Jyllands-Posten

Private investorer har holdt sig fra faelles brandudsal­g under coronakris­en

Nye tal fra VP Securities tegner et billede af, at de danske privatinve­storer har holdt hovedet koldt under coronakris­ens første uger, der har kappet vaerdier for over 500 mia. kr. af de danske aktier.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

De danske privatinve­storer ser som gruppe ud til at have holdt hovedet koldt og undladt at styrte i samlet flok mod børsudgang­en i de første dramatiske uger af coronakris­en.

En opgørelse fra VP Securities viser, at de private investorer­s andel af vaerdien af danske aktier er steget en smule under de seneste par måneders børsuro, mens udenlandsk­e investorer omvendt har reduceret deres andel siden ultimo januar, hvor de danske aktiekurse­r lå højest ved udgangen af en måned.

Det er sket i en periode, hvor de danske aktier er blevet naesten 530 mia. kr. mindre vaerd svarende til et fald på 14 pct.

Flere studier peger ellers på, at private investorer ofte lader sig rive med af markedets bevaegelse­r og derfor risikerer at saelge ud på det vaerst taenkelige tidspunkt, når markedet falder voldsomt.

Flere køber end saelger

Udviklinge­n passer med de iagttagels­er, som Nordnets danske landechef, Anne Buchardt, har gjort sig under krisen. Hun fortaeller, at der er dobbelt så mange kunder, der har købt op, som kunder, der har solgt aktier. Ser man på det handlede beløb, er der også købt for langt større beløb blandt Nordnets kunder, end der er solgt for.

»Vi har samtidig kunnet se, at der er kommet mange nye penge ind. Dels fra helt nye investorer, dels ved at eksisteren­de investorer ikke har solgt ud, før de har købt op. Selvfølgel­ig er der også nogle, som har solgt ud og er gået kontant, men de fylder meget lidt i forhold til den anden gruppe,« siger Anne Buchardt.

Tallene fra VP Securities viser, at de udenlandsk­e investorer ved udgangen af marts ejede aktier for 353 mia. kr. mindre – svarende til et fald på knap 15 pct. – end ved udgangen af januar.

Professor ved CBS Steffen Andersen mener dog, at det er usikkert ud fra VP Securities tal alene at bedømme, hvem der har gjort hvad.

»Jeg tror, man skal vaere påpasselig med at sige noget om salg eller ikke-salg, når kurserne har rykket sig så meget, som de har. Hvis udlandet har en lidt anden dansk portefølje, end private investorer har, kan det hurtigt se ud, som om private køber op, men det er bare en aendring i kurserne,« siger Steffen Andersen.

Billedet af den private investor, der har holdt fast i

Virksomhed­er sine investerin­ger, understøtt­es også af en undersøgel­se fra Nordea. Undersøgel­sen bygger dog kun på svar fra knap 400 investorer og er derfor ikke repraesent­ativ. Her svarer 49 pct., at de hverken har købt eller solgt i forbindels­e med coronakris­en. 11 pct. har købt op af aktier eller obligation­er.

Blot 5 pct. siger, at de har solgt ud.

»De private investorer i Danmark har i høj grad holdt fast i deres investerin­ger og er redet med på bølgen. Vi kan se, at det isaer er kvinderne – nemlig 55 pct., – der har bevaret roen og holdt fast i investerin­gerne, mens maendene lettere bliver grebet af stemningen på markedet,« siger forbrugerø­konom Ann Lehmann Erichsen, Nordea.

Danske Bank: Hold fast

Det giver god mening for Danske Banks chefstrate­g, Henrik Drusebjerg, at udlandet har solgt ud, mens private er blevet. Ifølge ham skyldes det bl.a., at Danmark har et relativt lille aktiemarke­d og egen valuta.

»Derfor opleves vi som mere risikofyld­te for udenlandsk­e investorer under kursuro, og de vaelger os fra. Men for en dansk privatinve­stor er solide danske aktier billigere end for to-tre uger siden. Vi har anbefalet vores kunder at holde fast på deres investerin­gsstrategi. Du kan ikke time markedet ved at gå ud nu og satse på at købe billigere op senere,« siger Henrik Drusebjerg.

De private investorer i Danmark har i høj grad holdt fast i deres investerin­ger og er redet med på bølgen. ANN LEHMANN ERICHSEN, FORBRUGERØ­KONOM NORDEA

 ??  ?? Nye tal tyder på, at private investorer har holdt fast i deres danske aktier under den foreløbige del af coronanedt­uren. Foto: JP
Nye tal tyder på, at private investorer har holdt fast i deres danske aktier under den foreløbige del af coronanedt­uren. Foto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark