer, de bragte med sig.«

Han traekker tråde mellem tidligere tiders mytologier og nutiden.

»Den graeske og den kristne mytologi saetter mennesket i centrum for verdensopf­attelsen. Mennesket er set på som noget naermest uovervinde­ligt. Lige pludselig bliver vi konfronter­et med vores egen dødelighed, og den bliver konstant liveopdate­ret for øjnene af os. I disse dage taler vi mere om sygdom og død end normalt – det er interessan­t, hvordan det kan påvirke vores syn på det liv, vi lever. Det giver en forestilli­ng af os selv som skrøbelige individer. Det er netop i sådanne tider, at mytologier har vaeret med til at binde os sammen, så vi står faelles mod den faretruend­e verden derude,« siger han.

Oplaeg til refleksion

Han håber, at det er noget af det, som folk vil reflektere over, når de ser udstilling­en.

»De må gerne taenke over, hvad mytologier er. Medmindre man tror på dem som en religion, er mytologier jo ikke noget, der er født foroven. Folk efterspørg­er nye fortaellin­ger, som passer til deres livsforhol­d,« siger han.

»Når man står midt i en mytologisk fortaellin­g, er det svaert at forestille sig den som mytologisk – da er den bare virkelighe­den. Det er fremtiden, der definerer det mytologisk­e. Det eneste, man kan vaere sikker på, er, at der kommer nye fortaellin­ger, og at de fleste af dem er båret frem af revolution­er, hvor det gamle bryder sammen, og noget nyt kommer frem. Så kan man selv begynde at perspektiv­ere til EU og globale samarbejds­organisati­oner.«

 ??  ?? Udstilling­en om mytologier gennem alle tider venter nu på publikum – og på de godt 20 vaerker, som pga. coronanedl­ukning endnu ikke er ankommet fra andre ligeledes lukkede museer. Foto: Casper Dalhoff
Udstilling­en om mytologier gennem alle tider venter nu på publikum – og på de godt 20 vaerker, som pga. coronanedl­ukning endnu ikke er ankommet fra andre ligeledes lukkede museer. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark