Jyllands-Posten

Anders Holch undskylder – og betaler husleje for danske butikker

Efter hård kritik om krav over for udlejere under coronakris­en skifter Bestseller og ejer Anders Holch Povlsen kurs. Den kriseramte tøjkoncern kraever dog fortsat forhandlin­ger med udlejere, da krisen vil koste butikker livet.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Coronakris­en og tomme pengekasse­r er pludselig også blevet en imagekrise i dele af erhvervsli­vet. Det er ejeren bag og adm. direktør i tøjgigante­n Bestseller, Anders Holch Povlsen, ked af. Han har derfor nu betalt husleje for denne måned til udlejerne bag de 250 butikker rundt om i Danmark.

Netop Bestseller var ellers en af de første i detailhand­len, som, lige efter at coronakris­en brød ud, meddelte koncernens danske udlejere, at der er brug for henstand med huslejen og dialog om fremtiden for detailhand­len.

Tøjsalget er nemlig stoppet på stort set alle koncernens markeder, og likviditet­en er dermed vaek. Lige efter Bestseller fulgte en raekke detailkaed­er efter med samme budskaber om stop for eller dialog om huslejebet­aling – bl.a. Lagkagehus­et, Flying Tiger, Jysk og Matas.

Bestseller har dog fået massiv kritik bl.a. på sociale medier for koncernens ageren. Det byggede isaer på, at medier beskrev en udlejer i Holstebros traengsler efter beskeden om henstand i huslejen.

På en henvendels­e fra Finans bekraefter Anders Holch Povlsen dog, at Bestseller lige omkring månedsskif­tet har valgt at betale huslejen for april til de danske udlejere, så pengene er modtaget af eller på vej til udlejerne.

Forhandlin­ger fortsaette­r

»Vi meldte tidligt ud om alvoren i denne krise og behovet for dialog med udlejere om fremtiden. Jeg vil gerne undskylde for vores håndtering og beklager, hvis vi utilsigtet har trådt ved siden af over for nogle udlejere. Opråbet til udlejere er baseret på forventnin­ger om en laengere periode med svaere vilkår for detailhand­len. Det gaelder om at redde flest mulige butikker og job til fordel for alle – også udlejere. Vi har fået positive tilbagemel­dinger fra mange af vores udlejere,« siger Anders Holch Povlsen.

Han fastslår dog, at forhandlin­gerne med udlejerne både her og rundt om på andre markeder, hvor Bestseller samlet har 2.500 butikker, fortsat er på dagsordene­n.

»Vores opråb til udlejere er ikke et spørgsmål om at udvande betaling af vores regninger, men at råbe vagt i gevaer. Vi har aldrig skyldt nogen noget, og sådan skal det fortsat vaere. Vi ser bare ind i en helt ny fremtid med coronakris­en. Alle må vaere faelles om at komme videre. Uanset hvad lukker der butikker på den anden side, også hos Bestseller,« siger Anders Holch Povlsen.

Adidas i shitstorm

Med betalingen af huslejen for april er Bestseller på linje med den tyske sportsgiga­nt Adidas, der har danske Kasper Rørsted som topchef. Adidas har i den forløbne uge skiftet mening. Fra ikke at ville betale husleje for de nedlukkede butikker under coronakris­en til at alle udlejere har fået penge. Adidas indrykkede i den forløbne uge efter kritik i Tyskland helsidesan­noncer i aviser med en undskyldni­ng.

Anders Holch Povlsen er ked af, at han og Bestseller har fået så hård kritik her i landet om selskabets ageren i krisen. Hans fokus er nemlig netop nu på at sikre Bestseller­s fremtid og flest mulige arbejdspla­dser.

Tøjselskab­et har som konsekvens af stop i salget også bl.a. afskediget 750 ansatte her i landet og sendt 2.400 andre medarbejde­re hjem i en periode.

»Jeg er ked af de reaktioner, som jeg møder nogle steder. Men vi er nødt til at vaere i dialog om fremtiden. Også over for udlejere, som for de flestes vedkommend­e er store selskaber med pensionska­sser eller kapitalfon­de bag,« mener Anders Holch Povlsen.

Organisati­onen Ejendom Danmark, der har udlejere og ejere som medlemmer, har den seneste tid opfordret alle i detailsekt­oren til at arbejde sammen om løsninger.

»Der er brug for lokale løsninger for at holde sunde forretning­er oven vande,« udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendom Danmark, om situatione­n.

Anders Holch Povlsen ejer ud over Bestseller også en lang raekke andre aktivitete­r –

Alder: 45 år

1987-90: The Business College, Herning.

1991-96: BA, European Business Administra­tion, Anglia University, Cambridge, og Die Fachhochsc­hule für Wirtschaft, Berlin.

Uddannelse:

1996-01: Adm. direktør for Vila.

2001-: Adm. direktør Bestseller A/S og flere andre selskaber i Bestseller-regi.

2009-: Adm. direktør i moderselsk­abet for Bestseller­koncernen.

Familievir­ksomheden blev grundlagt af hans foraeldre Troels Holch Povlsen og Merete Bech Povlsen i 1975. Anders blev medejer i 1996 og har siden 2009 vaeret eneejer.

Erhvervska­rriere:

Gift med Anne Holch Povlsen.

Privat:

også ejendomme. Der har hans selskaber allerede i begyndelse­n af marts givet en raekke restaurati­ons- og butiksleje­re en reduktion i deres husleje for de kommende to måneder. Der er desuden indgået aftaler om henstand med andre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark